Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
18 Eylül 2017 Pazartesi - 10:58

Güvenpark ilk sırada

Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, Türkiye genelinde en fazla kan bağışının yapıldığı noktaların başında, Güvenpark’ta bulunan Kızılay kan bağış noktasının geldiğini belirtti.

Güvenpark ilk sırada

Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, Türkiye genelinde en fazla kan bağışının yapıldığı noktaların başında, Güvenpark’ta bulunan Kızılay kan bağış noktasının geldiğini belirtti.
Türkiye’de kan toplama yetkisine sahip tek kurum olan Türk Kızılayı’nın Kan Merkezi kapılarını Ankara Hürriyet’e açtı. Yılda 2 milyon 700 bin ünite kana ihtiyacı olan Türkiye’de ne kadar kan bağışı yapılıyor? Kan bağışlayanlarda kadınların oranı ne? Avrupalı kadınların ne kadar gerisindeyiz? Türkiye’de kadınlar neden daha az kan bağışlıyor? Kan bağışı hangi aylarda azalıyor? Kan ile ilgili merak edilenleri araştırdık. Türkiye’deki 17 kan merkezi ve 65 kan bağış noktasında kanların analiz ve testlerini görüntüledik.

“KAN ACİL DEĞİL SÜREKLİ İHTİYAÇTIR”

Ankara’daki Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 83’ünün Kızılay Kan Merkezleri’nde sağlandığını belirterek, “Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır sloganıyla çalışıyoruz. Türkiye’de her yıl 2 milyon 700 bin ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Ancak 2016 yılında 2 milyon 141 bin, 2017 yılının ilk 7 ayında ise 1 milyon 399 bin ünite kan bağışı aldık. Yapılan kan bağışı Türkiye’nin kan ihtiyacını bile karşılamıyor. Bu nedenle bayram, ramazan, kar, kış, yaz demeden kan bağışı yapılması gerek” dedi. Dr. Güler, ülke geneline 300 kan bağış kabul noktalarının bulunduğunu da vurgulayarak, buralara yapılan bağışların Türkiye’deki 17 kan merkezi ve 65 kan bağış noktasında analiz ve testlerinin yapıldığını kaydetti. Ankara’da 4’ü sabit noktada olmak üzere kan bağış noktalarının bulunduğu, ayrıca mobil ekiplerinin de görev aldığı belirtildi. Türkiye genelinde en fazla kan bağışının yapıldığı noktaların başında ise Güvenpark’ta bulunan Kızılay kan bağış noktası geliyor.

KADINLARIN ORANI YÜZDE 14

Türkiye’de kan bağışında bulunanların oranlarına bakıldığında ise kadınların Avrupa ülkelerine oranla çok geride kaldığı görülüyor. Türkiye’de kan bağışında bulunan sadece yüzde 14’ünü kadınlar oluştururken, Avrupa’da ise bu oran yüzde 40’larda. Kan veren kadınların yaş ortalaması ise 35. Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, “Türkiye’de kan bağışında bulunan kadınların oranı son yıllarda artmış olsa da yeterli değil. Kadınlarımızda regl dönemi nedeniyle kan kaybı yaşadıklarını ve kansız olduklarını düşünüyor. Ancak bu doğru değil, bu durumun kan oranıyla ilgisi yok” diyerek kadınlara bağışta bulunmaları için çağrıda bulundu.

OCAK-ŞUBAT AYLARINDA KAN BAĞIŞI DÜŞÜYOR

Dr. Murat Güler, havaların soğuk geçtiği Ocak-Şubat aylarında kan bağışının azaldığını belirterek, “Soğuk aylarda hem enfeksiyonel hastalıklar hem de kişinin enerjisinin düşmesi nedeniyle kan bağışında azalma oluyor. İlkbahar ayları ise kan bağışının en yoğun olduğu aylar. İnsanlarda yaşama sevincinin artması, havaların ısınmasıyla birlikte kan akışının hızlanması da bunda etkili. Tatil dönemine denk gelen Temmuz-Ağustos aylarında da kan bağışı düşüyor, insanların yaşadıkları kentlerden ayrılmasından, şehir değiştirmesinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

DÜZENLİ KAN BAĞIŞLAYANA MADALYA

Türk Kızılayı, düzenli kan bağışında bulunan bağışçılarına anı olarak kalması için madalya/ödül veriyor. Kan Bağışı Merkezi fark etmeksizin 10 kez bağış yapan “bronz”, 25 kez bağış yapan “gümüş”, 35 kez bağış yapan “altın” madalya, 45 kez bağış yapan ise “plaket” ile onurlandırılıyor.

KİMLER KAN VEREBİLİR

18 yaşını doldurmuş, 65’inden gün almamış, aç, yorgun, uykusuz, bulaşıcı hastalığı olmayan, tansiyon değeri normal, 50 kilonun altında olmayan herkes kan bağışında bulunabilir. Kadınlar bir yıl içerisinde en fazla 3, erkekler ise 4 kez kan bağışında bulunabilir. Kan bağışında bulunmak isteyenler ayrıca “kanver.org” adresine de girerek gerekli bilgilere ulaşabilir.

 
Erzurum'a kültür yatırımı
 
Altınköy’de bağ bozumu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hastane yoluna yeni ‘yük’ler
İnşaatları devam eden Bilkent ve Etlik şehir hastanelerinin getireceği ...
Büyükşehir’den okul trafiğine mesai ayarı
Başkent’te ilk ders zili bugün çalarken, gözler sabah trafiğine çevrildi. ...
Altın neşterler buluşması
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan Genel Cerrahi ...
 
Hayat kordonu
Şaduman ve Hakan Er çifti, bel ağrısıyla hastaneye götürdükleri 4 yaşındaki ...
Kıbrıs Caddesi altyapı mağduru
Kurtuluş’ta, Kıbrıs Caddesi ve çevresindeki sokaklarda EnerjiSA Başkent ...
Toplu taşıma ücretsiz olsun
Başkent’te pazartesi günü okulların açılmasıyla büyük bir trafik yükü ...
 
Bahçeli esnafına 'fiber zarar’
Bahçelievler 7. Cadde 69. Sokak’ta bir GSM operatörünün fiber altyapısı ...
Dikmen son etapta 2 bin 235 anlaşma
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde eylül ayı olağan görüşmeleri devam ediyor. ...
Sular çekilince binlerce balık telef oldu
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan Gözegöl Göleti’nde bir anda ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri