Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Siyasilerden 19 Mayıs mesajı
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Anıtkabir’de
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Anıtkabir’de
MSB'den 19 Mayıs mesajı
MSB'den 19 Mayıs mesajı
Dışişleri Bakanlığı’ndan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
Dışişleri Bakanlığı’ndan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
“Narkoçelik-17” operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi
“Narkoçelik-17” operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi
HABERLER>GÜNDEM
4 Haziran 2017 Pazar - 12:46

Köylüler, susuzluğu 200 yıldır 'kar bastırarak' çözüyor

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan bin 800 rakımlı Alkayaoğlu Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, hem kendilerinin, hem de yaylaya çıkardıkları hayvanlarının su ihtiyacını, 200 yıldır kendilerine has yöntemle sakladıkları kardan sağlıyor.

Köylüler, susuzluğu 200 yıldır  kar bastırarak  çözüyor

İlkbaharda saman ve keven otu ile bastırılıp koruma altına alınan kar, hayvanların günlük ihtiyacına göre üstü açılıp kesildikten sonra suluklara dolduruluyor. Vatandaşlar, atalarından ve dedelerinden öğrendikleri bu ‘kar basma’ geleneği sayesinde 2,5-3 ay süresince karı eritip, su haline getirebiliyor.

Elbistan’a bağlı Alkayaoğlu Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, yaz aylarının gelmesiyle birlikte hayvanlarını yaylaya çıkarmaya başladı. Büyük ve küçükbaş hayvanlardan oluşan sürüler, mahallenin 10 kilometre uzağındaki yüksek kesimlerde otlayıp, sonbaharda da tekrar ağıllarına dönecek. 3-4 ay boyunca yaylada kalan hayvanların en büyük ihtiyaçlarından birisi ise su. Devedişi olarak bilinen bölgede otlatılan hayvanların su ihtiyacı ise kışın yağan kardan sağlanıyor. Bin 800 rakımlı mahallenin dağlık bölümlerine yağan kar, kaya kovuklarında saman ve kevenle kapatılıp erimeden muhafaza edilebiliyor. 200 yıllık bu özel geleneğin adına ise ‘kar bastırma’ deniliyor. İlkbaharla birlikte traktörler ve eşeklerle yaylaya götürülen samanlar, bölgeden toplanan kevenlerle birlikte karların hem altına, hem de üstüne seriliyor. Her vatandaş, hayvan sayısına göre 30 ila 60 ton arasında kar saklayabiliyor. Ağılların hemen yanında bastırılan kar, saman ve keven sayesinde sıcaklardan etkilenmediği için, erimeden 3-4 ay kalabiliyor.

200 yıllık gelenek

Alkayaoğlu Mahallesi'ndeki bu ilginç yöntemle ilgili olarak bilgi veren Muhtar Yusuf Temiz, kar basma geleneğinin 200 yıllık bir geçmişe dayandığını söyledi. Bastırılan karın ağustos ayının ortalarına kadar rahatlıkla tüketilebildiğini kaydeden Temiz, “Alkayaoğlu Mahallesi, bin 800 rakıma sahip. İlçemizin de en yüksek mahallesinden birisi. Burası Devetaşı bölgesi. Burada su yok. Hayvanları otlatmak isteyen vatandaşlarımızın su ihtiyacını karşılamak için başvurdukları tek yöntem, ‘kar basmak.’ Başka yapacak bir şey yok. Kolay değil. Bu sebeple mahallemize her sene çok kar yağar. Kışın dağları ve bölgemizi saran kar örtüsünü, yazın da kullanmak için bize dedelerimizden miras kalan 200-250 yıllık bir ‘kar basma’ geleneğimiz var. Herkes hayvanına göre kar bastırır. Herkesin bir kar bastırma alanı vardır. Oldukça zor bir işlemdir. Nisan ayında karın üstü saman ve kevenle örtülür. Samanın kalınlığı yaklaşık 30 santimetre oluyor. Üstüne de keven bırakılınca 8. ayın ortalarına kadar kendi soğukluğunu koruduğu için erimeden durur. 8. ayın ortalarından itibaren kara kurt düşer. Bu bölgede içme suyu olmadığı için hemşerilerimiz içme suyu olarak da rahatlıkla kullanabiliyor” ifadelerini kullandı.

3 ay su elde ediliyor

Yayladaki taş ağıllarda kalan ve hayvan otlatan vatandaşlar ise kardan hem kendileri, hem de hayvanları için 2,5-3 ay su elde edebildiklerini belirttiler. Her ağıl sahibinin 30 ila 60 ton arasında kar bastırdığını ifade eden Mehmet Metin isimli çoban, “Biz bu karları burada su olmadığı için hayvanlarımızı sulamak için saklıyoruz. 30-40 ton kadar kar bastırdık. Samanla kar bastırıyoruz. Hayvancılık ihtiyacına göre kürek ya da testere ile kesip suluklara götürüyoruz. Yıllardır yaylaya çıkılıyor. Kar, böyle bastırılarak Ağustos ayına kadar kullanılıyor. Erime şansı yok. Altı da saman, üstü de saman. Bu zaman oldu mu kar kesilir ve çıkarılır. Temizlendikten sonra suluklara bırakırız, hayvanlar da gelir içerler. Kar, su olur. Bu suda hiçbir sakınca olmaz. İçmek için de, yemek için de rahatlıkla kullanılır. Buradan gidene kadar bu kar, su için kullanılır” şeklinde konuştu.

 
Büyükelçinin mailleri hacklendi... 'Türkiye postaları' ortaya saçıldı
 
Tarlada kalan marul kuzulara yem oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükelçinin mailleri hacklendi... 'Türkiye postaları' ortaya saçıldı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Washington büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'ye ...
Son dakika: İstanbul'da silahlı çatışma
Güngören'de iki grup arasında çıkan silahlı çatışmada yaralanan 8 kişiden ...
Kritik ziyaret öncesi Almanya'dan flaş Türkiye açıklaması
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi ...
 
Çobanların ihbarıyla 52 odalı yeraltı şehri bulundu
Kayseri'nin yer altı envanterini çıkaran araştırmacılar, bir ihbar sayesinde ...
Elazığ’da vahşet! Yakılmış erkek cesedi bulundu
Elazığ’da boş bir arazide, öldürüldükten sonra getirildiği tahmin edilen ...
Güngören'de silahlı çatışma: 1 ölü, 7 yaralı
Güngören’de işlek bir caddede iki grup arasında çıkan silahlı çatışmada ...
 
Türkiye'nin konuştuğu raylarda namaz kılan adam ortaya çıktı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, tramvay hattının hemen yanında namaz kılarak ...
Uyuşturucu sevkiyatında son nokta
İstanbul Beyoğlu’nda bir araca hidrolik sistem düzeneği ile açılan vites ...
Aykut Kocaman Fenerbahçe’de
Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Atiker Konyaspor’u çalıştıran Teknik ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri