Kış lastiği kullanımının bir kültür haline getirilmesi gerektiğini belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Ulaştırma Bakanlığı’ndan, STK’lardan, belediyelerden çalışma bekliyoruz. Topyekûn bir platform oluşturularak, sürücülerin bilinçlendirilmesi için eğitim verilmeli. Sosyal sorumluluk rojeleri hayata geçirilsin” dedi.
Türkiye’de, özel araçlarda kullanılmasının zorunlu olup olmadığı konusuyla gündeme gelen kış lastiği uygulamasıyla ilgili Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Hürriyet Ankara’ya konuştu.
ATO’nun, 2012’den bu yana uygulanan kış lastiği kullanma zorunluluğuna ilişkin tebliğin hazırlanmasına da katkıda bulunduğunu belirten Baran, kış lastiği kullanımının bir kültür haline getirilmesi için sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirilmesini önerdi. Baran, şunları söyledi:
“Trafik kazaları çok canımızı yakıyor. Avrupa’da trafik kazaları konusunda birinciyiz. Trafik kazalarını azaltmada, ölüm ve yaralanma oranlarını düşürmede lastiğin belirleyici bir etkisi var. Dolayısıyla biz zorunlu mu değil mi polemiğini bırakarak, can ve mal güvenliği için bunu bir kültür haline getirmeliyiz. Mesela emniyet kemeri zorunlu olmasa takmayacak mıyız? Bunu da öyle düşünmek lazım. Bununla ilgili bakanlıktan, STK’lardan, belediyelerden çalışma bekliyoruz. Bu konuda bir kültür oluşturulmalı. Topyekûn bir platform oluşturularak, sürücülerin bilinçlendirilmesi için eğitim verilmeli.
1 KASIM’A ÇEKİLEBİLİR
Şu an eksiklik var gibi görünüyor. Örneğin sürekli Antalya’da yaşayan vatandaşın kış lastiği alma zorunluluğu olmayabilir. Ama tüm yük ve yolcu taşıyan araçları kış lastiği kullanırken, Antalyalı vatandaş aralık ayında Toroslar’da kış lastiksiz karayoluna çıkarsa ve karla karşılaşırsa diğer araçları da riske atar. Bu yüzden Ankara Ticaret Odası olarak ister yolcu ya da yük nakli yapan olsun, isterse özel olsun tüm araçlara kış lastiği takılmasını tavsiye ediyoruz. Bu konuda valileri de görev düştüğünü düşünüyoruz. Kanun 1 Aralık-1 Nisan arası diyor ama valilere de kendi illerinde öne çekme ya da uzatma yetkisi veriyor. Hava koşullarına göre illerde 1 Aralık tarihinin, 1 Kasım’a çekilebileceğinin değerlendirilmesini istiyoruz.”
7 DERECE ALTINDA KULLANILMALI
Kış lastiğinin, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü her koşulda kullanılması gerektiğini de vurgulayan ATO Lastik, Jant, Akü Toptan ve Perakende Satış-Servis Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ali İhsan Çelebi de konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Kış lastikleri, karlı zeminde yas lastiğine göre yüzde 40 daha başarılı fren performansı göstermekte. Bunun sebebi de hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğünde yaz lastiklerinde kullanılan karışımlarının sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybetmesidir. Bu nedenle kış lastikleri sadece karlı ve buzlu zeminlerde değil, hava sıcaklığın 7 derecenin altına indiği her koşulda kullanılması gerekmektedir.”
BAKANLIK: ZORUNLU DEĞİL AMA ÖNERİYORUZ
Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da tartışmalara yol açan konuyla ilgili önceki gün açıklama yaptı. Hususi araçların kış lastiği takma zorunluluğunun olmadığına dikkat çekilen yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Bakanlığımızca 01.04.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, ‘Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’ ile Kanun maddesine bağlı olarak usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme; hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır. Ayrıca, belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulanacağı tarih aralıkları ile ilgili duyurular ilgili Valiliklerce yapılacaktır. Ayrıca yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz.”