Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenirken petrol fiyatları geri çekildi
Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda karışık seyir hakim oldu. Önemli bir veri açıklamasının olmadığı günde piyasalar jeopolitik gelişmeleri değerlendirirken, ABD’de endeksler günün erken saatlerinde %1'i aşan yükselişler yaşamasına karşın kazançlarının tamamını geri verdi ve volalitede artış görüldü. Nasdaq ve S&P 500 sırasıyla %2,04 ve %0,74 oranında değer kaybederek haftaya başlangıç yaparken, Dow Jones yatay bir şekilde günü sonlandırdı. Nasdaq Mart 2020 den beri ilk defa ayı piyasasına girmiş bulunuyor. Çin’in Shenzhen eyaletinin koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle kapanması, eyaletin bitişiğinde yer alan Hong Kong’ta dün halka açık teknoloji hisselerinde tarihi kayıplara yol açtı. Hang Seng teknoloji endeksi dün %11 düşüşle tamamladı. ABD'de işlem gören Çin hisse senetleri, Pekin'in Rusya ile yakın ilişkisine ilişkin endişelerin ve Çin'in teknoloji devlerine yönelik baskılarının etkisiyle sert bir şekilde değer kaybetmeye devam etti. Nasdaq Golden Dragon Çin Endeksi Pazartesi günü %12 civarı değer kaybetti. Avrupa endeksleri ise, ABD’nin aksine günü pozitif bir şekilde sonlandırmayı başardı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,47, FTSE100 %0,53 ve Alman DAX endeksi %2,21 oranında değer kazandı. Dolar Endeksi güne primli başlasa da kazanımlarının büyük bölümünü geri verdi. Gün içinde 99,292’ye kadar yükselen endeks, günü hafif kayıpla 98,9 bölgesinde tamamladı. Euro/dolar paritesi ise 1,10’un altındaki seyrini sürdürüyor. Çarşamba günkü toplantıda Fed’in 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlayan piyasada ABD 10 yıllıklarının getirisi tekrar %2’yi aşarak %2,14 seviyesine yükseldi. Almanya 10 yıllık tahvil faizleri de 12 baz puan artışla %0,36 seviyesinde işlem gördü. Altın ve gümüşte düşüş dün de devam etti. Geçen hafta 2.070 USD’ye kadar yükselen ons altın, gün boyu aşağı yönlü bir seyir izledi ve günü 1.955 USD seviyesinde sonlandırdı. Çin’de artan Covid vakaları nedeniyle geri gelen yasaklar, emtia piyasalarında kayıplara neden oldu. Endüstriyel metallerin tamamında değer kaybı yaşanırken Brent petrol bu sabah 102 USD/varil seviyesinde.
Bugün ne bekliyoruz? Çin'de koronavirüs vakalarının yükseliş kaydetmesiyle yeni karantina kararları alınırken, bu sabah Asya piyasalarında Çin ve Hong Kong’ta endeksler %2 civarı satıcılı, Japonya’da ise alıcılı bir seyir öne çıkıyor. ABD vadelilerinde ise hafif toparlanma çabası görülüyor. Veri takvimine baktığımızda bugün Almanya’da ZEW beklenti anketi, ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve New York Fed sanayi endeksi verileri takip edilecek. ABD’de yıllık ÜFE son ay %9,7 artış göstermişti. Şubat ayı verisinde ise beklenti ÜFE’nin %10,0’a yükselmesi yönünde oluşuyor. Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında gerçekleştirilen müzakerelerin 4. turu dün sona erdi. Müzakereler bugün de devam edecek.
Gelecek gündemde neler var? Yarın Fed'in faiz kararı ve Powell'ın konuşması ile ABD perakende satışlar, Perşembe günü inşaat izinleri, konut başlangıçları, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile Cuma günü ikinci el konut satışları takip edilecek.
Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı