Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>YEREL HABERLER
23 Mart 2017 Perşembe - 11:29

Endometriozisin yol açtığı 8 sorun

Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.

Endometriozisin yol açtığı 8 sorun

Dr. Hüsnü Görgen, endometriozisin neden olduğu 8 sorunu ve tedavi yollarını anlattı.

 

Prof. Dr. Hüsnü Görgen, rahim içi zarının, bir başka deyişle endometrium tabakasının rahim dışında vücudun herhangi bir yerinde oluşmasına endometriozis dendiğini belirterek, “Normalde sadece rahim içinde bulunan, adetten sonra kalınlaşarak bebeğin yerleşmesini sağlayan ve her adette atılarak yenilenen bu endometrium dokusu bulunduğu bölgelerde adet benzeri kanamalara yol açarak şiddetli ağrılara ve karın iç organlarının yapışmasına neden olabiliyor. En sık 25-34 yaş grubunda görülen bu hastalık kadınların yaklaşık yüzde 10’unu etkileyen, yani aslında oldukça yaygın bir sağlık sorunu. Normal muayene ve görüntülemede saptanmasındaki güçlükler sonucu tanı konulması yılları bulabildiği için hastalar yıllarca şiddetli ağrıyla yaşamak zorunda kalıyor. Bazı kadınlarda hiçbir belirti vermeyen veya sorun oluşturmayan endometriozisin yol açtığı problemler sadece bununla sınırlı değil” ifadelerini kullandı.


Şiddetli ağrı

 

Endometriozisin yol açtığı önemli problemlerden birinin, cinsel ilişki sırasında veya günlük işleri yaparken kasık bölgesinde yaşam kalitesini bozacak şiddette ağrıya yol açması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görgen, “Öyle ki endometriozis hastalarının yüzde 60-70’inde kronik bir hal alan ağrı gelişiyor. Endometriozise bağlı ağrı bağırsaklarda, idrar torbasında, belde veya bacaklara vuran kronik ağrılar şeklinde gelişebiliyor. Ayrıca şiddetli adet ağrılar olağan bir durum değildir, özellikle daha önce ağrısız adet gören bir kadında sonradan adet ağrılarının oluşması bu hastalığı düşündürüyor. Aynı zamanda genç kızlarda ağrı kesicilere yanıt vermeyen şiddetli adet ağrıları geliştiğinde, altta yatan neden endometriozis olabileceği için hekim başvurmak gerekiyor. Pelvis (leğen kemiği) içindeki diğer organlara ait sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle idrar ve dışkı yapma hissi olup yapamama en sık görülen yakınmaları oluşturuyor. Cinsel ilişki sırasında kasık bölgesinde ağrı meydana gelebiliyor. Ağrı cinsel ilişkiyi olumsuz yönde etkilediği için zamanla cinsel isteksizlik problemi de oluşabiliyor” şeklinde konuştu.


İnfertilite

 

“İnfertilite (kısırlık), endometriozisin yol açtığı bir başka önemli problem” diyen Prof. Dr. Görgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Endometriozise bağlı yumurtalıklar ve tüplerde oluşan yapışıklıklar üreme sağlığını olumsuz etkileyerek hamileliği önleyebiliyor. Ayrıca endometriozis odaklarında salgılanan bazı maddeler de yumurta ve spermin döllenmesine, rahim içerisine yerleşmesine engel olabiliyor. Yapılan çalışmalarda infertilite nedeniyle hekime başvuran kadınlarda yüzde 15-55 oranında endimetriozis olduğu tespit edilmiş. Bazı hastalar kendiliğinden hamile kalabilirken bazıları ise çeşitli yardımcı tedavi yöntemlerine gereksinim duyabiliyor. Kadının yumurtalıklarında endometriozis oluşması durumunda bazen kistler (çikolata kistleri) gelişebiliyor. Bu kistler çok büyürlerse ağrı ile kist cidarının yırtılması gibi ciddi problemlere neden olabiliyor. Endometriozis iş hayatını da olumsuz etkiliyor. Şiddetli adet sancısı ve kasık ağrıları nedeniyle iş veriminde düşüş, hatta işe gidememe sorunlarına neden olabiliyor. Şiddetli ağrının oluşturduğu günlük işlerde aksama, iş gücü kaybı, cinsel sorunlar ve infertilite gibi nedenlerden dolayı depresyon ile anksiyete gibi psikolojik sorunlar gelişebiliyor. Endometrioma (çikolota) kistlerinde çok nadiren de olsa kist çeperinde kanser gelişebiliyor.”


Tedavi yöntemleri

 

Endometriozisin kalıcı bir tedavisinin olmadığını ifade eden Prof. Dr. Görgen, “Bunun nedeni ise hangi tedavi uygulanırsa uygulansın bireysel farklılıklar göstermekle birlikte, endometriozisin 2 yıllık tekrarlama sıklığının yüzde 20 dolayında olması, süre uzadıkça riskin artması. İlaç tedavisi veya cerrahi yöntem gibi tedavilerin amacı şiddetli ağrıyı gidermek ve varsa infertiliteyi (kısırlık) ortadan kaldırıp kadının hamile kalmasını sağlamak. Endometrioz hastalığında ilaç ve cerrahi tedavilere başvuruluyor. Hangi tedavinin uygulanacağına ise hastalığın şiddeti, neden olduğu sorunlar ve hastanın diğer özelliklerine bakılarak karar veriliyor” açıklamasını yaptı.

 


 

 
Pursaklar’ın sultanları final biletini aldı
 
İstanbul’da günlük kiralık ev sahiplerine ceza yağdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TİKA’dan Etiyopya’ya sağlık desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Etiyopya’nın ...
CHP’li Emir Havagazı’nı sordu, Valilik yanıtladı
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Asbest yayılıyor” iddialarının ardından ...
Gazi’de aşıkların dilinden Nevruz Bayramı
Baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, Gazi Üniversitesinde ...
 
Genelkurmay Başkanı Akar’ın İtalya Ziyareti
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İtalya Genelkurmay Başkanı Claudio Graziano ile bir araya geldi.
Belediye Başkanı Veysel Tiryaki: "Altındağlı vatandaşların göz sağlığı bize emanet”
Sağlık hizmetlerini halkın ayağına getiren Altındağ Belediyesi, Altındağlı ...
Yol ortasında tehlikeyi unuttular
Keçiören’e bağlı Çiçekli Mahallesi Gülgün Caddesi’nde yol ortasında kalan ...
 
Şoförler Odası’nın ilk adayı Karaçalı
Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası’nın, 2018 yılında yapılacak ...
Tehlike geçmedi
Yıldız Kavşağı’ndaki AVM ve konut inşaatı için yapılan fore kazık ve ankraj ...
Büyükşehir’e X-Ray merkezi
Büyükşehir Belediyesi, hizmet binaları, hizmet verilen açık alanlar, toplantı ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri