Ankara’da farklı çevrelerce sıkça konuşulan konular arasında yer alan “ANKADEMİ: Şehir ve üniversite” buluşmaları aralıksız sürüyor. Ankara, Hacettepe, Gazi, ODTÜ, Bilkent, Ankara Yıldırım Beyazıt, Atılım, TED ve TOBB ETÜ’nün ardından 10’ncu buluşmada Başkent Üniversitesi’ne konuk olduk. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, gazetemiz ekibiyle birlikte Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, üniversite üst yönetimi ve bilim insanlarıyla kent-üniversite ilişkisini konuştu. Ankademi için teşekkür eden ve “Başkent’teki üniversitelerin sesi olarak tüm Ankara’ya bu üniversitelerimizin yaptıklarını, konumlarını, öğrencilerini, şehre olan etkinliklerinin sunulması açısından son derece önemli bir toplantı” diyen Rektör Ali Haberal şunları söyledi:
HÜRRİYET’E TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Hürriyet üniversitelerle ilgili geniş bir yazı dizisi hazırladı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Başkent’teki üniversitelerin sesi olarak tüm Ankara’ya bu üniversitelerimizin yaptıklarını, konumlarını, öğrencilerini, şehre olan etkinliklerinin sunulması açısından son derece önemli bir toplantı. Başkent Üniversitesi sağlık alanında kurulan ilk vakıf üniversitesi. 1993 yılında sayın hocamız Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından içinde bulunduğumuz Bağlıca kampüsü kuruldu. Kuruluşundan bu yana gelindiğinde 11 fakültemiz, 6 meslek yüksekokulumuz, 7 enstitümüz, 1 devlet konservatuarımız ve 1 yabancı diller okulumuz olmak üzere geniş bir kadroya sahip olduk. Başkent Üniversitesi’nin ana yapısı sağlık olması nedeniyle sağlığı ilgilendiren fakülteler öncelikli olarak kuruldu. Bunların başında da tıp fakültemiz gelmekte. Yine diş hekimliği fakültemiz önemli adımlarından biri de bu fakülteleri destekleyen ara elaman gücünün yetişmesini sağlayan sağlık bilimleri fakültesi ilk olarak Başkent Üniversitesi’nde kurulan bir fakülte. Devamında da diğer fakültelerimiz mühendislik, güzel sanatlar mimarlık ve tasarım, işletme, ticari ilimler, eğitim fakültemiz ki vakıf üniversiteleri içinde eğitim fakültesi son derece az sayıdadır. Başkent Üniversitesi’nde sağlığın yanı sıra eğitime verdiği önemin bir katkısı olarak da eğitim fakültemiz kuruldu.
3 BİN 600 DÖNÜMLÜK KAMPÜS
Bugün itibarıyla Ankara dahil olmak üzere birçok okullarımızdaki öğretmenlerin yetişmesinde en önemli katkıyı sağlayan fakültelerin başında gelmektedir. Yine iletişim fakültemiz alt yapıları ve donanımlarıyla birlikte Başkent Üniversitesi’nin en önemli adımlarından birini oluşturmaktadır. Başkent Üniversitesi’nin genel yapısına bakıldığında Ankara için genel bir değerlendirme yaparsak; Ankara’da 3 ana kampüsümüz mevcut. Bağlıca kampüsü yaklaşık 3 bin 600 dönüm gibi çok geniş bir alana yerleşmiş bir kampüstür. Bunun yanı sıra Kahramankazan kampüsümüz ve Bahçelievler’deki sağlık kampüsümüz olmak üzere Ankara’da 3 kampüste eğitim ve sağlık hizmetlerini sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra Ankara’daki diğer donanımlarımıza bakıldığında Ayaş’ta önemli bir fizik tedavi rehabilitasyon merkezimiz var. Yapracık’ta geriatri psikososyal merkezimiz, Ümitköy’de, Yenikent’teki polikliniklerimiz, diyaliz merkezlerimiz, Ankara içindeki genel yerleşimlerimiz. Başkent Üniversites’inin önemli özelliklerinden birisi de Ankara dışındaki yerleşimleridir. bugün itibarıyla Başkent Üniversitesi Şanlıurfa’dan Yalova kadar Türkiye’nin her yerinde sağlık tesisleri olan bir üniversitedir. Öncelikli olarak Adana, Konya, İstanbul, İzmir, Alanya olmak üzere Ankara ile beraber toplam 6 ilde sağlık sistemlerimiz, uygulama araştırma merkezlerimiz var.
TÜRKİYE GENELİ 10 BİN 500 ÇALIŞANIMIZ VAR
Bunun yanı sıra toplamda 16 diyaliz merkezimiz var. Hemen hemen her yerde Tokat Zile’den Yalova’ya kadar birçok yerde sağlık hizmetlerini sürdürmekteyiz. Bugün itibarıyla Başkent Üniversitesi’nin genel durumuna bakıldığında Türkiye genelinde 10 bin 500 civarında çalışanımız var. Öğrenci sayısına bakıldığında ise son rakamlarımız ise 13 bin 332. 1993 yılında kurulan üniversitemiz genç bir üniversite, yaklaşık 25. yılına geldiğimiz bu günlerde mezunlarının da önemli bir rakama ulaştığını görüyoruz. Toplam sayımız da 26 bin 554. Bu kadar geniş bir öğrenci sayısına sahip olan üniversitemizin en kuvvetli yönlerinden birini de akademik kadromuz oluşturuyor. bin 491 akademik personelimiz mevcut. Bütün akademik kadrolarımız Ankara dışında da, uygulama araştırma merkezlerinde Ankara’ya bağlı olarak eğitim ve sağlık hizmetlerini sürdürmektedirler. Bu üniversitemizin en büyük ayrıcalıklarından biridir.