Ankara’nın turizm açısından önemli tarihi eserlere sahip olduğuna ancak tanıtamadığına dikkat çeken Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, Ankara Garı’ndaki Direksiyon Binası örneğini verdi ve “Ziyaretçi sayısı yok denecek kadar az. Kurtuluş mücadelesinin canlı tanığı olan bu tarihi yapı, turizm için de ‘direksiyon’ görevi görmeli” dedi. ABB başta olmak üzere ilgili tüm kurumların buradaki davetlerle, organizasyonlarla ziyaretçilerin dikkatini çekmesi gerektiğine vurgu yapan Ilıkan şunları söyledi:
NİCE DEĞERLER VAR FARKINDA DEĞİLİZ
“Ankara’yı kalkındırmanın yollarından birisi de şüphesiz turizm. Kurtuluş mücadelesinin simgesi, Cumhuriyet’in başkenti olmuş kentte, dillere destan bir tarih ve eserler var. Bu eserlere sahip çıkıp, tanıtır ve anlatırsak gelecek nesillere bırakacağımız mirasa sahip çıkmış oluruz. Bir başka ülkeye gittiğinizde, bir gazetecinin, bir yazarın veya sanatçının gittiği yerler bile turistler açısından odak noktası haline geliyor. Oysa başkentimizde nice değerler var ki farkında bile değiliz. Bunlardan birisi de tarihi Ankara Tren Garı’nın içerisinde bulunan Direksiyon Binası adıyla anılan Atatürk konutu.
ZİYARETÇİ SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ
Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal tarafından karargâh olarak seçilen ve aynı zamanda 1919’dan 1922 yılına kadar aralıklarla ikâmeti de olan bu yer, bir binadan öte kurtuluş mücadelesinin canlı tanığı. 1964’te halkın ziyaretine açılan, herkesin gidip görmesi gereken, milli değerlere sahip bu müzeden maalesef birçoğumuz haberdar bile değiliz. Oysa bu milleti kurtuluştan kuruluşa götüren adım taşları olan buralar Mustafa Kemal Atatürk’ün ayak izleriyle dolu. Atatürk’ün ‘Hâkimiyet, kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü ilk kez söylediği yer burası. Neredeyse 6 milyon nüfusumuz var. Ama bu kıymetli mekânın ziyaretçi sayısı yok denecek kadar az.
FİRMALARIN TUR HARİTALARINDA OLMALI
Ankaralılar ve Ankara’ya gelen her ziyaretçi burayı mutlaka görmeli. Onları haberdar etmeli, burayı göstermeliyiz. Anıtkabir’e sadece ocak ayında 220 bin ziyaretçi gelmiş. Bunlardan 15 bini yabancı turist. Oysa bu müzenin ziyaretçi sayısı yılda 20 bin civarında. Onların da birçoğu binayı tesadüfen gören tren yolcuları. Anıtkabir’e gelenleri buraya da çekmeliyiz. Hafta sonları da açık tutulmalı ki öğrenciler gidebilsin. Turizm firmalarının tamamının tur haritalarında olmalı. ABB başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar burada davetlerle organizasyonlara ziyaretçinin dikkatini çekmeli. Bizler bu şehrin sahipleri olarak Cumhuriyet’in değerlerine, sahip çıkmalıyız ki, gelen ziyaretçi de özen göstersin.”
HAFTA SONU KAPALI
Ankara Tren Garı içerisinde yer alan ve girişi ücretsiz olan Demiryolları Müzesi, hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık, hafta sonu ise kapalı. Milli Mücadele’de komuta merkezi olarak kullanılan binanın alt katında demiryollarına ait eşyalar sergilenirken üst katında ise Atatürk’ün kabul odası, çalışma odası, yatak odası gibi bölümler yer alıyor. Müzenin hemen yanında da Atatürk’ün yurt gezilerinde kullandığı Beyaz Tren’in bir vagonu ve içerisinde eşyaları sergileniyor. Kurtuluş Savaşı’nın hareket planları burada hazırlanmış, 21 Ekim 1921’de Fransızlarla yapılan anlaşmanın görüşmeleri ve imza töreni bu binada gerçekleşmiş, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin oluşturulması ile bugünün her yıl Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasının kararları bu binada alınmıştı.