SAĞLIK Bakanlığı’nın, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında vatandaşların hekime erişimini hızlandırmak amacıyla 2010 yılında projelendirdiği “Evde sağlık hizmeti” ile son bir yılda Başkent Ankara’da 6 bin 461 hastaya hizmet verildi.
Kimsesiz, özürlü, yaşlı, yatağa bağımlı ve hastaneye gidemeyecek durumdaki hastalara evlerine giderek sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan proje, Ankara Sağlık İl Müdürlüğü’nün Ulus’taki ek binasında bulunan Evde Sağlık Hizmeti Koordisanyon Merkezi’nden yürütülüyor.
Bir yılda 6 bin 461 hasta
Başkent Ankara’da, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında projelendirilen ve 2011 yılı itibariyle yoğun bir programla uygulamasına başlanılan “Evde sağlık hizmeti” kapsamında yapılan 7 bin 818 başvuru sonucunda 6 bin 461 hasta muayene edildi. Yapılan başvuruların 3 bin 921’ini “hastanenin hizmet verdiği vakalar”, 2 bin 414’ünü “aile hekiminin verdiği hizmet vakaları”, bin 348’ini “aile hekimi ve hastaneden hizmet alanlar” ve 9’unu ise “ağız ve diş sağlığı merkezinin hizmet verdiği vakalar” oluşturuyor. Son bir yılda evde sağlık hizmeti alan 126 hastanın ise iyileşme, vefat, hastaneye yatırılma gibi sebeplerden ötürü evde aldığı sağlık hizmeti sonlandırıldı.
37 hastaneden hizmet
Kent sınırları içinde yer alan 37 hastane, bünyesinde kurduğu “Evde sağlık hizmeti birimi” ile hastaların şikayetlerine göre belirlenen ekiple sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor.Ankara’da son bir yılda hastanelerde bulunan ekiplerce evde sağlık hizmeti almak için randevu talebinde bulunan 3 bin 921 hastanın 3 bin 900’ünün evine, sağlık hizmeti götürüldü. En fazla “Evde sağlık hizmeti” veren hastanelerinin başında 541 hastaylaAnkara Eğitim ve Araştırma Hastanesi gelirken onu 293 hasta ile Ankara Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve 289 ile de Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi takip etti.
Ücret ödenmiyor
EVDE sağlık hizmeti almak istemeyen hastaların uygulamadan yararlanmak için hiçbir ücret ödemediğini anlatan Sapmaz, “Hizmet, randevu sistemi ile yalnızca mesai saatleri dahilinde çalışıyor. acil haller birimin görev alanına girmiyor. Bu tip durumlarda ise 112 Acil Servis’in aranması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Proje kapsamında ağız ve diş sağlığı hizmetinin de verildiğinin altını çizen Sapmaz, ihtiyaç duyulması halinde eve hizmet götüren ekip içinde diş hekeminin de dahil edildiğini kaydetti.
Yatak işgali engelleniyor
EVDE sağlık hizmetinden sorumlu Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ercan Sapmaz, hizmetin hayata geçmesinin üzerinden geçen bir yıllık süreci Ankara Hürriyet’e değerlendirdi.
Evden çıkamayan ve yatağa bağımlı halde yaşamak durumunda kalan hastalar için uygulamanın büyük bir rahatlık getirdiğini kaydeden Sapmaz, “Uygulamadan hasta ve hasta yakınlarının memnuniyet oranları çok yüksek. Ayrıca, uygulama ile hastanede yatak işgali de engellenmiş oluyor. Böylece, maliyet azalırken, durumu ciddi ve hastanede müdahale edilmesi gereken hastalara da yer açılmış oluyor” dedi.