Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>KADIN
9 Temmuz 2019 Salı - 11:33

Kadın Ankara’da vücut buldu

İranlı dansçı Khatoon Fallah, hayallerinin peşinden koşmak için bir yıl önce Ankara’ya geldi. Kadın sorunlarını anlatmak için sahneye koyduğu ‘Kadın’ isimli fiziksel tiyatro eserini ortaya çıkardı.

Kadın Ankara’da vücut buldu

Ülkesinde kadınların özellikle dans konusunda sınırlamalara tabi olduğunu belirten Fallah, “Kadınlar İran’da sanatsal aktiviteler yaparken bayağı sınırlanıyorlar. İran’da kadınlar için hiçbir koşulda dans yok. O yüzden fark ettim ki İran’dan gitmeliydim” diye konuştu.

Ankara’ya ne zaman ve neden geldiniz?

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında geldim. Aslında bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine İstanbul’a gidecektim. Biliyorum ki burada kadınların çalışması İran’a göre daha kolay. Çünkü kadınlar İran’da sanatsal aktiviteler yaparken bayağı sınırlanıyorlar. İran’da kadınlar için hiçbir koşulda dans yok. 8 yıldır dansla uğraşıyorum. Klasik dans hareketleri üzerine eğitim alırken aynı zamanda teatral dans hakkında da eğitimler almaya çalışıyordum. Bu teatral dans eğitimini alırken içerisinde hem erkeklerin hem de kadınların olduğu gruplar ile tanıştım. Bu gruplar sayesinde üniversiteler de sahne alma şansı buldum. İran’da dans kelimesi yasak biz ona ‘Uyumlu hareket’ diyoruz. Tahran’da kızlardan oluşan bir dans grubumuz oldu. O kızlarla farklı faaliyetlerde bulunduk. Mesela video klip çekimi yaptık. Ama tabi hep içimizde bir korku vardı. Hep biliyorduk ki izleniyoruz. Şimdiye kadar bir şey yapmadılar ama biliyoruz ki her an bir şey yapabilirler. Hiçbir zaman devletten direk bir uyarı almadım ama kulağıma geliyordu; ‘Adın bazı listelerde var’ gibi. Beni izlediklerinin farkındayım. O yüzden fark ettim ki İran’dan gitmeliydim.

İSTANBUL TAHRAN GİBİ İNSAN ORADA KAYBOLUYOR

Başta İstanbul’u düşünürken sonra Ankara’ya geldiniz. Ankara’yı seçme nedeniniz nedir?

 

Çünkü kültürel anlamda burası bir merkez ve iş yapmak İstanbul’a göre daha kolay. İstanbul’da görünmen çok zor. İstanbul, Tahran gibi bir yer. Orada kayboluyor insan.

Kadın’ nasıl ortaya çıktı?

 

Aklımda hep bir kadının hikâyesi vardı. İran’da sahneye çıkarmaya çok yaklaşmıştım ama izin verilmedi. Bu aslında tek bir kadın değil ve kadınların başına gelen olaylardan oluşuyor. Dünyanın farklı yerlerindeki farklı kadınlar olabilir.

HER BÖLÜM FARKLI KADIN HİKAYESİ ANLATIYOR

 

Eser ne anlatıyor?

 

Eseri birkaç bölüme ayırdık. Her bir bölümde kadın bir önceki bölümden çok farklı, aynı kişi değil. Mesela ikinci bölümdeki kadın çok eski bir fikre dayanıyor, çok bir eski anlayışa kurban gidiyor. ‘Çocuk gelin’. Bu anlayış Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan gibi yerlerde var. Çocuk neredeyse artık dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir şeyi yapmak zorunda kalıyor; küçük yaşta evlenmek. İkinci bölüm bir çocuk gelini anlatıyor.

Her bölümde farklı bir sorun mu anlatılıyor?

 

Evet. Toplam beş bölüm var. İslam’da çok büyük şiddetli bir ceza var, zina için. Bir bölüm bu cezayı anlatıyor. Kadın taşlanıyor, üstelik bu işi yapıp yapmadığından emin olunmadan. Yapmışsa bile bu kadar ağır bir ceza çekmemeli. Bir bölümde reenkarnasyonu, ölüp yeniden doğmayı bir şekilde gösteriyoruz. Dördüncü bölümde, önce İran’daki öğrencilerimle çektiğim bir videoyu projeksiyonda gösteriyorum. Burada küçük bir metin de okunuyor ve bu bölümde tüm kadınlar doğa anasına sığınıyor. Ben, bu performansta bir şekilde dünyayı oluşturan dört elementi kullandım; hava, su, toprak, ateş. Bir ateşimiz yok ama bir mum yaktık. Kadın, sanki bunlardan oluşuyor. Dünyaya gelip kendi ayakları üzerinde durup geri dönüyor.

ANKARA’DA YAŞADIĞIM HER GÜN BİR FIRSAT

 

İran’da çıkarmayı düşündüğü koreografi ile buradaki arasında çok fark oldu mu?

Aslında bu fikir aklıma ilk geldiği andan beri üç senedir ben sürekli üzerine bir şeyler ekliyorum. Ankara’da yaptığımız iki performans bile birbirinden farklı. Üçüncüsü de farklı olur. Koreografi anlamanda İran’dan farklılıklara tabi ki mevcut. Mesela çocuk gelin sahnesinde bir erkek görüyoruz. Orada bir erkekle dans ediyorum. O sahneyi İran’da yapamazdım. İran’da erkekle birbirimize dokunamıyoruz bile. Bunun gibi sebeplerden dolayı bir sürü şeyi anlatamazdım. Kadınlar için hareketler çok sınırlı. Mesela kadın bacaklarını çok açamaz ya da enteresan hareketler yapamaz. Bu kısıtlamalara rağmen tabi ki bir sürü insan çok güzel şeyler yapıyor ve hayat devam ediyor. Ama benim İran’dan çıkmak için bir fırsatım vardı ve ben bu fırsatı değerlendirdim. Ankara’da yaşadığım her gün benim için bir fırsat. Benim için önemli olan nerede sahne aldığım değil. Benim için önemli olan insanları etkileyebilmek. Yaratmak istediğim etki, insanların ‘Ben de bu dansı yapmak istiyorum’ demesi. Performanstan sonra gelip soru sormaları ya da bir şeyi sorgulamaları beni çok mutlu ediyor.

Ben böylece anlıyorum ki ilerlemişim.

Ankara’da yaptığımız iki temsil sonrası izleyicinin tepkisi nasıl oldu?

 

Mesela biz bir yerde sahne aldık ve bizim tekrar sahne alınmamız istendi. Biz çok küçük ve daha tanınmamış bir grubuz. Çok bir maddi desteğimiz de yok. Irena Kırcalı ve Artevent bizim yapımcımız ve tüm maddi geliri karışılıyorlar.

TÜRKİYE’DE KADINLARDA CESARET EKSİK

Türkiye’de geçirdiğimiz bir yıl boyunca kadının yeri ve sorunları hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Çok fazla dışarı çıkmadığım için bu soruya tam olarak hakim değilim. Burada benim çalıştığım kadınların yaş grubu 20-30. Benim çalıştığım kadınlarda şöyle bir sorun var; fırsatlarının kıymetini bilmiyorlar. Mesela ben Instagram’da paylaştım; ‘Benimle çalışırsanız ben sizi sahneye çıkarmak istiyorum’ diye. Bir sürü insan bunu gördü ama buna rağmen cesaretleri yoktu, korktular. Ben hep kendi gördüğüm kadarıyla söylüyorum, daha derine inip herkesle tanışma fırsatım olmadı ama benim ve kendi çevremde gördüğüm, kadınlarda cesaretin eksik olması. Ben de İran’da bir sürü şey yaşayıp eşyalarımı bırakıp geldim. Benim de çok bağlılıklarım vardı ama hepsini bırakıp bir fırsattan yararlanmak için buraya geldim. Buradakiler, yeni şeyleri denemek için o kadar cesur olamıyorlar. Bir sanatçı olarak, cesaret edip kendini göstermen gerekiyor, bu sanatın doğasında var. Benim de amacım buradaki kızlara cesaret vermek, onları sahne üzerine çıkarmak.

 

 
Kursiyerlere işaret dili eğitimi
 
Hoytur Fransa yolcusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayalindeki mesleği bebeklere yansıtıyor
Geçmişteki adıyla Ankara Hemşirelik Yüksekokulu’nu kazanan fakat maddi ...
Kadınların yarasına merhem oluyorlar
Yenimahalle Belediyesi, 2015 yılında açtığı Kadın Danışma Merkezi’nde ...
Dansıyla kadını anlatacak
Uluslararası Whirling dans sanatçısı Khatoon Fallah, “Kadın” adlı dans ...
 
‘Şiddete hayır’ eğitimi
Mamak Belediyesi, farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında ...
Satış tekniği anlatıldı
Çankaya Belediyesi, bu yıl üçüncü kez Ahlatlıbel Atatürk Parkı’nda düzenlenecek, ...
Süpürge uçmaya başladı
22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Opera Sahnesi’nde ...
 
Üreten kadınlara satış alanı geliyor
Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Mamak Belediyesi Aile Merkezleri’ni ...
Kadın hekimlerden eğitime destek
‘Şifa Veren Ellerden Kalem Tutan Ellere’ sloganıyla yola çıkan ve 21 bin ...
Ahşaba hayat veriyorlar
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Çamlıdere'deki ‘Ağaç İşçiliği ve Oymacılığı ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri