Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
2020-2021 Akademik Yılının Açılışında müjdesini verdiğim YÖK Anadolu Projesinin hayata geçirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz.
Yüksek Öğretim alanında ülkemizin sınırlarını aşan bir kapasiteye ulaştık. Üniversite sayımız 76 dan 207 öğrenci sayımız ise 1600000 den milyon 400 bine yükseldi. Bu öğrenci sayısı ile ülkemiz Avrupa'da üniversiteye erişim konusunda ilk sıraya çıktı.
Üniversitelerimizde ki eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin kalite düzeylerine ilişkin akreditasyon işlerini yürüten Yükseköğretim Kalite Kurulu ilk defa bu dönemde kuruldu.
Kendi kişisel çıkarlarını demokrasi maskesi altında pazarlayanların maskesini düşüreceğiz.
Yükseköğretimde temel amacımız eğitim kurumlarının kalite odaklı faaliyetler yürütmesi kalkınmada kritik rolü olan bilimsel alanların desteklenmesidir.
Aynı şekilde ve inovasyonu teşvik eden işbirliğine açık birliklerin oluşturulmasını yerel ve bölgesel özellikler dikkate alınarak alanlarda ihtisaslaşma sağlanmasıdır.
Bu doğrultuda çok sayıda eylem planı ve projeyi hayata geçirip üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabette olmalarını temin etmek için yeni projeler üzerinde de tek anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz farklı değerleri birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır.
YÖK'ün kontenjan planlamasının ancak ilgili tüm taraftarla birlikte yapıldığı takdirde gerçekçi olabileceğini gördüm.Bu anlayışla Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulunu hukuki bir zemine bu kurulda Milli Eğitim Sağlık Sanayi Teknoloji Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Özel Sektör adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcileri kapsamlı yapısı ile bu kurul yerel bölgesel ve ulusal düzeyde ihtiyaç odaklı bir planlama çalışması yürütüyor.
Üniversite gençlerinin şu an en ileri bilgisi ile donanması bizler ve geleceğimiz için önemlidir.
Bugün dünyanın dört bir yanından 200 bini aşkın öğrencinin geleceği bizim üniversitelerimizde. Hazırlık önemli bir adım Unesco'nun verilerine göre Türkiye uluslararası öğrenci çekmede dünyada ilk 10 ülke arasına girme başarısını gösterdi.
Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu Kamu ve Özel Sektör temsilcilerinin üyesi olduğu kurum ülkemizin kalkınması için sanayinin ihtiyaç duyduğu kalitede eğitim ve beceriye sahip eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
Dijital dönüşüm projesinde alınan mesafeden de memnunuz salgın döneminde nasıl ki sağlık alanında gelişmiş birçok ülkeden daha kaliteli hizmet sunabilecek üniversitelerimizde başarılı bir uzaktan eğitim hizmetini verdiler.
Her il'e bir üniversite projemiz üniversite sayısında artış beraberinde bazı tartışmalarda getirdi. Öyle ki dönemin YÖK yönetimi değil yeni üniversitelere rektör atamamak için engel çıkartmıştır. Hamdolsun YÖK bu tür engellemeler ile uğraşmak yerine ülkemizin kalkınması için önemli olan öncelikli alanlara yoğunlaşan milletimize ve onun değerlerine hizmet eden yeni bir kurum haline dönüşmüştür.
Anadolu bozkırlarında kurulan üniversitelerin ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamasını hedefliyoruz.
Anadolu'da yaptığımız bu meşalelerin aydınlığını her yıl artırması için YÖK Anadolu Projesi gibi yeni atılımları ve yeni projeleri önemli biz Cumhurbaşkanlığı olarak tüm imkanlarımızı gençlerimizin nitelikli eğitim alabilmeleri için seferber etmiş durumdayız.
YÖK Anadolu Projesi ile; Hakkari Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümündeki öğrencimiz Ankara Üniversitesi'nden ders olabilecek.
Bugün sizlerle paylaşmak istediğim sonsuz dünyanın önde gelen üniversitelerinin saygın hocalarını uzaktan eğitim yoluyla ülkemizde ders verebilmelerine imkan sağlayacak çalışmayı kendi ülkelerinde iken bile uluslararası veya uluslararası bir bütünleşmeye adım atmaları farklı akademik ile tanışmalarıdır.
Yükseköğretim için belirlenen akademik ve idari kadrolarda yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine özel önem veriyoruz.
Bu doğrultuda çok sayıda eylem planı ve projeyi hayata geçirip üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabette olmalarını temin etmek için yeni projeler üzerinde de tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz farklı değerleri birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır.
Yükseköğretim sistemimizin Avrupa Yükseköğretim alanında rekabet gücünü daha da artırmak için gereken adımları atmayı sürdüreceğiz.
YÖK Anadolu Projesinin 1. sayfasında elde edilen tecrübeler ışığında 2006'dan sonra kurulan diğer üniversiteleri de bu kapsama dahil edeceğiz.
Yükseköğretim sistemimizde daha şeffaf ve liyakat odaklı bir şekilde istihdamına imkan sağlamak veya yabancı YÖK başarı ile tamamlamış Türk bütün tüm akademisyen adayları stratejik hedefleri doğrultusunda arayan üniversitelerimiz bu platformda bir araya gelecektir.
Hibya Haber Ajansı