Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
6 Nisan 2017 Perşembe - 12:38

Hedefimiz dünyanın ‘en iyisi’ olmak

Hürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinde Ankara, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ’nün ardından Bilkent Üniversitesi’ne konuk olduk. ‘Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi’ unvanlı Bilkent Üniversitesi’nin Rektörü Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’n

Hedefimiz dünyanın ‘en iyisi’ olmak

Hürriyet Ankara’nın, “Ankademi: Şehir ve üniversite” sayfalarında bu hafta Bilkent Üniversitesi’ndeyiz. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, gazetimiz ekibiyle birlikte Bilkent Üniversitesi’nde ‘Ankara’yı ve Bilkent’i konuştu. “Türkiye’deki üniversitelerde araştırma kültürünün gelişmesinde liderlik yaptık” diyen Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’nin en iyisi olalım değil, dünyanın en iyisi olalım hedefimiz var” diye konuştu. “Bugün sizin gibi büyük bir medya kuruluşuyla kent ve üniversite ilişkisini burada konuşmak bizim için gurur verici bir şey” ifadesiyle sözlerine başlayan Rektör Atalar, şunları söyledi:

YAPTIKLARIMIZ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Bilkent Üniversitesi Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olarak 1984 yılında kuruldu. İlk öğrencilerini 1986 yılında aldı. İlk öğrencilerimizi almamızdan bu yana 31 yıl geçti. Kurulduğu günden itibaren Türk eğitim sisteminde önemli değişikliklere öncülük yapmış bir üniversite olduk. Türkiye’deki üniversitelerde araştırma kültürünün gelişmesinde liderlik yaptık. Birçok iyi üniversitelerde uygulanan sistemleri Türkiye’ye getirmede öncülük ettik ve örnek olduk. Sadece Ankara’da değil tüm Türkiye’de birçok üniversite bizi birçok konuda takip etti. Akademik tarafta hocaların araştırma yapmaları gerektiği ve ancak bu şekilde yükselebilecekleri bir sistemi Türkiye’de ilk uygulayan üniversiteyiz. Bu da zaman için de tüm üniversitelere yayıldı. Bunda kurucumuz İhsan Doğramacı’nın büyük yön göstermesi etkili oldu. Ardından öğrenci odaklı bir eğitim sistemi kurulmasına da öncülük yaptık. İlk kurulduğu yıldan bu yana öğrencilerimizin hocaları derslerde değerlendirdiği bir sistem kurduk. Bu da yine Türkiye’de birçok üniversiteye örnek oldu. Öğrencilere daha iyi bir eğitim vermenin en önemli görevi olduğunu düşündüğümüz için öğrenci odaklı olma konusunda devamlı gayret sarf ediyoruz. Üniversitelerin üç önemli görevi var; araştırma, eğitim, çevresine ve şehrine katkıda bulunmak. İlk iki konuda Türkiye’de öncülük yaptığımızı düşünüyoruz.  Şehre katkı konusunda iyi şeyler yapıyoruz. Bunun çok reklamını da yapmıyoruz. Bugün sizin gibi büyük bir medya kuruluşuyla bunu burada konuşmak da bizim için gurur verici bir şey.

KÜTÜPHANE ŞEHİR HAYATINDA ÖNEMLİ OLMALI

Üniversitemizin kütüphanesi birçok kişi tarafından Türkiye’nin en iyi kütüphanesi olarak biliniyor. Uzun yıllar kütüphanemizi herkese açtık. Fakat maalesef son bir yıldır güvenlik sıkıntılarından dolayı daha kontrollü kısıtlı bir gruba hizmete açıyoruz. Eskiden kapıdan geçen birisi gelip kütüphanemize girebiliyordu. Kütüphanelerin şehir hayatında çok önemli yeri olması gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef ülkemizde kütüphane kültürü çok gelişmiş değil. Gelişmiş ülkelerde bir ufak kasabaya gitseniz oranın kütüphanesinin bir sosyal merkez, insanların gelip kitap okudukları, bir şey öğrendikleri bir yer olduğunu görüyoruz. Biz de Bilkent üniversitesi olarak bu konu üzerinde epey gayret gösterdik. Şu anda üniversitemizin kütüphanesi kendi öğrencilerimiz için özellikle önemli bir mekân. Oraya girince öğrencilerin canı ders çalışmak istiyor. Her yerde çalışıyorlar ama orası ayrı bir yer. Ankara’da özel odası olan özel çalışma masası olup güzel mekânlara sahip olan öğrencilerimiz bile buraya ders çalışmaya geliyor.

YENİ FAZIL SAY’LAR YETİŞTİRME MİSYONU

Dünyada pek az üniversitede olan bir senfoni orkestramız var. Bu senfoni orkestrası her hafta neredeyse dünyanın çok önemli müzisyenlerini davet ediyor. Öğrenci orkestramız ayrı. Yine Yaptığımız işin en iyisini yapmak her zaman ki amacımız olduğu için Türkiye’nin en iyi olduğunu iddia edebileceğimiz bir orkestramız var. Orkestramız Ankara’nın kültür yaşamına çok önemli bir katkı sunuyor. Bir sene içinde 45 civarında konser veriyoruz. Gençlere müzik sevgisini aşılatmak onlara biraz bir şeyler çalmasını öğretmek için hafta sonları bir erken müzik eğitim programımız var. İleri ülkelerde hemen hemen her öğrenci bir şey çalar. Liseye, ortaokula, ilkokula giden bir öğrenci muhakkak bir aletle tanışır. Nota okumayı ve çok müthiş bir virtüöz olmasa da bir şeyler çalmayı öğrenir. Biz de müzik sınavı üniversite sınavında olmadığı için pek nadirdir. Bu da Ankara’nın kültür hayatına bir katkımız; her hafta sonu müzik fakültemiz 300-400 çocuğa ilk önce nota okumayı öğretiyor, sonra müzik aletini kullanmayı ve ilerletmeyi öğretiyor. Önümüzde de büyük bir kuyruk var. Kurucumuzun bize hediye ettiği müzik fakültemizde çok önemli mikanlar var. Müzik fakültemizin binasında her biri ses izolasyonlu ufak ufak çalışma odaları var ve her birinde toplamda 100 tane piyanomuz var. Türkiye’de başka yerde olduğunu zannetmiyorum. Ve bir tane de ful time çalışan piyano akortçumuz var. 24 saat adamcağız piyanoları akort ediyor. Bu kampüsün içinde üç tane de okul var. Bir tanesi müzikle ilgili konservatuar. Bu da Türkiye’de tek okul. İlkokuldan başlayıp öğrencilere konservatuar eğitimi veren Türkiye’nin tek okulu bu kampüsün içinde. Türkiye’ye yeni virtüözler yeni İdil Biret’ler, Fazıl Say’lar yetiştirme misyonumuzun bir parçası.

BİLKENT’İN TRAFİK SİSTEMİ ANKARA’YA MODEL

Türkiye’nin önemli sorunlardan birisi trafik. Trafikte kaybettiğimiz insan sayısı  terörden daha fazla. Trafik terörü var. Bu trafik terörünün oluşmasındaki en önemli şey insanların birbirine saygı göstermeyi öğrenmemeleri. Bizim üniversiteye gelirken görülüyor bu kampüste yayalar için geçiş üstünlüğü vardır uymayanı görürseniz haber verin diyen levhalarımız var. Orada bir de şikayet için telefon numarası var. Dışarıdan veya içeriden herkesin uyması gereken kural. Üniversitenin içinde bir trafik komitemiz var ve kurallara uymayanlara ceza veriyoruz.  Hukuken para cezası verme yetkimiz yok ama ceza puanı sistemi var. Ceza puanı belli bir kotayı aşınca kampüse giremiyorlar. Giremeyince tekrar girebilmeleri için kursa gitmeleri lazım. Kursa gidiyorlar tekrar sıfırlanıyor ve tekrar giriyorlar. Buna sadece bizim öğrencilerimiz ve akademisyenler değil Ankara’nın taksi şoförleri de buraya gelince uymak durumunda. Zaten öğrenmek zorunda kaldılar. Ceza puanını aşarlarsa onları da içeri almıyoruz aşarlarsa müşterisiyle geliyor kapıda bırakmak zorunda kalıyorlar. Sen bizim kurallarımıza uymuyorsun diyoruz müşterisine de rezil oluyor. Mesela kampüste yaya geçitlerinde yaya adımını attığı anda araba duracak. Taksicilere şoförlere bu kurallarımızı öğretince Ankara’ya da yayılacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin ilk yaya öncelikli kampüsü Bilkent aslında. Bunların hepsini biz başlattık birçok üniversite bizden sonra uygulamaya başladı. Bazı üniversitelerde yavaş trafik var ama yaya önceliği var mı bilmiyoruz.  Yaya öncelikli trafiği Ankara’ya öğretebilirsek Ankara daha medeni bir şehir olur. En azından bizim kampüsümüze gelen taksiler de görüyoruz. Hemen hemen birçok taksi de buraya geliyor böyle bir şey olduğunu görüp öğreniyor. Bunun kente büyük bir faydamız olduğunu düşünüyoruz. 

