Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek
Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek
MSB: Hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 373 şahıs yakalandı
MSB: Hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 373 şahıs yakalandı
TÜİK - Türkiye'de konut satışları Mart'ta yıllık yüzde 0,1 düşüşle 105 bin 394'e geriledi
TÜİK - Türkiye'de konut satışları Mart'ta yıllık yüzde 0,1 düşüşle 105 bin 394'e geriledi
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
'Narkoçelik-12' operasyonlarında 268 şüpheli yakalandı
"Narkoçelik-12" operasyonlarında 268 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
4 Haziran 2020 Perşembe - 13:07

Enflasyon beklentilerin üzerinde gelirken ABD verileri beklentilerden iyi geldi

TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon Mayıs'ta aylık yüzde 1.36 olurken yıllık yüzde 11.39'a yükseldi. (AHL Yatırım)

Enflasyon beklentilerin üzerinde gelirken ABD verileri beklentilerden iyi geldi

TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon Mayıs'ta aylık yüzde 1.36 olurken yıllık yüzde 11.39'a yükseldi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) aylık yüzde 1.54, yıllık 5.53 arttı. Gıda fiyatları bu dönemde aylık yüzde 0.24 arttı, önceki ay artış yüzde 2.53'tü. Çekirdek enflasyon da yıllık yüzde 9.93'ten yüzde 10.32'ye yükseldi.

ABD'de ADP özel sektör istihdamı Mayıs'ta 2.76 milyon azaldı. ABD'de ADP özel sektör istihdamı koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok iş yerinin kapatılmasıyla Mayıs'ta 2.76 milyon azaldı. Beklenti istihdamın 9 milyon azalmasıydı. Özellikle büyük ölçekli şirketlerde istihdam kayıpları görüldü. Bu şirketlerde kayıplar 1.6 milyonu aştı, imalat sektörü de pandemisinin büyük ölçüde etkilendi ve 719 binlik istihdam kaybı oldu. Nisan ayında 20.2 milyon azalan istihdam verisi 19.6 milyona revize edildi. Nisan verisi tarihin en kötü verisi olarak kayıtlara geçmişti.

Bir diğer ABD verisi ISM hizmet Endeksi Mayıs'ta 45.4'e yükseldi. ABD'de ISM hizmet Endeksi Mayıs'ta toparlandı ancak hala daralma bölgesinde kaldı. Bugün açıklanan veriye göre endeks Nisan ayındaki 11 yılın en düşük seviyesi olan 41.8'den 45.4'e yükseldi. Beklenti 44.4'tü. Yine bugün açıklanan Markit PMI Endeksi de Mayıs'ta nihai 37.5 değerini aldı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantısında piyasalarda sert satışları önleyebilmek için tek seçeneği bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları bu hafta Perşembe günü, ellerinde halen kalan cephanelerini tüketmeden önce, büyük ölçüde daha fazla parasal teşvik ilan etmelerinin beklendiği özel bir durum ile karşı karşıya. AMB şimdiye dek, Mart ayında başlattığı 750 milyar euroluk (840 milyar dolar) pandemi acil satın alma programının üçte birinden daha azını harcadı. Banka mevcut hızda giderse, programın resesyon ile mücadele için hükümetlerin ihraç ettikleri tahvilleri absorbe etmeye yetecek denli büyük olup olmadığını değerlendirmek için Temmuz ya da Eylül toplantılarına kadar bekleyebilir.

Öte yandan Euro Bölgesi'nde işsizlik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle nisan ayında yüzde 7,3 seviyesine yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin nisan ayı işsizlik verilerini yayımladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde martta yüzde 7,1 olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik, nisanda yüzde 7,3'e çıktı.

ABD hükümeti Çin'i bu ülkeden yapılacak yolcu uçuşlarını durduracağı konusunda uyardı. ABD hükümeti Çarşamba günü Çin'e, Pekin'in ABD hava yolu şirketinin tekrar pazara girmesine müsaade etmemesi durumunda bu ülkeden yapılacak yolcu uçuşlarının askıya alınacağı uyarısında bulundu. Kararın henüz son halini almaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen, konuya yakın iki kaynağa göre ABD'nin bu kararı Çin'in, bu yılın başında uçuşların kesilmesine neden olan Covid-19 salgınının ardından ABD'li hava yolu şirketlerinin faaliyetlerini genişletmesine izin vermemesine karşı tepki niteliği taşıyor.

USDTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler devam eden ABD – Çin gerginliği ve protestolar üzerinde olduğu gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde açıklanan enflasyon verisi Mayıs ayında aylık yüzde 0,70’lık piyasa beklentileri karşısında bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,57 olarak gerçekleşti. ABD’de ise ADP özel sektör istihdam verisi Mayıs ayında 9 milyonluk azalma beklentileri karşısında 2,760 milyon azalırken ISM hizmet PMI endeksi  Nisan ayındaki 11 yılın en düşük seviyesi olan 41.8'den 45.4'e yükseldi. Güne 6,70 seviyelerinde başlayan kurun, Dolar’daki küresel değer kaybına rağmen beklentileri aşan enflasyon ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,74 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,72, 6,69 ve 6,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,76, 6,79 ve 6,82 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, takip edilen gelişmeler sonucu Türk Lirası’nda gözlenen değer kazanımları sonucu çaprazın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde açıklanan enflasyon verisi Mayıs ayında aylık yüzde 0,70’lık piyasa beklentileri karşısında bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,57 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde ise hizmet PMI endeksi Mayıs ayında 30.5 seviyesine yükselerek tarihi gerilemesinden sonra toparlanmaya başladığı izlenirken, açıklanan işsizlik oranı ise koronavirüs salgını nedeniyle Nisan ayında yüzde 7,3 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde AMB açıklamaları takip edilirken, açıklanan veriler ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,56 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,59 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,53, 7,50 ve 7,48 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,58, 7,60 ve 7,63 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, paritede dün açıklanan imalat PMI verileri sonucu artan risk algısına rağmen 1,11 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ettiği gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde hizmet PMI endeksi Mayıs ayında 30.5 seviyesine yükselerek tarihi gerilemesinden sonra toparlanmaya başladığı izlenirken, açıklanan işsizlik oranı ise koronavirüs salgını nedeniyle Nisan ayında yüzde 7,3 seviyesine yükseldi. ABD’de ise ADP özel sektör istihdam verisi Mayıs ayında 9 milyonluk azalma beklentileri karşısında 2,760 milyon azalırken ISM hizmet PMI endeksi  Nisan ayındaki 11 yılın en düşük seviyesi olan 41.8'den 45.4'e yükseldi. Küresel risk iştahında görülen artış ile Dolar’ın önemli paralar karşısında değer kaybetmeye devam ederken, paritenin de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,12 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1160 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1240, 1,1280 ve 1,1320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1160, 1,1130 ve 1,1100 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf veri akışı devam ederken, ABD ve Çin arasındaki gerilim ve ABD’deki geniş çaplı protestoların güvenli varlık talebi olarak Altın’a destek sağlamaya devam ettiği gözlendi ve takip edilen gelişmeler sonucu artan risk iştahı ile Altın’ın yatay hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ekonomilerin yeniden açılacak olmasının, küresel piyasalarda oluşturduğu iyimserlik sonucu risk iştahının desteklenmesi ile Altın’ın baskı altında kaldığı takip edilirken, gün içerisinde açıklanan veriler ve artan risk iştahı sonucu Altın’ın yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1702 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1710, 1717 ve 1726 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1694, 1688 ve 1680 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün içerisinde,  Dolar’da gözlenen küresel değer kaybı ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü gününde İngiltere’de açıklanan hizmet PMI endeksi Mayıs ayında 27,8’den 29,0’e yükselirken, sektördeki yavaşlamanın devam ettiği takip edildi. ABD’de ise ADP özel sektör istihdam verisi Mayıs ayında 9 milyonluk azalma beklentileri karşısında 2,760 milyon azalırken ISM hizmet PMI endeksi  Nisan ayındaki 11 yılın en düşük seviyesi olan 41.8'den 45.4'e yükseldi. Gün içerisinde Dolar’ın güçlü duruşunu haftanın üçüncü işlem gününde de sürdüremediği gözlenirken paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2530 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,26 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2480, 1,2420 ve 1,2360 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2600, 1,2650 ve 1,2710 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı sürerken, devam eden ABD – Çin gerginliği ve protestolara rağmen Japon Yeni, ABD borsalarının kazançlarını sürdürmesiyle Dolar karşısında gerilediği gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya’da açıklanan hizmet PMI endeksi Mayıs ayında 21,5’den 26,5 seviyesine yükseldi. ABD’de ise ADP özel sektör istihdam verisi Mayıs ayında 9 milyonluk azalma beklentileri karşısında 2,760 milyon azalırken ISM hizmet PMI endeksi  Nisan ayındaki 11 yılın en düşük seviyesi olan 41.8'den 45.4'e yükseldi. Gün içerisinde, devam eden ABD – Çin gerginliği ve protestolara rağmen Japon Yeni, ABD borsalarının kazançlarını sürdürmesiyle Dolar karşısında gerilemeye devam ettiği gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,30, 109,60 ve 110,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,50, 108,10 ve 107,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın ikinci işlem gününde dikkatlerin OPEC ve ortaklarının rekor büyüklükteki üretim kısıntısını uzatıp uzatmayacağına çevrilmesi ile birlikte Petrol’ün yukarı yönlü hareketleri takip edilirken, OPEC'in 179. Bakanlar Toplantısının 9 Haziran'da yapılacağı duyuruldu. Haftanın üçüncü işlem gününde ise OPEC + koalisyonunun tarihi üretim kısıntısı anlaşmasını kısa süreliğine uzatmaya yakın olduğunu fiyatlaması ile birlikte Brent Petrol’ün gün içerisinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 38,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 40,90, 42,00 ve 43,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 38,80, 37,40 ve 36,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde Dolar tarafında gözlenen küresel değer kaybı ile birlikte kurun aşağı yönlü hareketi takip edilirken, artan risk iştahı sonucu altınında baskı altında kaldığı takip edilmesi ile birlikte Gram Altın’ında aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içerisinde takip edilen enflasyon veri sonrası kurda yukarı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken, Ons Altın tarafında piyasalarda oluşan iyimserlik sonucu aşağı yönlü hareketler ile birlikte Gram Altın’da da aşağı yönlü hareketler takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 369 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 367 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 372, 375 ve 378 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 367, 365 ve 362 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
İngiltere'de ırkçılığa karşı protesto
 
Yaz sıcağında covid-19'dan korunmak için 8 önemli kural
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyon beklentilerin üzerinde
Haftanın üçüncü işlem gününde hem yurtiçinde hem de küresel borsalarda ...
Asya Borsaları geniş yelpazede yükseliyor
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei endeksi bu haftaki kazanımlarını ...
Yerli üretim silahları alman ordusu kullanacak
Türkiye’nin son yıllarda yerli savunma sanayiye verdiği destek ile savunma ...
 
Gözler enflasyon verisinde
Piyasaların gözü bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak ...
Dış ticaret açığı Mayıs’ta 3,44 milyar USD
Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı ...
Piyasanın durumu
Akıllı grafikleri incelediğimizde pozitif tarafta ASELS, EKGYO, TSKB ve ...
 
Beyaz Saray işgal altında
ABD tarafında Floyd protestoları şiddetini arttırırken, Beyaz Saray işgal ...
Asya Borsalarında güçlü yükseliş
Hong Kong Borsası'nın yükselişte öne çıktığı Asya Borsaları haftanın ilk ...
Ekonomide normalleşme adımları bugün başlıyor
Türkiye koronavirüs pandemisinin etkilerinin henüz hissedilmediği 2020 ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri