Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
23 Eylül 2021 Perşembe - 12:10

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1385.48 – 1407.46 arasında işlem gördü ve günü +1.58% değişimle 1407.46 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1400 – 1430 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Son dönemlerin en kritik FOMC toplantısı dün itibarıyla geride kaldı. Fed’in kamuoyu ile paylaştığı mesajların içeriği gözetildiğinde piyasa fiyatlamalarındaki iyimserlik kısmen sorgulanabilir. Ancak, yine de Haziran döneminden bu yana kurulan iletişimin ne denli önemli ve kritik olduğu bir kez daha teyit edildi. Kısa vadeli işlemlerde risk iştahı pozitif yaklaşımın devam etmesini bekliyoruz. Devamında ise özellikle tapering sürecinin devreye alınması ile birlikte pozisyonların yeniden gözden geçirildiği farklı bir yaklaşım bizlerle olabilir.

Genel hatlarıyla FOMC’den yansıyan mesajlarda sürpriz yok. Her ne kadar net bir şekilde tapering sürecinin başlangıcı için yönlendirme yapılmamış olsa da sona ereceği dönem için 2022 yılının ortasına denk gelen zaman aralığı Başkan Powell tarafından dile getirildi. Bu da Kasım veya Aralık toplantılarında kademeli bir azaltım programının ilan edilebileceğini, sürecin de 2022 yaz aylarında tamamlanabileceği şeklindeki daha önce birçok kez dile getirdiğimiz düşüncelerimizi destekliyor. Ayrıca, toplantıya katılan üyelerin işaret ettiği resim 9-9 şeklinde ayrışma şeklinde olsa da 2022 yılının ikinci yarısında ilk faiz artırışı senaryosunun artık daha güçlü bir ihtimal olduğu fikrini destekliyor.

Global risk iştahı hafta başlangıcındaki bozulma patikasından şu an için uzak. Fed ve Çin kaynaklı risklerin değerlendirilmesi nispeten kısa vadede azalırken, orta vadeli beklentilerin fiyatlamalara henüz yansımadığı görülüyor. Evergande’nin bugün ödemesi gereken rakamın gerçekleştirileceği ve Çin’in sisteme sağladığı ek likidite fiyatlamaların Asya cephesinde de destek bulmasını sağlıyor. ABD işlemlerinde S&P 500 endeksi Temmuz’dan bu yana en yüksek günlük performansını sergilerken, 5 gün sonra da ilk kez artıda kapanış yapmayı başardı. Emtia grubundaki iyimserlik Bloomberg gösterge endeksinde günlük performansı %1.44 yükseliş şeklinde oluştururken, Avrupa hisse senetlerinde enerji grubunun katkısı MSCI bölge endeksinin dolar bazında %1.04 primlenmesini sağladı. Brent petrolün aktif kontratındaki 22 Eylül kapanışı da %2.46 yükselişle $76.19 düzeyinden gerçekleşti.

Gözlerin Fed’e çevrildiği günde Brezilya’dan beklendiği şekilde +100bp politika faizi ayarlaması geldi ve sonraki toplantılarda da bu ölçekte bir değerlendirmenin söz konusu olabileceği şeklindeki yönlendirmede bulunuldu. Bugün, İngiltere, Güney Afrika, Norveç ve Türkiye’de de merkez bankalarının alacakları kararlar yakından izlenecek. İçeride PPK’nın konsensüse paralel biz de politika faizini %19 seviyesinde sabit tutmasını bekliyoruz. Ayrıca, son 1 aylık dönemde iletişimi yapılan çekirdek enflasyon yönlendirmesinin de detaylandırılması beklentisi içerisindeyiz.

Piyasalar

Fed’in gerçekleştirdiği makro projeksiyonlar ve federal fonlama faizine yönelik yönlendirmelerini sınırlı ölçekte şahin olarak yorumlamakla birlikte kurulan başarılı iletişim sayesinde kısa vadeli işlemlerde risk iştahını bozacak ölçekte değerlendirmiyoruz. Bu nedenle ağırlıklı yatay Amerikan doları eğilimini bir adım önde görüyoruz. Eylül ayına ait istihdam piyasası verisi başta olmak üzere diğer önemli makro dataların seyri fiyatlamaların oynak seyretmesine neden olabilir. Bu sabah Asya’da Japonya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olması ABD tahvillerinde nakit işlemlerin gerçekleşmemesine neden olurken, vadeli endeksler pozitif seyrediyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.30 le tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.58 yükselişle 1407 puan seviyesinden takip edildi. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi +7bp ile %17.35 olurken, ülke risk primi ise 398bp ile kapanış yaptı. EMEA bölgesi endekslerinde iyimserlik genele yayılır şekilde gözlendi. Euro Stoxx 50 %1.29, FTSE 100 %1.47, DAX %1.03 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %2.13 düzeyinde performans sergilerken, işlem hacimleri Fed öncesinde son 5 gün ortalamalarının gerisinde kaldı. Amerika kıtası işlemlerinde risk iştahındaki yükseliş ivme kazandı. Dow Jones %1, S&P 500 %0.95 ve Nasdaq %1.02 ile takip edilirken; Bovespa %1.84, Merval ise %1.13 ile günü sonlandı. Asya’da yeni gün işlemleri kapalı konumda olan Japonya piyasaları hariç olumlu seyrediyor. TSİ 08.30/ Hang Seng %0.73, CSI 300 %0.62 ve KOSPI %-0.43 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4671 ile sınırlı yuan zayıflamasına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1382-1369 seviyeleri destek, 1416-1440 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.60-8.53 destek, 8.73-8.80 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Almanya seçimlerinde muhtemel SDP zaferi kısa vadede EUR+ eğilimi destekleyebilir. EURUSD paritesinin 1.17-1.20 bandında dalgalanmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1700-1.1670 destek, 1.1750-1.1800 ise direnç olarak izlenebilir.

FOMC, Eylül 2021 - Tapering için başlangıçtan önce bitiş yönlendirmesi geldi

  • Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarafından Eylül ayı FOMC toplantısı gerçekleştirildi. Piyasa konsensüsüne paralel şekilde federal fonlama oranı aralığı %0-0.25 aralığı şeklinde sabit tutulurken, aylık varlık alım programının dağılımı da 80 milyar dolar Hazine kağıdı ve 40 milyar dolar MBS olarak muhafaza edildi.
  • Kamuoyu ile paylaşılan toplantı sonuç metninde Temmuz’a kıyasla sınırlı ölçekte değişiklikler gözlendi. Buna göre, Delta varyantının ekonomi üzerindeki etkileri ve merakla beklenen varlık alım programına dair azaltım (tapering) yönlendirmesi sanılan ölçekte olmasa da kendisine yer bulmayı başardı. Her ne kadar başlangıç zamanlaması için net bir yönlendirmede bulunulmasa da –Kasım toplantısı artık neredeyse kesin gibi- 2022’nin ortasında tamamlanabileceğine yönelik söylem tarihe geçecek şekilde dikkat çekti.
  • Fed’in piyasa işlemcileri ile iletişim politikası çerçevesinde kullanmayı tercih ettiği ve çeyrek dönem sonlarında yayımladığı Dot Plot’ta yer alan değişiklikler ise genel olarak piyasa ve Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölümü olarak bizim hafta başlangıcında paylaştığımız Piyasa Notu: FOMC, Eylül 2021 Beklentileri başlıklı raporumuzda yer verdiğimiz detaylara paralel gerçekleşti. Büyüme ve enflasyon arasındaki ters yönlü eğilim öne çıkarken, katılımcıların 2022 yılına dair federal fonlama oranının düzeyi için belirttikleri fikirler ise ayrıştı.
  • Başkan Powell’ın gerçekleştirdiği basın toplantısı öncesindeki FOMC metnini takip eden kısa süreçte ilk fiyatlamalardaki eğilim Amerikan doları zayıf, hisse senetleri pozitif ve ABD tahvil faizlerindeki seyir zayıflama şeklinde olurken, toplantıda tapering sürecinin gelişimine dair yapılan değerlendirmeler kısmen eğilimin terse dönüşüne katkı sağladı.
  • Bugün gerçekleştirilen toplantıdan çıkardığımız en önemli mesaj ise Fed büyüklüğü ve önemindeki bir kurumun Haziran ayının ortasından bu yana piyasalar ile kurduğu iletişimin para politikalarının geleceği ve kritik kırılım aşamalarındaki öneminin ne denli yüksek olduğunu bir kez daha herkese kanıtlaması oldu. Şayet bugün toplantının son bulmasından hemen önce tapering sürecinin başlangıcına dair konsensüs sağlanmamış olsaydı, pandemi ortamının düşük ivmede de olsa devam ettiği bu dönemde para politikalarındaki yeniden ayarlamaların etkileri makro ekonomi üzerinde başta ABD olmak üzere genele yayılır şekilde en ciddi negatif katalizör pozisyonunda belirmiş ve başlı başına göz ardı edilemeyecek derecede risk unsuru olacaktı.
  • Kapsamlı rapor için link | Piyasa Notu: FOMC, Eylül 2021

TRILC; ChemRar tarafından Sputnik Light aşısı için tek yetkili seçildi / olumlu + Yönetim Kurulu hisse geri alım programı açıkladı / sınırlı olumlu

  • ChemRar Şirketler Grubu ve Sputnik Light aşısı teknoloji transferinden sorumlu Biointegrator Firmaları Resmi Heyeti tarafından yapılan tesis ziyaretleri sonucunda 50 milyon/doz/ay kapasite ile olmak üzere Türk İlaç ve Serum, Sputnik Light aşısının üretim ve dağıtımı için uygunluk onayı aldı ve Türkiye’deki aşı faaliyetleri için tek yetkili temsilci olarak seçildi.
  • 22.09.2021 itibaren başlayan iş anlaşmasına göre Şirket aşının Türkiye’de kullanım izni için T.C. Sağlık Bakanlığı’na yapılacak işlemleri yürütecek.
  • Kazanılan temsilcilik ile Şirket, aşının Türkiye’deki üretim, satış ve dağıtımını sağlayacak.
  • Şirket, gelen global aşı taleplerini ChemRar için Türkiye’den karşılayacak.
  • Temsilcilik gelişmesi ile birlikte Şirket, Avifavir adlı COVID-19 tedavi protokolünde yer alan ilacın Türkiye'de resmi tescili ve dağıtımı için ChemRar iştiraki Rus Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) / Chromis ile sözleşmesini eş zamanlı olarak imzaladı.Bu anlaşma çerçevesinde Şirket, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın talepleri dışında kalan tüm kapasitesini ChemRar Şirketler Grubu’nun talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kullanacak.
  • Yönetim Kurulu tarafından, ‘’Küresel ölçekte yaşanan pandemi koşullarının yaratmış olduğu ihtiyaçlar bakımından, şirketimizin faaliyet gösterdiği sektörü doğrudan etkilemiş olması, daha önceki KAP açıklamalarımızda yer almış olan gerek aşı gerekse diğer konulardaki anlaşmaların şirketimizin gelişiminde büyük faktör olabilme potansiyelinin göz önünde bulundurulması, şirket paylarımız üzerinde geniş yelpazede fiyatlandırılmalara sebep olmuştur. Mevcut durumda şirketimizin paylarının Borsa İstanbul'da oluşan değerinin şirketimizin gerçek performans ve potansiyelini yansıtmadığı düşüncesiyle sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunmak ve aynı zamanda şirketimiz küçük hissedarlarının menfaatlerinin korunması amacıyla; Şirketimiz Yönetim Kurulu 22.09.2021 tarihinde almış olduğu karar ile ; -Sermaye Piyasası Kurulu'nun 21.07.2016 ve 25.07.2016 tarihli basın duyuruları doğrultusunda şirketin küçük hissedarlarının menfaatlerinin korunması amacıyla şirketimizin kendi paylarında geri alım işlemi yapabilmesine, -İşlemlerinin aşağıdaki şartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesine, - Pay geri alımı için ayrılabilecek azami fon tutarının 12.000.000 TL (onikimilyon Türk Lirası) olarak belirlenmesine, - Pay geri alımına konu olabilecek azami pay sayısının 1.000.000 TL nominal değerli olarak belirlenmesine, karar verilmiştir.’’
  • Hissenin ilk işlem gördüğü 05.03.2021 tarihinden bu yana nominal %157, relatif %185,5 yükseliş görülmekle birlikte, son 6 aylık dönemde nominal bazda %18, relatif bazda ise %19 zayıf performans gösterdiği dikkate alınmakla birlikte, hisse geri alım programlarının şirketler nezdinde genellikle olumlu yaklaşıma sebep olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle haberin hisse fiyatını kısmen destekleyebileceği kanaatindeyiz.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Liderler Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde bir araya geldi
 
Tanısı konulamayan belirtiler hastalık hastalığının habercisi olabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fed’in ardından gözler TCMB’de olacak
Fed dün akşam sona eren toplantısında beklendiği gibi tahvil alımlarının ...
Faiz kararı öncesi değerlendirme
Beklenen gün geldi. TCMB faiz kararı bugün saat 14:00’da açıklanacak. ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi % 0.45 değer kaybederek ...
 
Türkiye'ye 1,3 GW'lık güneş enerjisi projeleriyle güç verecek
GE Yenilenebilir Enerji bugün Kalyon tarafından Türkiye'deki 270 MW’lık ...
Günün odak noktasında Fed var
Hem yurt içi hem de yurt dışı piyasaların uzun süredir odaklandığı Fed ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi ...
 
Tüm Avrupa’da tüketici elektrik fiyatlarında ciddi artış yaşanıyor
Elektrik faturaları ve Ekim ayında beklenen elektrik zammı, gündemdeki ...
Altın güçlü kalmayı başardı
Piyasalar oldukça sert satıcılı bir haftaya başlarken, altın ise güçlü ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi haftanın son ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri