ALZHEİMER Vakfı Şube Başkanı Prof. Dr. Demet Özbabalık, hasta sayısının artması ile birlikte dünya genelinde Alzheimer hastalarının bakım masraflarının 600 milyar doları aştığını söyledi.
Türkiye’de halen 400 bin civarında Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Özbabalık, şunları söyledi:
“Alzheimer hastalığı yaşlanan yerküremizde giderek daha da yaşlanan insanoğlunun hastalığı olma yolunda ilerlemektedir.
Ömür 72’ye yükseldi
Ülkemizde 1960 yılında 48 olan ortalama yaşam ömrü bugün 72’ye yükselmiştir. Hali hazırda yüzde 7’si 65 yaş üzerinde olan nüfusun, 2050’de yüzde 19’a ulaşacağı düşünülmektedir. Son verilere göre dünyadaki Alzheimer hasta sayısının 25 milyon civarında olduğu sanılmaktadır. Türkiye’de ise hastalık dünyaya paralel hızla artarken, rakamlar 2050 yılı için ülkemizin en çok Alzheimer hastası bulunan 4 ülkeden biri haline geleceği göstermektedir.”
Beyinde, bilişsel yeteneklerde bozulma, davranış değişiklikleri, hafıza kaybı, unutma gibi belirtilerle, ama farklı şekillerde seyreden Alzheimer, dil ve beceri kaybına da yol açabiliyor. Evrelerine göre belirtileri ve sorunlar da değişiklik gösteriyor.
Alzheimer hastalığı 85 yaşının üstündeki nüfusun yaklaşık yarısını tehdit ediyor.