Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
31 Ocak 2023 Salı - 22:00

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara’da İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecine ilişkin konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın dan İsveç ve Finlandiya açıklaması

Kalın’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bundan sonra İsveç bağlamında yaşanacak gelişmelere, atılacak adımlara bağlı olarak belirlenecek bir tarih. Şu anda önümüzde kesinleşmiş bir tarih söz konusu değil. Biz baştan beri birtakım objektif ilkeler koyduğumuzu ifade ettik. Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit teşkil eden terör unsurları ortadan kaldırılmadığı müddetçe özellikle İsveç bağlamında bu Finlandiya ya da başka bir ülke de olabilir. Üyelik sürecinin ilerlemeyeceğini biz açık ve net şekilde ifade ettik. Bu süre zarfında hem Finlandiya hem İsveçli mevkidaşlarımızla hem NATO Genel Sekreterliğiyle ve diğer NATO üyesi ülkelerle yaptığımız görüşmelerde de  biz hep ‘Adım atılırsa biz bunları karşılıksız bırakmayız’ dedi.

Türkiye’ye dönük FETÖ, PKK ve benzeri yapılanmalar buralarda temizlendiği zaman, buralar artık bu örgütler için birer güvenli liman olmaktan çıktığı zaman Türkiye de bunları karşılıksız bırakmaz. Zira biz prensiple NATO’nun genişleme ilkesini destekliyoruz. NATO ittifakının da önemli bir üyesi olarak bu süreci önemli değerlendirdiğimizi ama atılması gereken adımların olduğunu ifade ettik.

Geçen sene İsveç, bir anayasa değişikliği yaptı ve terörle mücadele yasasını bu anayasa değişikliği çerçevesinde yeniden yazıyor. Bunun için biraz zamana ihtiyaçlarının olduğunu, özellikle de yeni terörle mücadele yasasını tamamlamak için hazirana kadar bir süreye ihtiyaç duyduklarını kendileri zaten ifade ettiler. Biz de bunu bütün müttefiklerimize ve herkese açık bir şekilde ifade ettik.

Bu süreyi isteyen İsveç tarafı bu tamamlandığında biz de o zaman duruma tekrar bakar buna göre bir değerlendirme yaparız diye ifade ettik. Bu süre zarfında Finlandiya özelinde İsveç’teki benzer hadiseler yaşanmadı. İsveç’teki PKK, FETÖ yapılanması Finlandiya’da daha sorunsuz olarak değerlendirildiği için bizim tarafından da biz aslında bunu bir müddettir kendi içimizde konuşuyorduk.

Sayın Cumhurbaşkanımız da hem Finlandiya tarafında, hem NATO müttefiki ülkelere hem de aslında İsveç’e bir mesaj vermiş oldu. Bu konuda olumlu adım atarsanız Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz diye. Bu çağrı tabii ki hem İsveç hem de Finlandiya tarafında değerlendiriliyor.

Bizim açımızdan biz ortaya konan Üçlü Mutabakat ve mekanizma çerçevesinde ortaya konan ilkeler çerçevesinde adımlar atılır ve Türkiye’nin bu konudaki güvenlik kaygıları giderilirse biz de olumlu adım atacağımızı ifade ettik.

Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’in yakılması, Cumhurbaşkanımızı hedef alan menfur gösterilerin yapılması, bunlara izin verilmesi hangi yasal çerçeve yahut özgürlük tanımı adı altında olursa olsun bizim için kabul edilemez.  Dolayısıyla biz de tavrımızı açık ve net bir şekilde ortaya koyduk.

Bundan sonra Finlandiya farklı bir değerlendirme yapar mı? Ayrı bir şekilde yeni bir süreç başlatırlar mı? Bu onların takdirinde olan bir konu. Kendileriyle görüşüyoruz. İstişare halindeyiz."

F-16 konusu

“F-16 programıyla ilgili kongrenin böyle bir ön şart getireceğine dair şeyleri duyuyoruz. Bu tür rivayetler ya da değerlendirmeler yapılıyor. Yönetimin böyle bir talebinin ya da arzusunun olmadığı bize iletildi. Bizim değerlendirmemiz bu yönde.

Bunu bir ön şart haline getirirlerse bu Türkiye açısından asla kabul edilemez bir durumdur. Bizim bunu esas alarak herhangi bir adım atmamız söz konusu olmaz. F-16 programını İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine bağlı hale getirirlerse onu hiç gündemlerine almamaları daha iyi olur. Bizim o yönde geri adım atmamız söz konusu değil. Bunlar birbirinden bağımsız süreçlerdir. Biz F-16 programını hem kendi hava kuvvetlerimiz için hem NATO ittifakı içerisinde hava gücümüzü kuvvetlendirmek için bir değerli alternatif olarak görüyoruz. Amerikan yönetimi yahut kongresi bu konuda kendince ön şartlar ileri sürer, şöyle yapmazsanız bu olmaz vesaire gibi bir yaklaşım içerisine girerse biz kendi yolumuzda da devam ederiz. Burada elimiz kolumuz bağlı halde oturacak halimiz yok. Kendi milli imkanlarımızla yeni teknolojileri ve kabiliyetleri geliştirmeye devam ederiz.

Bu imkan ve kabiliyetlerle Türkiye artık çok ileri noktalara geldi. Hamdolsun milli güvenliğimizi, sınır güvenliğimizi sağlama, terörle mücadele ve hava güvenliğini sağlama noktasında kendi imkan ve kabiliyetlerimizi her gün geliştirmeye devam ediyoruz.”

İran konusu

Yeni toplantının yeri ve tarihi belli değil. İran’ın bu sürece dahil olmasından memnuniyet duyarız. Suriye ile yürütülen müzakerelerde İran’ın bulunması biz göre katkı sağlar. Suriye sahasından Türkiye’ye dönük terör tehditlerini ortadan kaldırmak, sınır güvenliğimizi sağlamak ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerini sağlamak için yapacağımız müzakerelerde İran’ın bulunması bu süreci rahatlatır. Katkı sağlar, biz bundan memnuniyet duyarız.”

Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Nebati: "2023'te 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefliyoruz"
 
Asya borsaları pozitif bölgede kalmaya çalıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati: "2023'te 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefliyoruz"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "2023 yılı hedefimizi de artırarak, ...
SMA tedavisindeki iki ilaç tedavi rehberine alındı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Spinal Musküler Atrofi(SMA) Bilim Kurulu ...
Aydemir siyasi ve iktisadi gündemi değerlendirdi
Milletvekili Aydemir, ‘Bizden önceki dönemlerde bütçenin yüzde 85’i faize ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilecik’te gençlerle buluştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik’te "Kökümüz Mazide, Gözümüz ...
Bakan Özer, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a gidiyor
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, resmi temaslarda bulunmak ve iki ülkenin ...
Aydemir: ‘Azerbaycan’ın acısı bizim de acımızdır’
Milletvekili Aydemir, İran’da Azerbaycan Büyükelçiliğine yapılan menfur ...
 
Aile Okulu Projesi ile 40 bin muhtara eğitim verildi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Aile Okulu Projesi kapsamında ...
Türkiye'nin en hızlı metrosu resmen hizmete girdi
Türkiye'nin en hızlı metrosu olan Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu, ...
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Danimarka'da yapılan saygısızlığa tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Danimarka'da Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği'nin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri