Kızılcahamam Ciğirler Mahallesi’nde, 28 Kasım Salı günü çıkan yangına müdahale etmek için giden itfaiye aracının suyunun bitmesi ve takviye su tankerinin olmaması, vatandaşları isyan ettirmişti.
104 mahallesi ve 25 bin 200 nüfusu olan Kızılcahamam’da çıkan yangınları tek itfaiye aracının söndürmeye çalışmasına vatandaşlar tepki gösterirken, aslında istasyonda araç bulunduğu ancak aracı kullanacak personel olmadığı ortaya çıktı.
Hürriyet Ankara, Ankara İtfaiyesi’nin araç ve personel durumunu araştırdı.
BİN KİŞİLİK AÇIK VAR
Bin 700 personel kadrosu bulunan Ankara İtfaiyesi’nde şu anda toplamda 750 civarında personel görev yapıyor. 44 istasyona sahip itfaiyede bin kişilik personel açığı bulunuyor. Dış ilçelerdeki istasyonların çoğunda ise sadece iki personel görev yapıyor. Özellikle dış istasyonlarda görev yapan personel sayısının yalnızca iki kişi ile sınırlı olması, olası büyük yangınlarda oluşabilecek tehlikeyi de gözler önüne seriyor. Diğer illerle Ankara arasındaki istatistikler de personel yetersizliğini ortaya koyuyor.
ANKARA 18’İNCİ SIRADA
Şu anda İstanbul’da 4 bin 500, Konya’da bin 100 itfaiyeci bulunuyor. Ankara’da ise bu rakam 750 olarak göze çarpıyor. ‘24 saat nöbet-48 saat istirahat’ sistemine göre görev yapan Ankara İtfaiyesi’nde toplam 750 personele rağmen, vardiya nedeniyle her gün ortalama 300 kişi nöbet tutmuş oluyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de kişi başına düşen itfaiyeci sayısıyla Ankara 18’inci sırada yer alıyor. Ankara’da 6 bin 85 kişiye bir itfaiyeci düşerken, İstanbul’da 2 bin 986 kişiye bir itfaiyeci, Konya’da da 2 bin 108 kişiye bir itfaiyeci düşüyor.
DANIŞTAY KARARI NEDENİYLE PERSONEL ALINAMIYORDU
Ankara İtfaiyesi’nde personel sayısının yetersiz olduğunu doğrulayan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Celil Sipahi, Danıştay’ın iptal etmesi nedeniyle 7 yıldır Ankara dâhil tüm Türkiye’deki itfaiye teşkilatlarına KPSS puanı, mülakat ve dayanıklılık testiyle itfaiye eri alımı yapılamadığını söyledi.
Danıştay’ın merkezi yerleştirmeyi işaret ettiğini bunun da uygun kişiyi bulmada sorun yarattığını belirten Sipahi, “14 Kasım 2017’de yönetmeliğimiz çıktı. Artık personel alımı yapabileceğiz. Bununla ilgili Sayın Başkanımız Mustafa Tuna’ya bilgi sunacağız. Bu sadece Ankara’nın değil Türkiye’deki tüm teşkilatların sorunu. Danıştay kararı en büyük engeldi, yeni yönetmelikle bunu aşmış olacağız” dedi.
UZAK KÖYLERE ÖZEL YANGIN SİSTEMİ
Dış ilçelerde de yeni bir proje uygulayacaklarını ifade eden Celil Sipahi şöyle devam etti: “İlçe merkezine uzak köylere traktör mili ile çalışan özel itfaiye tankerleri koyacağız. Bunları köyde muhtar, imam veya öğretmenlere zimmetleyeceğiz. Gönüllü kişiler ve köyde görev yapan memurlara da eğitim vereceğiz. Bu sistemle yangın çıkması halinde ilk müdahale bu tankerle yapılabilecek. Yangında en önemli şey ilk müdahaledir. Mahalle statüsündeki uzak köyler için bu modeli uygulayacağız.”