Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2020 Cuma - 13:28

Ekonomik büyüme

BIST100 endeksi güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde de bu görüntüsünü koruyabilir. (Ziraat Yatırım)

Ekonomik büyüme

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün Fed Başkanı Powell'ın ekonomik büyümeye daha fazla vurgu yapması ve ortalama enflasyon hedefiyle düşük faiz konusunda güvence vermesi sonrasında hisse senedi piyasalarında alım iştahı devam ediyor. ABD vadelileri bu sabah %0,5 civarında artıda seyretmekteler. Diğer yandan, Fed'in enflasyona tolerans göstereceğine işaret eden açıklamaları ile verim eğrisinin de dikleştiği gözlendi. Dolar endeksi (DXY) ise son bir haftalık ortalaması olan 93,0 seviyesinde hareket ediyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de bu sabah alıcılı seyrederlerken, Dolar /TL dünkü kapanış seviyesi olan 7,36'nın altında kalma çabasında. Kurun 7,40 seviyesinden uzakta olması ve risk iştahındaki görüntüyle birlikte BIST100 endeksi güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde de bu görüntüsünü koruyabilir. 

 
       
 

 

MAKROEKONOMİ

        
Fed Başkanı'nın konuşması ardından S&P 500 endeksi rekorunu tazelerken, bugün özellikle ABD vadelilerinde alıcılı bir seyir gözlenmekte. Fed'in enflasyona tolerans göstereceğine işaret eden açıklamalar sonrası tahvil faizlerinde artış dikkat çekmekte. ABD'de işsizlik maaş başvuruları geçen hafta 1 milyon kişi olurken, konut satışları temmuz ayında %5,9 artışla beklentilerden iyi gerçekleşti. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak %31,7 küçülmeye revize oldu, ilk veri %32,9 küçülmeydi.

Fed Başkanı Jerome Powell, beklentilerle uyumlu olarak ortalama %2 enflasyonu hedefleyeceklerini belirtti ve Fed'in enflasyon konusunda daha gevşek bir duruşa geçtiğini ve artan enflasyon ortamında dahi faizlerin daha uzun süre düşük seviyelerde kalabileceğine işaret etti. Powell, maksimum istihdam konusunda daha kapsayıcı ve geniş tabanlı bir duruşa geçileceğini de vurguladı. Bu değişiklikle, düşük işsizliğin yüksek enflasyona neden olabileceğine ilişkin kaygıları da hafifletebileceği değerlendirilmekte. Powell, faizleri indirmek için daha az alanları olduğunu ve para politikasında sözlü yönlendirme olması gerektiğine inandıklarını da sözlerine ekledi.

Bugün ABD'de temmuz ayına ilişkin çekirdek PCE deflatör, kişisel gelirler ve harcamalarağustos ayı Chicago PMI ile ağustos ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin final verisi açıklanacak. Bugün BoE Başkanı Andrew Bailey'in Jackson Hole'daki konuşması izlenecek.

Bugün yurt içinde TSİ 10'da ağustos ayı ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak. Hizmet, reel kesim ve perakende ticaret sektörü güvenindeki ağustos ayındaki olumlu görünümün etkisiyle ekonomik güven endeksin temmuzdaki 82,2 seviyesinden 85,87 seviyesine doğru yükseleceğini hesaplamaktayız. Ekonomik güven endeksindeki bu seviyeler ise hala pandemi öncesi dönemin altında bulunuyor. Bu arada tüketici harcamalarına dair fikir vermesi nedeniyle yakından izlediğimiz kredi kartı harcamalarının 21 Ağustos haftasında artışını sürdürdüğünü ve salgın öncesi seviyelerin üstünde kalmaya devam ettiğini gözlemlemekteyiz. 

Pazartesi günü ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamları TÜİK tarafından paylaşılacak. Bunun öncesinde dün paylaşılan Foreks anketine göre ekonomistlerin beklentileri, salgının en belirgin etkisini hissettiğimiz ikinci çeyrekte %7 ile %13 daralma arasında değişiyor. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler ise ikinci çeyrekteki kaybın güçlü bir şekilde telafi edileceğini göstermekte. Foreks anketine göre anket katılımcılarının 2020 yılı GSYH tahmini ise %2,4 büyüme ve %3,8 daralma arasında şekillenmekte.
Dün paylaşılan PPK toplantı özetinde dikkat çeken başlıklar ise,

  • Ağustos ayında kısa ve orta vadeli enflasyon beklentilerinin artışını sürdürdüğü,
  • Üçüncü çeyreğe ilişkin anket göstergeleri ve yüksek frekanslı verilerin ikinci çeyrekteki sert daralmanın ardından ekonomide belirgin bir toparlanmaya işaret ettiği,
  • Yüksek frekanslı verilerin ihracattaki toparlanmanın sürdüğünü gösterdiği ve ithalatın belirgin bir ivme kazandığına işaret ettiği,
  • Politika tedbirleriyle ithalatta gözlenen canlanmanın, kademeli olarak azalacağı, yakın dönemde alınan tedbirlerin kredi büyümesi ve kompozisyonu ile dış dengeye yansımalarının yakından takip edildiği,
  • Salgının olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla alınan tedbirlerin normalleştirilmesi ve likidite politikalarında atılan sıkılaşma adımlarının etkisiyle kredi ve mevduat faizlerinde artış görüldüğü ve kredi büyümesinin yavaşlamaya başladığı,
  • Atılan adımların ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı yönlü etkilemeye devam edeceği,
  • Öncü göstergelerin, iktisadi faaliyetteki toparlanmayla yeni iş ilanlarının arttığını ve istihdam imkânlarının iyileşmeye devam ettiğini gösterdiği vurgulanmıştır.

Yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 14-21 Ağustos tarihleri arasında, tüzel kişilerin DTH'larındaki azalışla 0,3 milyar USD geriledi. Gerçek kişilerin DTH'ında ise anlamlı bir değişim olmadı. Döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı, 0,5 yüzde puanlık artışla %54 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 0,5 milyar USD artarak 88,7 milyar USD seviyesinde. Net uluslararası rezervler 0,5 milyar USD azalışla 28,2 milyar USD seviyesinde.

Yabancı yatırımcılar, hisse senedi piyasasında 86 milyon USD tutarında satış yaparken, repo hariç DİBS tarafında ise 70 milyon USD tutarında alış gerçekleştirdi. Yıl başından bu yana, yabancı yatırımcıların, hisse senedi portföylerinden 5,5 milyar USD'lik net çıkış ve repo hariç DİBS portföylerinden ise 7,4 milyar USD'lik net çıkış olmak üzere, toplamda 12,8 milyar USD'lik net çıkış yaptıkları görülüyor. Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı %52,3, tahvil piyasasındaki yabancı payı ise %3,4 ile rekor düşük seviyede.
 
                    

ŞİRKET HABERLERİ 

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş Kuleleri Kule 2'de bulunan yaklaşık 596 m2'lik ofis alanı, İş Bankası'na (ISCTR, Nötr) kiralanmış olup, söz konusu kiralama işlemi, ekspertiz kira bedeli dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir.

7 Ağustos 2020 Tarihli İş GYO Raporumuz için tıklayınız…

10 Ağustos 2020 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Bizim, Gözde Girişim, Ülker Bisküvi, Kerevitaş Gıda (BIZIM, GOZDE, ULKER, KERVT): 12.02.2018 ve 11.05.2018 tarihli özel durum açıklaması kapsamında, Yıldız Holding A.Ş. yurtdışından elde ettiği gelirler ile sendikasyon bankalarına 600mn USD erken ödeme gerçekleştirmiş, bu kapsamda sendikasyon kredi sözleşmesi tadil edilmiştir. Yıldız Holding sendikasyon kredisinin vadesini 2030 yılına kadar uzatmıştır.

11 Ağustos 2020 Tarihli Ülker Bisküvi Raporumuz için tıklayınız…

Güneş Sigorta (GUSGR, Nötr): Şirketin 540mn TL olan kayıtlı sermaye tavanının 5 milyar TL'na çıkarılması ve kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin 2020-2024 yılları (5 yıl) olarak belirlenmesine ve Şirketin çıkartılmış sermayesinin birleşme sebebiyle 540.000.000 TL'den 1.161.523.363 TL'ye artırılmasına ilişkin olarak esas sözleşmenin "Sermaye ve Pay Senetleri" başlıklı 7. maddesinin ile Şirket unvanının "Türkiye Sigorta A.Ş." olarak değiştirilmesi hususları 27.08.2020 tarihli olağanüstü genel kurul toplantısında onaylanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ 

Sigortacılık: Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından yürütülen, kamu sigorta şirketlerinin tek çatı altında birleştirilmesi süreci, yapılan genel kurul toplantılarında onaylandı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) açıklamasına göre, Fon tarafından ülke ekonomisinin tasarruf bazının büyütülmesi, bankacılık dışı finansal sektörün geliştirilmesi, aynı zamanda Yeni Ekonomi Programı kapsamında sigortacılık ve bireysel emeklilik alanında planlanan reformlara ivme kazandırılması amacıyla yürütülen, kamu sigorta şirketlerinin tek çatı altında birleştirilmesi süreci, yapılan genel kurul toplantılarında kabul edildi. Birleşmenin onaylanmasına yönelik genel kurullar; Halk Hayat Emeklilik AŞ, Ziraat Emeklilik AŞ ile Vakıf Emeklilik ve Hayat AŞ için 24 Ağustos 2020; Halk Sigorta AŞ, Ziraat Sigorta AŞ ve Güneş Sigorta AŞ için ise 27 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Doğtaş Kelebek (DGKLB): Şirket ile Tahincioğlu Gayrimenkul İnşaat ve Tur. A.Ş. arasında Nida Park Küçükyalı Projesi'nin ilk etabına ilişkin imzalanan sözleşme 03.02.2020 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu. Nida Park Küçükyalı Projesi'nin ikinci ve üçüncü etabı banyo dolapları imalatı için, KDV hariç 2,6mn TL tutarında sözleşme imzalanmış olup Tahincioğlu Gayrimenkul İnşaat ve Tur. A.Ş ile toplamda KDV hariç 3,5mn TL'lik sözleşme imzalandığı duyurulmuştur. Sözleşme konusu işler üç ay içerisinde tamamlanacaktır.

Katmerciler (KATMR, Sınırlı Negatif): Şirketin özkaynak yapısının güçlendirilmesi, savunma sanayi alanındaki projelerin finansmanı, finansal borç ödemeleri ve işletme sermayesi ihtiyacının fonlanması amacıyla 450mn TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 75mn TL olan çıkarılmış sermayesinin %190 oranında bedelli olarak 142,5mn TL tutarında nakden artışla 217,5mn TL'ye çıkarılmasına, Mevcut ortakların yeni pay alma haklarının kullandırılmasına, Nakden artırılan 142,5mn TL'lik sermayeyi temsil edecek payların 11,4mn TL nominal değerli kısmının A grubu nama yazılı, 131,1mn TL nominal değerli kısmının B grubu hamiline yazılı olarak ihraç edilmesine, Ortakların nakit olarak artırılan 142,5mn TL tutarında sermayeyi temsil eden paylarına ilişkin yeni pay alma haklarının 1,00 TL nominal değerli pay için 1,00 TL'den 15 gün süreyle kullandırılmasına, Nakit olarak artırılan sermayeyi temsil eden paylara ilişkin yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan payların nominal değerden düşük olmamak üzere Borsa Birincil Piyasa'da oluşacak fiyat üzerinden 2 işgünü süreyle satılmasına, Kalan payların Borsa İstanbul A.Ş. Birincil Piyasa'da satılmasını takiben kalan paylar olması halinde söz konusu payların İsmail Katmerci tarafından satın alınacağının taahhüt edilmesine, Sermaye artırımı nedeniyle çıkarılacak payların şirket ortaklarına SPK ve MKK'nın kaydileştirme ile ilgili düzenlemeleri çerçevesinde kaydi pay olarak dağıtılmasına ve yeni pay alma haklarının kaydileştirme sistemi esasları çerçevesinde kullandırılmasına, Sermaye artırımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli başvuruların yapılması, izinlerin alınması ve işlemlerin ifa ve ikmali için Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul A.Ş., Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş., T.C. Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer tüm resmi kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli her türlü işlemlerin yapılması hususunda yönetime yetki verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

Say Reklamcılık (SAYAS): Şirketin Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük rüzgar kulesi üreticisi olan Titan Wind Energy tarafından imalatçı olarak onaylanmış ve ilk etapta 12 rüzgar türbin kulesinin iç aksamlarına ilişkin olarak 1,4mn EUR tutarında teklif vermiş bulunduğu daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştı. Üretim ve sevkiyat programın uygun hale getirilmesiyle Titan Wind Energy ile yapılan görüşmeler sonucunda verilen teklifin miktarı 30 kuleye, tutarı ise toplam 3,6mn EUR'ya yükseltildiği duyurulmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,73 seviyesinden %10 seviyesine yükseldi. Perşembe günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,13'ten fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 270,9 milyar TL ile 140 milyar TL'si (30 milyar 3 aylık,%6,75 + 110 milyar TL 1 aylık,%11,19) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 110 milyar TL'si BİST'te %9,75'ten, 14,2 milyar TL'si BAPP'ta %9,75'ten ve diğer geri kalan 6,7 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75'ten kullandırıldı.

?ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,69 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,64-%0,75 bandında hareketin ardından, %0,75 seviyesinden günü yükselişle kapattı. Fed'in ortalama %2 enflasyon hedefleyeceğini ve bunun sonucunda enflasyonun bazı dönemler %2'nin üzerine çıkmasına izin verileceğini işaret etmesinin ardından ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi yükseliş sergiledi.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta günlük bazda 20 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta günlük bazda 30 baz puana varan düşüşler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
2 terörist etkisiz hale getirildi
 
Powell piyasalara istediğini verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yabancılar 15 milyon dolar menkul kıymet sattı
14-21 Ağustos haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar reel olarak (fiyat ...
Powell, yeni enflasyon yaklaşımı stratejisini ortaya koydu
Fed Başkanı Powell, Jackson Hole konuşmasında piyasanın aradığı ayrıntıyı ...
Toplamda 86 milyon 464 bin lira tarımsal destek
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 28 Ağustos Cuma günü (yarın) ...
 
Altında gerginlikten pozitif etkilendi
Platin de diğer kıymetliler gibi yeşilde kapattığı bir seansı yaşarken, ...
Ekonomik veri akışları ve salgın kaynaklı gelişmeler gündemdeki yerini koruyor
ABD – Çin arasında birinci faz ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmenin ...
USDTRY – 7.3575 desteğinde tutunuyor
USDTRY paritesi dün 7.3990 seviyesinin üzerini test etti ve en yüksek ...
 
Doğu Akdeniz gerilimi
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 23,820,104 – tedaviye pozitif ...
TCMB piyasaya 10 milyar TL verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 547 milyon 500 bin lira tutarında, 26 Ağustos ...
Aşı çalışmaları ve ABD - Çin geriliminin yatışması risk iştahını destekliyor
ABD Başkanı Trump aşı konusunda yakında zamanda iyi haberler vereceklerini ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri