Çelebi, Dünya Beyaz Baston Günü dolayısıyla konfederasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, günün 15 Ekim 1962 tarihinde ABD Başkanı Lyndon Johnson tarafından ilan edildiğini söyledi.
Bugünün dünyada kabul görmesinin yetmediğini, yasaların çıkarılması ve bu yasaların uygulanabilir olmasının önemli olduğunu belirten Çelebi, “Yasalar uygulanmayacaksa, bürokratların keyfine kalacaksa çok anlam ifade etmez. Birçok görme engellinin diz kapaklarına hiç baktınız mı? Diz kapakları çarptığı yerde acımıyor, çünkü artık çarpa çarpa uyuşmuş. Hiç bir görme engellinin yüzüne baktınız mı? Yüzündeki çizikler neden düşündünüz mü?” ifadelerini kullandı.
Dört duvar arasında yaşam
Türkiye’de 9 milyon engellinin büyük çoğunluğunun günlerini dört duvar arasında geçirdiğini belirten Çelebi, “Bunu nereden tespit ediyoruz? 9 milyon engelliden bahsediyoruz ama caddede özürlüye rastlamıyoruz. O zaman ya ifadeler yanlıştır ya da caddeye çıkmak, sosyal topluma karışmak adına engellilere fırsat verilmemiştir” diye konuştu.
2005’te çıkarılan Özürlüler Yasası’nın ilgili maddesinde sosyal alanların engelsizleştirilmesi için yerel yönetimlere yedi yıl sürenin tanındığını ve bu sürenin Temmuz 2012’de dolacağını hatırlatan Çelebi, şunları kaydetti:
“Ama bakıyorum halen belediyelerimiz yedi yılda yedi adım atamadı. Ulaşılabilirliği çözmedikleri takdirde bizi de cezaevine tıkmış sayılırlar. Biz diyoruz ki ulaşılabilirliği çözmezseniz erişebilirliği çözemezsiniz, erişebilirliği çözmezseniz eğitim sorununu çözemezsiniz, eğitimi çözmezseniz istihdamdan bahsedemezsiniz. İstihdamdan bahsedemediğiniz gibi özürlüyü üretime katmamış olursunuz. Bugün çok ciddi bir kitle, ülkenin kalkınması için üretime katılıyor, çalışıyor. Ancak çalışanlardan daha fazla tüketen varsa, o ülkenin kalkınmasından bahsedemeyiz. Biz özürlüler üretimin dışında kaldığımız sürece, bu ülkenin kalkınmasından bahsedemeyiz.”