TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, 3. Maden Makinaları Sempozyumu’nun, 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildiği belirtildi.
Sempozyumda; çeşitli sektörlerde kullanılan maden makinalarının tanıtılması, bu alandaki teknik ve bilimsel gelişmelerin ilgili çevrelere aktarılması, araştırmacı, işletmeci, imalatçı, firma temsilcisi ve yöneticilerin aynı platformda buluşturularak etkin bir iletişimin sağlanmasının amaçlandığı ifade edilen açıklamada, 250 delegenin katıldığı sempozyumda toplam 28 adet bildiri sunulduğu kaydedildi.
Sonuç bildirgesine göre, Türkiye sahip olduğu doğal kaynakları açısından önemi bir potansiyele sahip. Bu kaynaklar verimli bir şekilde değerlendirildiğinde Türkiye, gelişmiş ülkeler arasında yer alabilir.
İş güvenliği mühendisi
SONUÇ bildirgesinde yer alan görüşlerin bazıları şöyle:
- Ulusal bilim ve teknoloji politikaları oluşturulmalı, madencilik sektörü bu politikalar içerisinde yerini almalı.
- Sanayi içinde katma değeri yüksek, rekabet yeteneği olan bir makina imalat sektörü pek çok sektöre ‘girdi’ olan ürünleri verdiğinden ve geniş bir yan sanayi ile çalıştığından dışa bağımlılığı da azaltmaktadır. Ülkemiz için bu konu özellikle önemlidir. Gelişmiş bir makina imalat sanayi, daha az dışa bağımlılık, daha az döviz harcanması ve daha az açık veren bir dış ticaret dengesi demektir.
- İş yerlerinde İş Güvenliği Mühendisi bulundurulması için gerekli yasal düzenlemeler ülke koşulları gözönüne alınarak yapılmalı ve denetlenmelidir.
- Ülkemizde özellikle yer altı madenciliğinde teknoloji kullanımı istenilen düzeyin çok altındadır. Madencilik potansiyeli ve ekonomik göstergeleri bizden çok daha geride olan ülkeler bile gerek yer altı gerekse yer üstünde kullandıkları makinaların büyük bölümünü kendileri üretirken, ülkemizde bu alanlarda kullanılan makinaların büyük çoğunluğunun hala ithal ediliyor olması düşündürücüdür. Bu amaçlar doğrultusunda üretim yapacak yerli üreticiler teşvik edilmelidir.