LGS sınavına sayılı günlerin kaldığı şu günlerde veliler ve öğrenciler yoğun bir kaygı içerisindeler. Her iki taraf içinde endişeli ve kaygılı günlerdeyiz. Başarılı olmak öğrencinin olduğu kadar anne babaların da isteğidir. Fakat bu dönemi sağlıklı olarak aşmak için anne babalara bazı görevler düşmektedir. Çocuğunuzun başarısını artırmak ve bu dönemi daha sağlıklı biçimde geçirmesini sağlamak için Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji rehber ve psikolojik danışmanlarından bazı öneriler…
Velilere öneriler:
Çocuğunuza destek olun: Sınava hazırlanan anne babalara düşen en önemli görev çocuklarına kalan sürede destek olmak çalışma isteğini artırmak ve teşvik etmek.
Çocuğunuzdan beklentilerinizde gerçekçi olmaya çalışın. Her çocuk özeldir. Her insanın objektif bakıldığında belli alanlarda kuvvetli yönleri olabildiği gibi belli alanlarda da zayıf özellikleri olabilir. Beklentileriniz ile çocuğunuzun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa çocuğunuz daha az kaygı yaşayabilir.
Olumsuz konuşmalardan uzak durun: Sınavla ilgili olumsuz konuşmalardan kaçınılmalı. “Bu çalışma ile sınavı kazanamazsın. Daha fazla çalışman gerekiyor gibi.. Anne babaların bu tarz olumsuz konuşmaları olumluya çevirmeler gerekiyor. Bu konuşmalar çocuğunuz kaygısını daha fazla artıracaktır.
Sakin ve huzurlu ev ortamı yaratın: Sınava hazırlık döneminde sakin ve huzurlu ev ortamına sahip öğrenciler daha sakin ve başarıyla sonuçlanan bir sınav dönemi geçirirler.
Koşulsuz sevgi: Tabi ki hayatta en önemli varlığımız çocuklarımız. Onu sevmenin sınav başarısıyla ilgili olmadığını sözlerinizle davranışlarınızla ona hissettirin. En çok buna ihtiyaçları var
Öğrencilere Öneriler:
- Sınavı doğru değerlendirmek: Sınavlar sizin o konu hakkındaki bilgilerinizi ölçer, sizin kim olduğunuzu değil. Bu sınavlardaki başarınızı ya da başarısızlığınızı kişilik sorunu haline getirmeyin
- Olumlu düşünme: “Ben bu sınavı geçemem” ya da “başarısız olursam aileme ne derim” gibi düşüncelerin bir kere bırakıp daha pozitif düşünceler edinin.
- Hayatta başarılı ve mutlu olmanın tek yolu sınavlarda başarılı olmaktan geçmiyor.
- Sınavı bir amaç olarak değil, araç olarak görün. Sonuca değil, sürece odaklanın.
- Bu dönemde bol bol deneme sınavları uygulayın. Geçmiş yıllarda çıkmış sınav sorularını çözün
- Bol bol tekrar yapın yeni konu öğrenmekten çok işlediğiniz konularla ilgili pekiştirmek çok önemli. Hibya Haber Ajansı