Birleşmiş Milletler'e göre, dünyada en az bir kez uyuşturucu kullanan insan sayısı on yılda yüzde 30 arttı. Uyuşturucular içinde en çok esrar kullanılıken, kokain ve metamfetamin kullanımı da artmaya devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), son raporunda yaklaşık 269 milyon kişinin birkaç kez uyuşturucu denediğini veya kullandığını belirtti. 2018 istatistiklerine dayanan raporda, bu rakamın on yıl boyunca yüzde 30'luk bir artışı temsil ettiğini belirtildi.
UNODC Başkanı Ghada Waly rapor üzerine ''Bu çok endişe verici bir artış. Sorun sadece uyuşturucu kullananların sayısındaki artış değil, aynı zamanda daha fazla sayıda genç ve çocuğun uyuşturucu kullanıyor olması'' dedi.
UNODC'ye göre esrar, dünya çapında tahminen 192 milyon kişi tarafından kullanılırken, uyuşturucuya bağlı ölümlerin üçte ikisini oluşturan opioidler en zararlı uyuşturucu olarak tanımlandı. Dünya'da yaklaşık 58 milyon kişinin opioid kullandığı tahmin ediliyor.
Üretiminin küresel olarak en üst düzeye ulaştığı kokain ve metamfetamin kullanımı da artıyor.
UNODC ayrıca, corona salgınının küresel ilaç kullanımında genel bir artışa yol açabileceği, sınırların kapalı olduğu bir ortamda satılan uyuşturucuların kalitesinin daha düşük bir seviyede olabileceği konusunda uyardı. Örgüt ayrıca salgın nedeniyle ekonomileri gerileyen ülkelerin kaçakçılıkla ve uyuşturucu kullanımı ile mücadele için ayıracakları kaynakların azalabileceği riskine de dikkat çekti.
Hibya Haber Ajansı