Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
19 Şubat 2021 Cuma - 11:06

Piyasalar destek bulmakta zorlanıyor

Korona virüs vaka sayılarındaki artışın hız kesmesi ve aşı dağıtımında sağlanan ilerleme hafta başında risk iştahını destekleyen ana unsurlar olarak çalışsa da bu etki çok uzun soluklu olmadı. (ÜNLÜ Menkul)

Piyasalar destek bulmakta zorlanıyor

Korona virüs vaka sayılarındaki artışın hız kesmesi ve aşı dağıtımında sağlanan ilerleme hafta başında risk iştahını destekleyen ana unsurlar olarak çalışsa da bu etki çok uzun soluklu olmadı. Her ne kadar söz konusu unsurlar geçerliliğini koruyor olsa da hafta başında da dikkat çektiğimiz gibi odak noktasının ve algının çok sık değişiyor olması piyasaları destekleyen faktörlerin hızlı bir şekilde göz ardı edilmesine yol açabiliyor. Bu kapsamda korona virüs istatistiklerini -şimdilik- bir kenara bırakan piyasalar zayıf ABD verilerini, tahvil faizlerinin yüksek seyrini ve beklentileri karşılamayan bilançoları fiyatlamaya başladı. Bu kapsamda varlık fiyatlarının haftanın son işlem gününe kırılgan bir zeminde başladığını görüyoruz. Bugün makroekonomik veri tarafında ise ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek PMI rakamları öne çıkıyor. Öncü nitelikteki veriler iki bölgede ekonomik aktivite arasındaki farkın ne ölçüde devam ettiğini göstermesi bakımından önemli. Son dönemde ABD verilerinin daha güçlü olduğunu görüyorduk. Bu eğilimin devam etmesi durumunda özellikle parite üzerinde baskı oluşabilir. Bugün ayrıca Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin yapması beklenen değerlendirmeyi takip edeceğiz. Fitch son olarak 22 Ağustos tarihindeki Türkiye’nin durağan olan görünümünü negatife çekmiş, BB- olan kredi notunu ise korumuştu. Ağırlıklı beklenti Fitch’in herhangi bir değişiklik yapmayacağı yönünde. Dolayısıyla kararın önemli bir etki yaratmasını beklememek gerekir. Kaldı ki, kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. BEKLENTİLERİMİZ Borsa İstanbul 1550 puanın üzerinde zorlanıyor. Yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışarak güne yukarı yönlü bir eğilimle başlayan BIST-100 endeksi 1560 puanın üzerini test etse de küresel borsaların zayıf bir performans sergilemesinden etkilenerek kazanımlarının önemli bir kısmını geri verdi. Endeks böylece teknik açıdan oldukça kritik olduğunu düşündüğümüz 1550 puanın altında kalmaya da devam etti. Yurtiçinde en önemli konu başlığını oluşturan PPK toplantısının ise varlık fiyatları üzerinde önemli bir etki yaratmadığını gördük. Dolayısıyla yön bulmak için yurtdışını takip eden Borsa İstanbul günü artı bölgede ancak ABD’deki zayıf veri ve bilançoların etkisinin genele yayılması ile negatif sinyaller eşliğinde tamamladı. Sık sık dikkat çektiğimiz gibi endeksin genel hatlarıyla yurtdışına paralel hareket etmesini bekliyoruz. Dolayısıyla 1550 puanın üzerinde kalıcı olunması için öncelikle yurtdışı piyasaların güçlü bir zemine oturması gerekiyor.

EUR/USD zayıflıktan sıyrılmaya çalışıyor. Hafta içinde ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ortaya koyduğu tablo enflasyonun önümüzdeki aylarda yukarı yönlü eğilim sergileyebileceğine işaret ettiği için ABD tahvil faizlerinde yükseliş yaşandığını gördük. Buna paralel olarak dolar direnç kazanırken EUR/USD 1,2020 seviyesine doğru geri çekildi. Ancak paritenin söz konusu dip seviyeleri tabana dönüştürme çabası içinde olduğunu görüyoruz. Olumlu yönde ilerleyen bu çabanın sonuç vermesi durumunda kısa vadede yukarı yönlü hareket alanının genişlemesi muhtemel. Diğer taraftan ABD faizlerindeki yükselişinin piyasa beklentisinin ötesine geçtiği düşünürsek getiri eğrisinde sınırlı da olsa yaşanabilecek geri çekilmeler parite üzerindeki baskıyı azaltabilecek önemli bir unsur olabilir. Dolayısıyla kısa vadeli yön arayışının çok büyük ölçüde faizler arasındaki makasa bağlı olacağını düşünüyoruz.

TL PPK toplantısının ardından sakin seyrediyor. TCMB dün sonuçlanan PPK toplantısında politika faizinde beklendiği gibi değişiklik yapmayarak %17 seviyesinde tuttu. Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme faiz oranlarını bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlediği için kararın ardından gecelik borç alma faizi %15,50, gecelik borç verme faizi %18,50 seviyesinde kalmış oldu. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceğine vurgu yapılırken, gerekmesi durumunda ilave sıkılaştırmanın uygulanabileceğine de dikkat çekildi. TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda açıkladığı grafiklere bakıldığında enflasyonun özellikle %17,5 seviyesini aşması durumunda ek sıkılaştırma ihtimalinin artacağını düşünüyoruz. Kur açısından baktığımızda ise TCMB’nin mevcut para politikası ve sıkı duruşu göz önünde bulundurulduğunda yukarı yönlü risklerin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz.

Değerli metaller üzerindeki baskı sürüyor. Son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdiğimizde ortaya çıkan konu başlıklarının genel hatlarıyla değerli metaller için negatif bir tablo yarattığını görüyoruz. Öyle ki, ABD’de enflasyon beklentilerindeki artışın tahvil faizlerini son bir yılın zirvesine taşıması başlı başına önemli bir baskı unsuru olarak çalışırken aşı dağıtımında sağlanan ilerleme ve virüs istatistiklerindeki iyileşme ise risk iştahında ciddi bir baskı oluşmasını önlüyor. Buna küresel gerginliklerin azalması da eklenince değerli metallere yönelimin güç kaybettiğini görüyoruz. Diğer taraftan CFTC vadeli işlem kontratları zaten önemli ölçüde long pozisyonda olduğu için bu kanaldan bir destek sağlanması kolay değil. Teknik açıdan baktığımızda da görünümün çok parlak olmadığını söyleyebiliriz. Bu noktada gerek altının gerekse gümüşün destek bölgelerine yakın seyretmesine karşın anlamlı bir momentum kazanmakta zorlanmasını dikkat çekici buluyoruz.

 

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 7 bin 241’e ulaştı
 
Covid kaynaklı koku ve tat kaybına karşı 5 önemli uyarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Faiz kararı
Bugün odaklar TCMB’nin 14:00’deki faiz kararında olacak. (İnvestaz Yatırım)
USDTRY analizi
Gerçekleştirdiği hareketlenmeler ile birlikte 6.90 seviyelerinin altını ...
Günlerden TCMB
Fed’in genişleyici politikaları ve Biden’in $1.9 trilyon teşvik paketi ...
 
Fed tutanakları ve enflasyon riski
Piyasaların gündemini Biden’in teşvik paketi beklentisi meşgul ederken, ...
Piyasa analizi
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gara'da gerçekleştirilen operasyonun ‘tehditlerin ...
Piyasalar riskleri hatırladı
Korona virüs hâlâ en önemli risk unsuru olarak kalmaya devam etse de istatistiklerde ...
 
Ekonomik gelişmeler
Asya’da tatil etkisi dışında açık olan piyasalarda iyimserlik devam ediyor. ...
Küresel piyasalar
Dün Avrupa piyasalarında, İngiltere piyasalarında %2’yi aşan yükseliş ...
DOLAR/TL gerilerken, borsa dirençleri kırıyor
Dolar/TL’de geri çekilme devam ediyor. Dün 7.00 desteğinin aşağısını kıran ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri