Ankara'da mobilya üretimi ve satışının merkezi olan Siteler’de, önceki gece sabaha karşı yine yangın çıktı. Şenkal Sokak’ta Tevfik Yılmaz’a ait 4 katlı mobilya üretim ve teşhir mağazasının birinci katında başlayan yangın, diğer katlara da sıçradı. İşyeri küle dönen Yılmaz, “40 senedir Siteler’deyim. 3 yıldır da bu işyerinde faaliyet gösteriyordum. Koltuk, kanepe üretimimiz ve satışımız vardı. Tahminimize göre 1.5 milyon TL zararımız var” dedi. Bu yıl kış aylarında Sİteler’de yangınların arttığına dikkat çeken Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, sigorta şirketlerinin atölyeleri sigorta yapmadığını savunarak, şunları söyledi:
SİGORTA YAPTIRAMIYORUZ
“Kışın dükkanlar soğuk olduğundan genelde soba kullanıldığı için böyle hadiseler maalesef yaşanıyor. Siteler, 1960 yılında kurulmuş 56 yaşında bir yer. Siteler’in eski sistemine göre yollar dar, binalar da eski yapılar. Mobilyacılar Organize Sanayi Sitesi projemiz hayata geçtiğinde, yatay yapılarda bu tür hadiselerin olmamasını ümit ediyoruz. Esnafımız, özellikle akşam evlerine giderken sobalarını kesinlikle kontrol etmeli. Biz kendilerini sürekli uyarıyoruz. En büyük sıkıntılardan biri de atölyelere sigorta yapılmaması. Fiziksel yapı itibariyle eksik ve riskli görüp sigorta firmaları sigorta yapmaya yanaşmıyor. Bu işyerlerini sigorta yapmayacağız da nereye yapacağız. Siteler’de yıllardır bildiğimiz tek bir firma sigorta yapıyor. Bize şirketlerin yardımcı olmaları lazım.”
BİR YILDA 80 YANGIN
SİTELER’de haftada ortalama 1.5 yangın yaşandığına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi ise şöyle konuştu:
“2016’da sadece Siteler’de toplam yangın sayısı 80. Bu da haftada neredeyse ortalama 1.5 yangın yaşandığını gösteriyor. Boyalar, tinerler, kauçuklar, keresteler çok hızlı yanıcı şeyler olduğu için işletmecilerin ve çalışanların dikkatli olmaları lazım.
Bu son yangının ihbarı, sabah saat 04.12’de bir çöpçünün yoğun dumanı fark edip bizi aramasıyla gelmiş. Biz müdahale ettik ama yangın çok önceden başladığı için alevler her yeri sarmış. Yanındaki binalara sirayet etmesin diye çok uğraştık. Erken haber vermeleri önem taşıyor.
GENELDE TALAŞ YAKIYORLAR
Esnafın işyerlerini terk ederken sobaların söndüğünden kesinlikle emin olması gerekiyor. Genelde talaş yakıyorlar. Soba kızarıyor yanındaki herhangi bir şeyi tutuşturuyor. Kimsede olmadığı için de yangın geç fark ediliyor. Elektrikli ısıtıcı da kullanılıyor yanındaki malzemeleri tutuşturabiliyor, elektrik hattına fazla yükleme yapıldığında şase yaptırıyor bu da sebep olabiliyor. Merdiven boşluklarına malzeme bırakıyorlar. Bu da yangını üst kata kolayca taşıyor. Jet taşıyla kesim yapan işçilerin hemen yanında 6 kilogramlık bir tüp bulundurmalarını kesinlikle istiyoruz.”
YANGIN YOLUNA KERESTE BIRAKILIYOR
Siteler’de yangın için özel yollar yapıldığına dikkat çeken Celil Sipahi esnafın burayı başka amaçla kullandığına da vurgu yaparak, “Siteler inşa edilirken binalar arasına itfaiye kullansın diye yangın yolları yapılmış. Siteler’i gezin neredeyse tamamında kereste dolu. Kullanmadıkları malzemeleri buralara atıyorlar. Bu da yangını taşıyor. Biz gece o kadar uğraşıyoruz ki o yangının diğer yerlere sirayet etmemesi inanın mucize oluyor. Binalar arasındaki yangın yollarının kesinlike boş bırakılması gerekiyor” diye konuştu.