ANKARA Valisi Alaaddin Yüksel, Başkent’in dünya çocuklarının buluştuğu bir merkez olmasını çok arzuladığını söyledi.“Çocuk Dostu Şehir” modeliyle ilgili, UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Regina De Dominicis ve UNICEF uzmanlarının katıldığı bilgilendirme toplantısı Ankara Valiliği’nde gerçekleştirildi. Ankara Valisi Yüksel, burada yaptığı konuşmada, dünyada çocuk konusunun konuşulacağı tek yerin Ankara olduğunu, bunun nedeninin de Ankara’nın dünyada çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek şehir olmasından kaynaklandığını belirtti. Yüksel, şöyle devam etti:
“Bu şehirde çocuklar bizim için küçük hanımlar ve küçük beylerdir. Ankara, taşıdığı önemi son derece iyi idrak ediyor. Çocuk Dostu Şehir olabilirsek dört önemli ögeyi bu şehirde uygulayacağız. Bunlar, Ankara’da bütün çocuklar eşittir. Bu şehirde çocukların yararı her şeyin önünde tutulmalıdır. Ankara’da çocukların sağlığı ve yaşam hakkı her şeyden önemlidir.
UNICEF’ten övgü
Ankara’da bütün çocukların fikirlerine çok büyük bir saygı gösterilir. Nitekim Ankara’da son derece önemli bir Çocuk Meclisi var. Dolayısıyla bizim size yazdığımız mektup önemini bulur ve Ankara böyle bir değerlendirmeye tabi tutulursa, çocuklar açısından Ankara çok önemli şeyler yapacaktır.
Bugün dünyada her kavrama belki bir barış projesi diyebilirsiniz, ama bir devlet üyesi olarak ifade ederim ki bana göre 21. yüzyılın gerçek barış projesi çocuklardır. BenAnkara’nın dünya çocuklarının buluştuğu bir merkez olmasını çok arzuluyorum.”
Yüksel, Ankara’yı çocuklarla paylaşmak istediklerini ve sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın çocuklarıyla Ankara’da barışı solumak ve bütün dünyaya mesajlar vermek istediklerini bildirdi.UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Regina De Dominicis ise kentin üst yöneticilerinin çocuklara yatırım yapmak istemesinin çok güzel bir yaklaşım olduğunu söyledi.
Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olduğunu ve jeopolitik konumu nedeniyle UNICEF’in Türkiye’de yaptığı çalışmaların, diğer ülkelerde yapılan çalışmalardan farklılık gösterdiğini söyledi. UNICEF’in Türkiye’deki çeşitli kurumların yaptığı çalışmalara teknik destek sağladığını, ayrıca örnek teşkil edecek çalışmaları da dünya ülkeleriyle paylaştığını belirten Dominicis, çocuklara eşit fırsatlar tanınmasının güzel bir çıkış noktası olduğunu, bunun yerel yönetimler olmadan gerçekleşemeyeceğini vurguladı. Dominicis, modelin uygulanması için gerçekleşecek aşamalarla ilgili çeşitli bilgiler vererek, “Çocuk Dostu Şehir modeli, yerel yönetimlerle birlikte uygulandığında çocuk sorunları konusunda bir bilinç artıracağını ve beraberce de bu sorunların çözümüne katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Dünyada bir çok ülkede bu model uygulanıyor. Fakat bunun Türkiye’deki şekli biraz daha genişletildi. Burada kadın ve engellileri de içine alacak bir çalışma yaptık” dedi.
Çocuk Meclisi’nden teşekkür
TOPLANTIYA katılan 16. dönem Çocuk Meclisi Başkanı Umut Bayraktar da bu tür çalışmaların çocuklara verilen önemi gösterdiğini dile getirerek, “Bu tür projelerin Sayın Valimizin öncülüğünde gerçekleşmesi beni mutlu ediyor. Sayın Valimize ve yardımcılarına bu konuda çok teşekkür ederim. Buradaki herkese çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.