Türkiye'de geçen yıl itibarıyla işletmelerin yüzde 17,5'i yapay zeka teknolojilerinden faydalanırken, bu teknolojilerin en yoğun kullanıldığı alanlar, yüzde 53'lük oranla müşteri ilişkileri ve pazarlama oldu. Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA), Kuantum Araştırma ile birlikte 12 ilde 1225 işletmeyle görüşerek "Gelecek Araştırması: İşletmelerde Yapay Zeka Algısı-3" başlıklı bir rapor hazırladı.
Rapora göre, görüşülen işletmelerin yüzde 40,1'i İstanbul'dan, yüzde 14,7'si Ankara'dan, yüzde 12,3'ü ise İzmir'den seçildi. Ayrıca Bursa, Adana, Kocaeli, Gaziantep, Kayseri, Trabzon, Malatya, Samsun ve Erzurum da araştırma kapsamındaki diğer iller arasında yer aldı.
2023 itibarıyla işletmelerin yüzde 17,5'i yapay zeka kullanırken, 2021 ve 2022'de bu oran sırasıyla yüzde 14,5 ve yüzde 15,2'ydi. Yapay zeka kullanım alanları incelendiğinde, pazarlama (yüzde 27,7) ve müşteri ilişkileri analitiği (yüzde 25,3) gibi müşteri odaklı alanlar, firmaların en çok faydalandığı kategoriler olarak öne çıktı. Ayrıca, yönetim, finans, üretim ve AR-GE gibi alanlarda da yapay zeka uygulamaları arttı.
Firmaların yüzde 82,5'i, yapay zeka kullanım alanlarının arttığını belirtti. 2023 yılı itibarıyla yapay zeka kullanımına yeni başlayan işletmelerin oranı ise yüzde 12,3 oldu. Küçükşabanoğlu, Türkiye'deki işletmelerin hızla gelişen yapay zeka teknolojilerini kullanarak dönüşüm süreçlerine kapı araladığını ve bu teknolojilerin verimlilik artışı ve rekabet avantajı sağladığını vurguladı.
Yapay zeka kullanımının işletmelerin veriye dayalı karar alma süreçlerinde büyük avantaj sağladığı ifade edildi. Küçükşabanoğlu, ayrıca, işletmelerin yapay zeka kullanırken güvenlik risklerine dikkat etmeleri gerektiği ve "gölge yapay zeka" kullanımının, veri güvenliği açısından riskler barındırdığına değindi. Yapay zeka kullanımının istihdam üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Küçükşabanoğlu, 2023 itibarıyla yapılan ankette, işletmelerin yüzde 65,5'inin istihdam seviyelerinin sabit kaldığını, yüzde 25,9'unun ise artış yaşadığını belirtti.
Son olarak, yapay zeka teknolojilerinin küçük ve orta ölçekli işletmelere daha erişilebilir hale gelmesi için devlet teşviklerinin, finansal desteklerin ve eğitim programlarının artırılmasının gerektiğine işaret etti. Küçük işletmelerin farkındalık oluşturacak eğitimlere ihtiyacı olduğunun altını çizdi.