ANKARA’nın çok ciddi bir sanayi merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal, “Bugün OSTİM, teknolojik destek verildiği takdirde, uçak yapabilecek altyapıya ve birikime sahip” dedi. Ankara’da çok ciddi bir altyapı ve birikim oluştuğunun altını çizen Deryal, şunları söyledi:
Projeler sürüyor
“Eskiden Başkent’te mobilya sektörüyle ilgili olarak Siteler vardı. Bugün baktığınızda organize sanayi bölgeleri oluştu ve ciddi anlamda doluluk oranına ulaştı. OSTİM, pek çok sektöre yönelik olarak üretim yapıyor. Küresel rekabet o kadar acımasız ve katı ki, nakliyeden yapılacak kar marjı bile her şeyi etkiliyor. Bu tip sorunlar aşılmış olsa, Ankara çok daha hızlı ilerleyecektir. Verimliliği Artırma Projelerini (VAP) aralıksız olarak sürdürüyoruz. Projenin uygulandığı illerimizin sayısı 50’yi geçti. Projeler kapsamında kamu ve özel sektörden yaklaşık 40 bin üst ve orta düzey yönetici ile teknik ve idari personele ücretsiz olarak verimlilik artırma teknikleri eğitimleri verildi. Bu eğitimlerimizde büyük bir kısmı imalat sanayinde faaliyet gösteren yaklaşık bin adet KOBİ’ye de ücretsiz olarak verimlilik danışmanlığı hizmeti verdik. Bin tane KOBİ, çalışanları ve aileleriyle birlikte ciddi bir rakamı ortaya çıkarıyor.
Boşlukları dolduruyoruz
Özel sektörün daha az gittiği bölgelere Verimliliği Arttırma Projelerini götürmeye çalışıyoruz. 55 tane ilimize bu hizmetleri hiçbir ücret almadan götürdük. Bilgi, pahalı bir meta. Buna özellikle KOBİ’lerin gücü ne yazık ki yetmiyor. Biz, bu noktadaki boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. İnsanların ihtiyaçları her geçen gün artarken, kaynaklarımız azalıyor. Mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılabilmesi lazım. Verimlilik, gelecek yüzyılların olmazsa olmaz kavramı. İnsanlarda önce verimlilik bilinci oluşmalı ki, bu bilincin gereklerini yerine getirebilsinler. Bu noktada da eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz devreye giriyor. Yerel yönetimler, valiliklerimiz ve üniversitelerimizle verimlilik günleri etkinlikleri düzenliyoruz. Dünya değişiyor. Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Bu gelişen şartlara en iyi ayak uyduran kesimlerden bir tanesi de kuşkusuz üniversitelerdir. Bu sebeple üniversitelerle işbirliğimizi arttırma ihtiyacını hissediyoruz. İsmimizin daha anlaşılabilir olması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bir kanun teklifi verdik. Bu tasarının yasalaşmasıyla birlikte Milli Prodüktivite Merkezi’nin adı “Türkiye Verimlilik Merkezi” olarak değiştirilmiş olacak.”
Dünya Verimlilik Kongresi Belek’te
“Merkezimiz yurt içindeki çalışmalarının yanı sıra uluslararası alanda da ilişkilerini giderek güçlendiriyor ve bu anlamda çeşitli etkinlikler ve çalışmalar yürütüyor. Merkezimiz Avrupa Verimlilik Merkezleri Birliği (EANPC)’nin Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir. Bu kapsamda 16. Dünya Verimlilik Kongresi 2010 yılında Avrupa Verimlilik Konferansı ile birlikte merkezimiz ev sahipliğinde Türkiye’de yapılacak. Kongrenin ikinci kez ülkemizde düzenlenecek olmasını ülkemiz ve merkezimiz açısından bir başarı olarak değerlendiriyoruz.
16. Dünya Verimlilik Kongresi, “Yeni Yönelimlerin Eşiğinde Verimlilik: Toplumsal, Ekonomik ve Çevresel Sorumluluğa Sahip Bir Dünya Yaratmak” ana teması ile gerçekleştirilecek.Kongrede, günümüz ortamında yeni ihtiyaçlar ve yeni verimlilik yaklaşımları ışığında sürdürülebilir bir verimlilik artışının nasıl sağlanabileceği ile ekonomik, toplumsal ve çevresel krizleri aşmada verimliliğin rolü ve önemi de tartışılacaktır. Kongre, 2-5 Kasım tarihleri arasında Belek’te yapılacak.”