Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alımlarında bu yıl önemli değişiklikler yaptığını belirtti. TMO’nun bu yıl ilk defa fiziksel analiz yanında kimyasal analiz de yaparak protein oranını baz alarak alım yaptığını belirten Bayraktar, “TMO böylelikle kaliteli üretimin teşvik edilmesi bakımından oldukça önemli bir adım atmıştır. Ancak, kaliteli üretim için sadece TMO’nun belirlediği alım kriterlerinin bilinmesi yeterli değildir. Buğdayda protein oranı çeşide bağlı bir özellik olmakla birlikte, yetiştirme teknikleri ve mevsim koşulları da protein oranı üzerinde etkilidir” dedi.
Yüksek verim ve kaliteli ürün için çiftçinin doğru yönlendirilmeye ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Bayraktar, bunun için eğitim çalışmalarına büyük ağırlık verdiklerini bildirdi. Buğdayda kaliteli tohumluğun yanı sıra kaliteli üretimi etkileyen birçok faktör bulunduğunun altını çizen Bayraktar, en büyük problemlerden biri olarak, işletme ölçeklerinin küçük ve işletmelerin parçalı olmasından kaynaklandığını söyledi. Bu durumun, teknoloji ve girdilerin ekonomik kullanımını engellediğini ve üretim maliyetlerini yükselttiğini vurgulayan Bayraktar, sadece buğday ve arpaya dayalı üretim yapılan topraklarda oluşan bitki besin maddesi eksikliğinin giderilmesi için de üreticileri ‘gübre kullanımı’ ve ‘münavebeli ekim’ konusunda uyardı.
Buğdayda kalite ve verime etkisi büyük olan tohumluk için ülkede tohumluk gençleştirme çalışmalarına ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:
Bölgeye uygun çeşit
“TMO’nun yeni alım sistemine göre çiftçimizin yüksek proteinli ve bölgesine uygun çeşitlere yönlendirilmesi gerekmektedir. Protein oranı yüksek çeşitlerin ekimi yanında yetiştirme tekniklerinin göz ardı edilmemesi ve bu konuya üreticilerimizin gerekli hassasiyeti göstermesi de lazım. Yaşanan süreç, buğdayın bundan sonra çeşit değil kalite özelliklerine göre fiyat bulacağını göstermektedir. Bu durumda, çiftçiyi yönlendirmek, bilgilendirmek ve kaliteli üretimin en önemli unsurlardan birisi olan doğru tohum seçimini sağlamak, kaliteli tohuma erişimi kolaylaştırmak gerekmektedir. Halihazırda ülkemizde 540 bin ton tohumluk ihtiyacı bulunmaktadır. 2010 yılında sertifikalı buğday tohumluk ihtiyacının yüzde 48,7’si karşılanmıştır. Ekim sezonunun devam ettiği şu günlerde sertifikalı tohuma erişim çiftçimiz için büyük bir sorun olmaktadır. ”