Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2022 Pazartesi - 11:32

Haftanın odak noktasında merkez bankaları var

Yıl sonuna yaklaşılırken piyasaların odaklandığı nokta Fed başta olmak üzere önde gelen merkez bankalarının faiz artırım hızı olmaya devam ediyor.

Haftanın odak noktasında merkez bankaları var

Bu hafta Fed toplantısının (Çarşamba) yanında ECB ve BoE toplantıları (Perşembe) bulunurken üç merkez bankasının da 75 baz puanlık artırımların ardından politika faizinde 50’şer baz puanlık artırım yapması bekleniyor. Makroekonomik veri tarafında ise Fed toplantısının hemen öncesinde ABD’de açıklanacak TÜFE rakamını takip edeceğiz.

Fed: Beklentilerden çok daha güçlü bir tablo ortaya koyan Kasım ayı istihdam rakamları ve ISM hizmet endeksi yukarı yönlü risk yaratsa da ortalama piyasa beklentisi arka arkaya 4 kez yapılan 75 baz puanlık faiz artırımının ardından Fed’in Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısında faiz oranlarında 50 baz puanlık artırım yapacağı yönünde. Ancak Fed Başkanı Powell bu adımın sinyalini zaten çok net bir şekilde verdiği için faiz kararının tek başına varlık fiyatları üzerinde anlamlı bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Piyasaların odak noktasının Fed’in 2023’te izleyeceği para politikasına ve faizlerin nihai seviyesine çevrildiğini düşünürsek toplantıda gelecek dönemlere ilişkin verilecek sinyallerin fiyatlamalar açısından çok daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Aralık ayı toplantısında aynı zamanda Fed’in güncel makroekonomik tahminleri de açıklanacak. Dolayısıyla nihai faiz seviyesinin sıklıkla tartışıldığı içinde bulunduğumuz dönemde komite üyelerinin orta nokta tahmini piyasalarda hareketlilik yaratma potansiyeli taşıyor.

ECB: Euro Bölgesi’nde son açıklanan rakamlara göre bölgede enflasyon %10,6’dan %10,0 seviyesine gerilemişti. 1,5 yıllık aranın ardından ilk kez anlamlı bir geri çekilme gösteren enflasyondaki düşüşe paralel olarak 75 baz puanlık artırımların ardından ECB’nin 15 Aralık’taki toplantısında politika faizinde 50 baz puanlık artırım yapması bekleniyor. Fed’in faiz artırımlarında hız kesmesi de ECB’nin kararı üzerinde etkili olabilir ancak son dönemde ECB baş ekonomisti Lane başta olmak üzere yetkililerden gelen açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda 75 baz puanlık faiz artırımının ihtimal dışı olduğunu söylemek zor.

BoE: İngiltere’de son açıklanan enflasyon oranı %11 seviyesini aşmış olsa da İngiltere Merkez Bankası’nın 75 baz puanlık artırımın ardından faiz oranlarında bu kez 50 baz puanlık bir artırım yapması bekleniyor. Ülkede arka arkaya sert yükselişlerle %11,1’e yükselen enflasyon rakamının yön değiştirerek Kasım ayında %10,9’a gerilemesinin beklenmesi de daha küçük ölçekli artırım beklentisini destekler nitelikte.

ABD TÜFE: Fed toplantısından önce göreceğimiz son enflasyon rakamı yarın açıklanacak. Hatırlanacağı gibi ABD’de Ekim ayında manşet enflasyon yıllık bazda %7,7 (beklenti: %7,9), çekirdek enflasyon ise %6,3 (beklenti: %6,5) artış göstermişti. Beklentilerden düşük gelen veri faiz artırımlarının hız keseceğine yönelik algının güç kazanmasını sağlamıştı. Kasım ayı verisinde ise manşet enflasyonun %7,3’e, çekirdek enflasyonun ise %6,1’e gerilemesi bekleniyor.

TL: USD/TL genel hatlarıyla sakin seyrini korumaya devam ederken kur haftalık kapanışı bir kaz daha 18,65 seviyesinin altında yaptı. Yeni haftada ise Fed ve ECB toplantılarının yanında ABD TÜFE rakamının bulunması küresel döviz piyasasının daha hareketli seyretmesine neden olabilir. Her ne kadar TL’nin olası hareketliliğe daha düşük oranda katılmasını beklesek de volatilite göreceli olarak artış gösterebilir. Tahvil bono piyasasında ise 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizinin geride bıraktığımız haftada belirgin bir geri çekilme göstererek tek haneli seviyelere ulaştığını görmüştük. Böylece yaklaşık olarak 2 yıl sonra 2 yıl vadeli faiz tek haneyi görmüş oldu. Bu bölgede çok fazla kalıcı olunamasa da faizlerin seyri yeni haftada izleyeceğimiz konu başlıkları arasında yer alıyor. Ancak bunun fiyatlamalarda anlamlı bir etki yaratmasını beklemiyoruz.

Borsa İstanbul: Dalgalı bir haftayı geride bırakan BIST-100 endeksi 5000 puanın üzerini test ettiği haftada satış baskısına maruz kalarak 4700 puana doğru geri çekildi. Buna karşın baskıyı 4680 desteğinin üzerinde karşılamayı başaran endeksin daha sonra kayıplarını telafi ederek yeniden 5000 puanın üzerine yükseldiğini gördük. Böylece haftalık bazda bakıldığında endeks yükseliş serisini arka arkaya 6 haftaya taşımış oldu. Geçtiğimiz hafta sık sık kısa vadeli indikatörlerin henüz 5000 puanın üzerindeki seviyeleri teyit etmediğine vurgu yapmıştık. Dolayısıyla yeni haftada indikatörlerin de momentum kazanıp daha yüksek seviyelere işaret edebilmesi için 5000 puanın üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılıp yapılamayacağını izleyeceğiz.

BIST-30 yakın vadeli viop kontratı

Günü 5420 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5383, 5339, 5301 ve 5258 destek olarak izlenebilir. 5458, 5502, 5540 ve 5583 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli viop kontratı

Günü 18.6961 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.6775, 18.6400, 18.6025 ve 18.5280 destek olarak izlenebilir. 18.7150, 18.7520, 18.7895 ve 18.8645 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak:Ünlü &Co
Hibya Haber Ajansı

 
5 terörist etkisiz hale getirildi
 
Altın 5 ayın zirvesinden döndü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda, Vezirköprü ...
Uluslararası piyasalar
Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü verilerine göre, ülkede ...
Bu hafta ne oldu
Yurt içinde enflasyon yurt dışında ise Euro Bölgesi büyümesi ile ABD’de ...
 
Kıymetliler ÜFE verisi öncesi pozitif seyir izledi
Altın dünkü seansta alıcılı seyir izlerken yeşilde bir günü kapatmayı başardı.
Enflasyon göstergeleri izlenecek
Fed’in enflasyon nedeniyle faizleri uzun bir süre daha yüksek seviyelerde ...
Altın kayıplarını sarmaya çalışıyor
Altın dünkü seansta alıcılı bir günü geride bırakırken, hafta başındaki ...
 
Yabancılar 339,2 milyon dolarlık hisse aldı
BİST100 Endeksi 25 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında %1,82 değer kazandı.
Eğitim harcamaları istatistikleri, 2021
Eğitim harcamaları %27,1 artarak 344 milyar 341 milyon TL oldu.
2022 yılında Dolar / TL
2021 yılı Eylül ayında yaklaşık 8,00 TL’lerden işlem gören Dolar/TL kuru, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri