Türkiye, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerine hız verirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, KOBİ’ler ve ihracatçılar için "yeşil dönüşüm broşürü" hazırladı. Bu rehber, işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerine hızlı adaptasyonlarını sağlamayı ve Avrupa Birliği (AB) uygulamalarıyla uyum içinde olmalarını hedefliyor. Broşürde, KOBİ’ler ve ihracatçılara Avrupa Yeşil Mutabakatı’na (AYM) uyum hakkında 15 soruya kapsamlı yanıtlar veriliyor.
Bunların yanı sıra, AB'ye yapılan ihracatla ilgili önemli düzenlemelere yer veriliyor. 2026'dan itibaren, karbon yoğun sektörlerde, AB'ye yapılan ihracat için karbon emisyonlarının hesaplanması ve raporlanması gerekecek. Demir-çelik, alüminyum, çimento ve benzeri sektörlerden yapılacak ihracatlarda SKDM raporu ile ürün bilgileri ve karbon emisyonları verilecek.
Sürdürülebilir ürün tasarımı, 2024'ten itibaren gıda, yem ve medikal ürünler dışında tüm ürünler için önemli bir koşul haline gelecek. Ayrıca, AB dijital ürün pasaportu uygulamasıyla, belirli ürün gruplarının yaşam döngüsü bilgileri, karekodla erişilebilir olacak. Bataryalar için ise 2027 yılı itibarıyla dijital batarya pasaportu zorunluluğu getirilecek.
Tekstil ve hazır giyim sektörü için AB, sürdürülebilirlik stratejileri geliştirecek. 2030 itibarıyla tekstil ürünlerinin uzun ömürlü, geri dönüştürülebilir, çevre dostu ve sosyal haklara uygun şekilde üretilmesi hedefleniyor. Ayrıca, plastik ambalajlar için 2030’dan itibaren geri dönüştürülebilirlik zorunluluğu getirilecek.
Son olarak, ormansızlaşmanın önlenmesine yönelik bazı sektörlerde bu yıl itibarıyla özen yükümlülüğü beyanı da devreye girdi.