Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Mercek-18 operasyonunda 4 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 10 şahıs yakalandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, 7. İstanbul Buluşması’na katıldı
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
Çelik: BM Genel Kurulu'nun Filistin kararı sevindirici bir gelişme
HABERLER>GÜNDEM
3 Mayıs 2017 Çarşamba - 18:44

Ege’de nefes kesen tatbikat!

Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma tatbikatı, Ege Denizi'nin uluslararası sularında başladı.

Ege’de nefes kesen tatbikat!

Yunanistan’ın Sakız ve Midilli Adalarının arasında kalan bölümde gerçekleşen tatbikata daha önce 16 ülkeden 27’si yabancı 60 gözlemcinin katılacağı açıklanırken, AB üyesi ülkelerin askeri gözlemcilerinden 7’si Yunanistan’ın tepkisi üzerine tatbikata katılmaktan vazgeçti.

Öte yandan, tatbikatın yapıldığı anlarda Çeşme’de görevde bulunan bir Sahil Güvenlik botu, Yunanistan’ın Sakız Adası'na gittiği belirlenen lastik bottaki 3’ü bebek toplam 30 kaçak göçmeni yakalayarak olası bir facianın önüne geçti.

Ege Ordusu Komutanlığı koordinesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından uydu yardımlı arama kurtarma sistemi kullanılarak icra edilen Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Bülent Olcay’ın da katılımıyla başladı. Anadolu Yıldızı-2017’nin ilk aşamasında, Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında, Türk Arama Kurtarma Bölgesinde batmakta ve yanmakta olan bir ticari geminin yardım talep etmesi üzerine ekipler harekete geçti.
Yunanistan’ın Sakız ve Midilli Adalarının arasında kalan bölümde yanan ve batan ticari geminin yardım çağrısı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ve Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine bildirildi. Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin başlattığı harekatta, senaryo gereği imkanların yetersiz olması nedeniyle TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yardım talebinde bulunuldu. Talep üzerine, TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından; kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları arama kurtarma koordinasyon merkezlerine müşterek arama kurtarma harekatı başlatma emri verildi.

Görev başarılı
Olayın gerçekleştiği, İzmir Körfezi'ne 53 deniz mili mesafede olan bölgeye Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığından da 2 arama kurtarma gemisi ile 6 Sahil Güvenlik botu ve 2 arama kurtarma uçağı sevk edildi. Nefes kesen tatbikatta, kazazedeleri temsilen denize bırakılan canlı ve cansız mankenler, olay yerine intikal eden unsurlar tarafından kurtarıldı. Senaryo gereği yanan ticari gemi ise Sahil Güvenlik gemilerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Yunanistan tepki gösterdi
Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Yıldızı Arama Kurtarma Tatbikatına gözlemci olarak katılan Yunanistan’ın, hiçbir silah kullanılmadan arama kurtarma amacıyla gerçekleştirilen tatbikata tepki gösterdiği belirtildi. Askeri kaynaklar, Yunanistan’ın tatbikatı izlemek isteyen askeri ateşeleri tek tek arayarak, tatbikata katılmamasını istediğini ifade etti. Yunan tarafının bu tepkisi üzerine Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke gözlemcilerinin tatbikata katılmaktan vazgeçtiği belirtilirken, daha önce 16 ülkeden 27 yabancı gözlemcinin katılacağı açıklanan tatbikata 12 ülkeden 20 yabancı gözlemci katılım gösterdi.

Yerli ve yabancı gözlemciler ile basın mensuplarının TCSG Güven gemisinden takip ettiği tatbikatın ilk safhası, katılan unsurların tören geçişiyle son buldu.

Aynı anda hem tatbikat hem harekat
Öte yandan, Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatının Sakız ve Midilli Adalarının arasında kalan Ege Denizi'nin uluslararası sularında yapıldığı anlarda, Çeşme’de görevde bulunan bir Sahil Güvenlik botu, Pırlanta Plajı'ndan lastik bot içinde çok sayıda kaçak göçmenin denize açıldığını belirledi.

Yunanistan’ın Sakız Adası'na gittiği belirlenen lastik bottaki 3’ü bebek toplam 30 kaçak göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak olası bir facianın önüne geçildi. Anadolu Yıldızı-2017’de arama kurtarma konusundaki kabiliyetini göstermek isteyen Türk Sahil Güvenlik ekipleri, Çeşme’de yapılan operasyonda 30 hayat kurtararak bu alandaki başarısını kanıtlamış oldu.

İkinci aşama karada
Tatbikatın 2. aşaması 4 Mayıs Perşembe günü İzmir Menemen Dumanlı Dağ'da gerçekleştirilecek. Anadolu Yıldızı-2017’nin kara safhasında, bu kez kaybolan dağcılar için harekete geçilecek. Jandarma Genel Komutanlığı “Acil Konum Belirleme Sistemi”nin fiilen deneneceği operasyonda, Jandarma ekipleri tarafından arama-kurtarma harekatı başlatılacak. Senaryoya göre, karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle durum Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezini temsilen TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yardım talebinde bulunulacak. Yardım talebi üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi görevlendirilecek müşterek arama kurtarma harekatı başlatılacak. Tatbikatın bu safhasına; Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığından da Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ile 1 arama kurtarma helikopteri katılacak. 

Etiketler:
 
Patates başakçıları polise rağmen tarladan çıkmadı
 
Son dakika! CHP kurultaya gidiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Patates başakçıları polise rağmen tarladan çıkmadı
Adana'da üreticinin şikayeti üzerine, erkenci patates hasadı yapılan bir ...
Kremlin'den Putin ve Erdoğan görüşmesi açıklaması
Kremlin Sarayı tarafından yapılan Putin ve Erdoğan görüşmesiyle ilgili ...
Beyoğlu’nda faciadan dönüldü
Beyoğlu’nda LPG’li arabanın egzoz borusuna kaynak yapılırken kaynak makinesine ...
 
FETÖ şüphelisi emniyet müdürü bacağından vurularak yakalandı
Başkentte, Kanun Hükmünde Kararname ile görevden ihraç edilen 2. Sınıf ...
UNESCO, İsrail’in Filistin’i işgal ettiğini kabul etti
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yönetim Kurulu, ...
İstanbul hava durumu | Bugün hava nasıl olacak? 3 Mayıs 2017 Çarşamba
İstanbul'da bugün hava durumu nasıl olacak? Meteoroloji Genel Müdürlüğünden ...
 
Bakanlıktan pırlanta kılıç açıklaması
Ardahan merkeze bağlı Karagöl ilçesinde inşaat kazısında bulunan ve Rus ...
Çocuk gelin oldu, hapis yattı, kocası terk etti
Diyarbakırlı Melek Ö., 13 yaşındayken evlendi. İlk çocuğunu 16 yaşında ...
Ehliyet yenileyecekler dikkat!
Sürücü belgesinin yenilenmesi için istenen sağlık raporunun son günlere bırakılmaması istendi.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri