KÜÇÜK ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Mustafa Kaplan, Sivas Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen “KOBİ’ler İçin Yeni Dönem, KOSGEB’den Yeni Destekler” konulu toplantıda, KOSGEB’in yeni destek paketini anlattı. KOSGEB’in artık sadece imalatçı KOBİ’lere destek vermediğini, hizmet ve ticaret yapan işletmelere de destek verecek bir konuma kavuştuğunu belirten Kaplan, bunun çok önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
Destek verilecek
KOSGEB’in standart bir destekleme modelinden çıktığını, artık müşteri odaklı bir yaklaşımla işletmelere özel hizmet desteği vereceklerini anlatan Kaplan, KOBİ’lere proje bazlı destekleme modeli getirdiklerini belirtti.
KOBİ Proje Destek Programı adı altında KOBİ’lere ihtiyaç ve girişim programlarına göre destek vereceklerini kaydeden Kaplan, proje bazlı destekleme programıyla KOBİ’lere ihtiyaçlarına göre 150 bin liraya kadar hibe niteliğinde destek vereceklerini söyledi.
6 program sunulacak
Ar-Ge-inovasyon yapan işletmelerle, iş birliği, güç birliği yapan işletmelere, ayrıcalıklı bir destekleme paketi sunacaklarını ifade eden Kaplan, şunları kaydetti: “KOSGEB olarak 6 tane programı işletmelere çeşitli şekilde sunmanın yolunu açmış olduk. Ar-Ge-inovasyon yapan işletmeler, iş birliği, güç birliği yapan işletmeler daha nitelikli bir şekilde desteklenecek. İşletmeye özel en önemli hususlardan bir tanesi de işletmelerimizin kurumsallaşmasına, işletmelerimizin daha iyi yönetilmesine, marka olmasına, ihracatına ve pazarlamasına destek olacak projelere 150 bin liraya kadar KOBİ Proje Destek Programı kapsamında destek olmayı hedefliyoruz.”
Kapasite kullanımı artıyor
İMALAT sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Temmuz’da, Haziran’a göre 1,1, 2009 Temmuz ayına göre de 7,3 puan artış gösterdi. Kapasite kullanım oranı, yüzde 74,7 düzeyinde gerçekleşti.En yüksek kapasite kullanımı yüzde 84,1 ile ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatında görüldü. Büro makineleri ve bilgisayar imalatı ise yüzde 50 ile kapasite kullanım oranının en düşük kaldığı sektör oldu.
Yönelim anketi
Merkez Bankası tarafından bin 930 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen iktisadi yönelim anketi sonuçları açıklandı. Temmuz’da kapasite kullanımı geçen yıla göre dayanıklı tüketim mallarında 4,5 puan artışla yüzde 72,1, dayanıksız tüketim mallarında 4,2 puan artışla yüzde 73,3, tüketim mallarında 4,2 puan artışla yüzde 73, gıda ve içeceklerde 0,3 puan artışla yüzde 71 oldu.