20 ŞİRKETİMİZ 20 BİN ÇALIŞANIMIZ VAR

İleri ülkelerde ortaokul lise çağlarında öğretilen bir kültür vardır. Bu da karşılık beklemeden bir şeyleri yapma ve karşılığında zevk alma kültürü. İhtiyacı olanlara yardım etme gibi. Lise ve ilkokul çağlarında öğrencilere bu kültürün öğretilmesi lazım. Ama bizim ülkemizde liselerde böyle bir dersimiz yok. Bizim kendi lisemizde ise var. Okullardaki bu projelere üniversitede de Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP) diyoruz. Öğrencilerimiz karşılık beklemeden karşılığında bir ders kredisi filan almadan sevdikleri için zevk aldıkları için projeler yapıyorlar. Bunları Ankara’ya olan önemli katkılarımızdan biri olarak görüyoruz.  Kentsel Tasarım ve Çevre Peyzaj Mimarisi bölümümüz var. Bölümümüzün de zaman zaman Ankara Belediyesi ile işbirlikleri oluyor.  Ankara’yı daha güzel bir mekan haline getirmek için çalışmalar yapılıyor. Bu konuda mezunlarını yetiştirmenin yanında öğrencilerimiz ve hocalarımız birlikte projeler yaparak Ankara’yı daha iyi bir mekân yapmak üzere çalışıyorlar. Üniversitemizin Türkiye’de başka bir vakıf üniversitesinde olmayan başka bir özelliği var. Üniversitemizin 20 tane şirketi var ve bu başka vakıf üniversitesinde yok. Başka örnekleri olarak bir holding üniversite kuruyor. Holdingin çok şirketi olabiliyor isimlerini devam ettirmek için bir de vakıf üniversitesi kurabiliyor. Bizimkisi ise tam tersi. Biz de üniversite en tepede. Üniversitenin yüzde yüz sahibi olduğu şirketler var. Bu şirketlerin de her biri kendi alanında Türkiye’nin lider şirketleri. Bu konuda önemli bir istihdam sağlıyoruz. Sadece üniversitenin yüzde yüz sahibi olduğu şirketlerde istihdam ettiği insan sayısı 20 bin kişi. 20 bin aileye bir şekilde ulaşıyoruz.

 

 
‘Kimse Yok mu’ deposunda yangın
 
Şampiyonaya Başkentli hakem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kız çocuklarına sanat eğitimi
TOBAV, Avrupa Birliği ile birlikte “Anlatamam Görmen Lazım” projesini hayata geçirdi.
Dönüşüm eğitimi
Keçiören Belediyesi, bünyesinde görev yapan temizlik personeline geri ...
500 bin Türk Erasmus’la Avrupa’da
Türkiye Ulusal Ajansı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ‘Erasmus+ 30. Yıl’ etkinliği düzenledi.
 
Van'a eğitim desteği
Ankara merkezli Beşiktaşlı Sanayici İş Adamları ve Yatırımcıları Derneği ...
Özel Haber) YGS Türkiye 2’ncisi Gökçe’nin duygusal anları
2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) Türkiye 2’ncisi olan Gökçe ...
ODTÜ’yü farklı tanıtmak istiyoruz
Hürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” ...
 
Aziz Sancar Parkı
Çankaya Belediyesi, 2015 yılında ‘Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak adını ...
Üniversitelerin gözüyle Ankara
Başkent’teki üniversitelerin rektörleri, üst yönetimleri ve önde gelen ...
Hacettepe Berger’i andı
Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, görme biçimleri ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri