Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Türkiye’de Aşı Ar-Ge’sinin tamamlanması, formülasyonu ve sonrasında da üretilerek piyasaya çıkarılması konusunda kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini hayata geçirdi.
Bu işbirliği sayesinde, Türkiye’de yerli üretimi olmayan bakteriyel ve viral aşıların Eczacılık Fakültesi yöneticiliğinde kurulan Aşı Araştırma-Geliştirme Laboratuvarlarında geliştirilmesi mümkün olacak. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel ve aşı projesinin koordinatörü Prof. Dr. Sevda Şenel ve ekibiyle ilerleyen proje ile dünyada mevcut ve ulusal aşı programına dahil olan bu aşıların dünya kalite standartlarında üretilebilir olması hedefleniyor.
DIŞA BAĞIMLILIK İÇİN ÖNEMLİ
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Türkiye’nin tüm aşıları yurt dışından ithal ettiğini, aşı üretiminin hem temel sağlık hizmetleri için gerekli hem de dışa bağımlılığın azaltılması için önemli olduğunu belirtti. Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak yerli aşı geliştirmek için 2013 yılında çalışmalara başladıklarını ifade eden Prof. Gümüşel, “Aşı alanında dünya standartlarına uygun bir üretim büyük yatırımlar gerektirmektedir. Hacettepe Üniversitesi bu işe başlarken öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın ulusal aşı programını belirleyen, ülkemize aşıların girişini düzenleyen, kontrollerini yapan tüm birimlerinin başkanlarıyla görüşerek mevcut durumun değerlendirilmesi, ihtiyaçların belirlenmesi ve nereden başlanması gerektiği hususunda alt yapıyı oluşturduktan sonra bu doğrultuda bir projeyi gerçekleştirebilmek amacıyla gerekli destekleri sağlamıştır” dedi.
KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
Bu amaçla, ilk olarak Hacettepe Üniversitesi ve Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında “Aşı Araştırma, Geliştirme ve Üretimi İşbirliği” sözleşmesi imzalandığını belirten Gümüşel, “Ar-Ge çalışmaları tamamlandıktan sonra, Keymen İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından kurulacak üretim tesisinde aşının üretimi hedeflenmiştir. Yerli üretim sayesinde bu alanda dış ticaret açığının azaltılması da mümkün olacaktır. Bu yatırım, gelecekte aşı alanında projeler için katma değer sağlayacak ve aynı zamanda devlet destekli üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacak” şeklinde konuştu.