Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>DÜNYA
21 Şubat 2020 Cuma - 13:15

Rusya sınırları zorluyor

Esad rejimi İdlib’e yönelik hava saldırısında TSK unsurlarını da hedef aldı. TSK, 2 şehidin intikamını 50 rejim unsurunu imha ederek aldı. Soçi’de Şam’a garantör olan Rusya ise Esad saldırganlığını destekledi.

Rusya sınırları zorluyor

Suriye'de ılımlı muhalif gruplar, rejim güçlerinin İdlib’in güneyinde ele geçirdiği yerleşimleri geri almak için başlattıkları operasyonda, Serakib İlçesi’nin kuzeybatısında yer alan Neyrab Köyü’ne girdi. Köydeki rejim hedeflerine yönelik topçu atışlarının ardından karadan ilerlemeye başlayan ılımlı muhalif gruplar, rejime ait bir tank ve bir de zırhlı personal taşıyıcıyı imha ederken, bir tankı da ele geçirdi. Köyde, ılımlı muhalif gruplar ile rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar sürüyor. Neyrab, 3 Şubat’ta rejim güçlerinin eline geçmişti.

SİNİR GEREN AÇIKLAMA    

İdlib’in güneyinde bu gelişmeler yaşanırken, Rusya’dan, Ankara’nın sinirlerini geren bir açıklama geldi. Ilımlı muhalliflerden ‘teröristler’ diye söz eden Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, ‘teröristlerin’ Kminas-Neyrab hattında Suriye ordusuna yönelik saldırıları çok sayıda zırhlı tankla gerçekleştirdiğini ve Türk ordusunun buna topçu ateşiyle destek verdiğini duyurdu. Merkez, Suriye ordusunun savunmasının bunun sonucunda kırıldığını belirtti.

REJİME RUS DESTEĞİ 

Saldırılarda 4 Suriye askerinin yaralandığını duyuran Merkez, Suriye ordusuna yönelik topçu atışlarının Rusya’nın bunları tespit etmesi üzerine durduğunu belirtti: “Türk mevzilerinden Suriyeli birliklere topçu ateşi açıldığı, Rus objektif kontrol araçları tarafından tespit edilerek çatışmaları önleme hattı üzerinden Türk tarafına bildirildi. Bunun üzerine Türk tarafı, topçu atışlarını durdurdu.”

SU-24’LER BOMBALADI

Merkez, Rus Su-24 savaş uçaklarının Suriye’nin talebi üzerine militanlara ateş açtığını ve bunun sahadaki çatışmanın seyrini tersine çevirerek Suriye ordusunun saldırıları püskürtmesini sağladığını vurguladı. Açıklamada Suriyeli birliklerin 1 tank, 6 piyade aracı ve yüksek kalibreli silahların bulunduğu 5 arazi aracını imha ettiği kaydedildi.

AKAR: A, B, C PLANLARIMIZ HAZIR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son gelişmelere ilişkin CNN Türk’te önemli açıklamalar yaptı:

GÖZLEM NOKTALARI: Türkiye’nin talebi Suriye rejiminin bu gözlem noktalarının gerisine çekilmesi. Buna karşılık Rusya sahadaki gerçeklerin değiştiğini söylüyor. Türkiye’nin gözlem noktalarını boşaltması kesinlikle söz konusu değil. Soçi Mutabakat Muhtırası’ndaki İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki sınırlara uyulmasını bekliyoruz. Gündeminde Soçi Muhtırası’nın revize edilmesi yok.

İDLİB’E HAREKAT: (Şubat ayı sonunda bahsedilen yere geri çekilme olmazsa Türkiye Barış Pınarı Harekatı’nda olduğu gibi İdlib’de de harekat için hazır mı?” sorusu üzerine) Bu konuda zaten Sayın Cumhurbaşkanımız talimatlarını verdiler, hedefi gösterdiler. Biz de gerekli planlamalarımızı yaptık. A, B, C planlarımızı yaptık. Bu plan yeri ve zamanı geldiğinde uygulanmaya başlar.

RUSYA: (“Suriye’nin arkasında Rusya’nın olduğunu biliyoruz. O zaman Türkiye, Rusya ile karşı karşıya mı gelecek?” denmesi üzerine) Türkiye’nin Rusya’ya karşı herhangi bir tavrı söz konusu değil, tek hedefi rejim, ateşkese karşı gelen kişi ve gruplar. Bizim Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Böyle bir şey asla söz konusu değil. Bunun olmaması için elimizden gelen  gayreti gösteriyoruz.

‘RADİKALLERİ BÖLGEYİ VURMAK İÇİN REJİM GETİRDİ’ 

TRT Haber’de gündemi yorumlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Türk taraflarının İdlib’de yaşanan trajediye çözüm bulmak için Soçi Mutabakatı’yla ilgili anlaşmazlığa düştüğünü belirterek “Bize bazı haritalar dayattılar ancak kabul etmedik. Karşılıklı pozisyonlarımızı belirten kağıtlar verdik. Kendi düşüncelerimizi Rus tarafına ilettik. Ancak istediğimiz noktaya gelmedik. İlerleme için İdlib’de sükunetin sağlanması gerekli. Belki liderler görüşecek” dedi. Çavuşoğlu, “İdlib bölgesinde PKK mevcudiyeti fazla yok. Bazı radikal gruplar var. Rejim ve destekçileri özellikle Dara’dan otobüslerle getirip İdlib’e bıraktılar. Burada teröristlerin bulunmasını bahane ederek saldırmak amaçları. Batılı dostlarımız PKK’ya yönelik bir harekat başlattığımız zaman ne yapıyorsun diyor. Teröristlerin arasında ayırım yaptığı için tepkiyi farklı gösteriyorlar” dedi. Çavuşoğlu, “Bizim diplomasideki ilkemiz sahada ve masada güçlü Türkiye. Türkiye merkezli siyaset izliyoruz. Böyle olunca bazen Almanya’nın işine gelmiyor, Fransa’nın zaten işine gelmiyor, bazen ABD’nin işine gelmiyor olabilir. Sayın Cumhurbaşkanımız ansızın gelebiliriz derken Türkiye’nin kararlılığını göstermiştir. Bizim atacağımız adım yeni bir insani felaketin önlenmesine yöneliktir” dedi.

İdlib’liler, muhaliflerin bölgedeki rejim unsurlarına karadan operasyonunu ellerinde Türk bayraklarıyla meydanlara inerek kutladı.

ESAD’DAN TUZAK HAZIRLIĞI

Suriye’de rejim unsurlarının, Halep kent merkezindeki bazı yerleşimlere saldırıp Türkiye’yi suçlamaya hazırlandığı öğrenildi. İdlib’deki ılımlı muhalifler, rejimin telsiz hattına sızdı. Buna göre rejim Halep’in Hamdaniye Mahallesi’ne saldırı düzenleyip Türkiye’yi sivilleri öldürmekten sorumlu tutan bir propaganda başlatacak.

REJİM HATLARI OBÜS VE ROKETLERLE VURULDU 

İdlib kırsalında rejimin ele geçirdiği bölgelere Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tanklar ve komandolarla intikale başladı. Birlikler bir yandan da rejimin ilerlemesini engellemek için Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) ve fırtına obüsleriyle peş peşe atış yapıyor. Dün İdlib’in doğusundaki Serakib hattında rejim hedefleri ÇNRA ile vuruldu. Rejim uçakları ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ise bölgede uçuş yapıyor.

Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) atışları bölgeden de görüntülendi.

2 ASKERİMİZ ŞEHİT, 50 REJİM ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Rusya’nın İdlib’de hava harekatı yaptığını duyurduğu bölgede 2 askerimiz şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de 2 askerimizin şehit düştüğünü, 5 askerin yaralandığını duyurdu. Açıklamada “Belirlenen hedefler ateş altına alınmış, alınmaya devam edilmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamış, bundan sonra da bırakılmayacaktır. 50’den fazla rejim unsuru, 5 tank, 2 zırhlı personel taşıyıcı, 2 silahlı pikap, 1 obüsün imha edildi” bilgisi paylaşıldı.

MARTTA TAHRAN’DA ÜÇLÜ ZİRVE YAPILACAK

Reuters ve Rusya resmi haber ajansı TASS, Türkiye, Rusya ve İran’ın mart ayında Tahran’da İdlib gündemini görüşeceğini duyurdu. Ajansa konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili “Taraflar, zirvenin tarihini belirlemek için çalışma yürütüyor” dedi. Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov da bunu doğruladı. Öte yandan İdlib’de yerel kaynaklar, günde ortalama 10 bin kişinin yer değiştirdiğini belirtti. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock da, İdlib’de sivillerin kaçabileceği güvenli hiçbir yer kalmadığını söyledi.

‘İNSANLIK ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER’  

İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Devletimiz şehitlerimizin kanını yerde bırakmamış, bırakmayacaktır. Suriye’yi kana, teröre, gözyaşına açık hale getiren kim varsa insanlık önünde hesap verecektir. Devletimiz büyüktür, milletimiz azizdir” dedi.

İNGİLİZ MEVKİDAŞI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Ankara İdlib’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ederken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, İngiltere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nicholas Patrick Carter ile telefonda görüştü. TSK’nin Twitter adresinden yapılan açıklamada, güncel konuların ele alındığı belirtildi. 

 
Hedef stratejik M4 ve M5 karayolunun kesiştiği Serakib ilçesi
 
Başkan Erdoğan imzaladı! Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin ilk rotası belli oldu! Hedef 15 numaralı parsel
BM'nin yayımlayacağı Türkiye ile Libya arasındaki Dolmabahçe Anlaşması'nın ...
BAE, Türkiye karşıtı lobi faaliyetlerinde milyonlar aktarıyor
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin, Türkiye karşıtı lobicilik faaliyetleri ...
ABD, bölgede tatbikat yapan Çin'e karşı Tayvan Boğazı'na taktik bombardıman uçaklarını gönderdi
ABD yönetimi, Çin ordusunun tatbikat düzenlediği Tayvan Boğazı'na B-52 ...
 
Başkan Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ile telefonda ...
Aydemir: Seçimler Azerbaycan’ımıza hayır ve huzur getirsin!
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Sayın Cumhurbaşkanı İlham ...
Rum kesiminde Türkiye paniği! Kesenin ağzını açtılar
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) 240 milyon euro değerinde füze satın ...
 
Çin'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 909'a yükseldi
Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 909'a, virüsten ...
Rusya'dan Türkiye ve İran açıklaması!
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Suriye konusunda Türkiye ...
Talep olan bölgeleri inceledi
Yenimahalle Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçede alt yapı çalışmalarına devam ediyor.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri