Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
6 Eylül 2021 Pazartesi - 21:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Ülkemiz ve milletimiz için çok önemli programlar icra ettik açılışlar gerçekleştirdik temeller attık görüşmeler ve ziyaretler yaptık.

Tokyo Olimpiyatlarında madalya kazanan sporcularımız çalıştırıcıları ve aileleri ile 23 Ağustos'ta bir araya gelerek kendilerini ülkemiz ve milletimiz adına bir kez daha tebrik ettik.

25 Ağustos'ta Anadolu'nun batıya açılan penceresi Ahlat'taki çeşitli etkinliklerde gençlerimizle bir araya geldik. Bilindiği gibi Ahlat'ın tarihimizdeki önemine binaen buradan Van Gölü kıyısında da bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ülkemize kazandırdık.

30 Ağustos gününü de dolu dolu geçirdik. Bu yıl 99 yıl dönümüne ulaştığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin ardından Milli Savunma Bakanlığımızın Genelkurmay Başkanlığımızın Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ortak yönetim merkezi olan Ayyıldız Projesinin temelini attık.

Salgınla mücadelemizin sürdüğü bir dönemde üst üste yaşadığımız afetlerin yol açtığı can ve mal kayıplarının da acısını hissettik.

Antalya ve Muğla başta olmak üzere güney sahillerimiz de etkili olan tarihimizin en büyük orman yangınlarında ağaçların yanı sıra evler ahırlar hayvanlar seralar etkili alanlarda tarihi bu yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı ve ormancılarımızı bir kez daha rahmetle yad ediyorum.

Yangında zarar gören hak sahiplerine 1 yıla kadar yeniden inşa edilecek yapıları bitirip hak sahiplerine teslim etmek.

Bozkurt ilçemizden çıkartılan rusubat miktarı 20.000 kamyonu geçmiştir. Afet gününden beri 35 günlük istisnalar dışında bölgeden ayrılmayan sağ olsun bakanlarımız vardır.

İçişleri Bakanımız Çevre ve Şehircilik akanımız Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ihtiyaca göre diğer bakanlarımız afet bölgesine adeta kamp kurmuştur.

Yıkımlar zararlar sıkıntılar yerinde tespit edilmiş ve süratle çözüme kavuşturulmuştur. Kapalı yolların önemli bir bölümü tamir edilerek veya servis hatları kurularak ulaşıma açılmıştır. Su ve elektrik altyapısı nerede ise tamamen çalışır hale getirilmiştir.

Yardımların temini ve dağıtımı AFAD tarafından koordine edilmektedir. Tamamlanan tespitlere göre bu üç ilimizde vatandaşlarımızın 509 milyon liralık zararı ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon aktarılmıştır. Son afetler için düzenlenen yardım kampanyasında toplanan meblağ da 345 milyon lirayı bulmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği hızlı etkin ve yapıcı yönetimin avantajları afet dönemlerinde çok daha iyi görülmüştür. Temel gıda maddelerinden barınmaya enerjiden iletişime kadar insanımızın her ihtiyacı her talebi anında karşılanmıştır. Hasar tespitleri süratle yapılarak hemen proje ve inşaat safhalara geçirmiştir.

Sel bölgelerinde yıkılan evlerin ve iş yerlerinin tamamını 1 yıla kadar teslim etmeyi planlıyoruz.

Hatta sokak hayvanlarına kadar felaket bölgesindeki tüm canlıların ihtiyaçları düşünülmüş gereken mekanizmalar kurulmuştur.

Bilim insanlarının sürekli dikkat çektiği büyük depremlere karşı hazırlıklarımızı titizlikle yürütürken diğer afetler hususunda da önemli bir kabiliyet kazandığımızı memnuniyetle görüyoruz.

Afetlerin ortaya çıkmasını tamamen engellemek insan iradesini aşıyor ama afetlerde yaşanacak hasarların azaltılmasını can kayıplarını en aza indirilmesini afet sonrasında hızlı bir toparlanmanın sağlanmasını temin edecek sistemi kurmak bizim elimizdedir.

Geçtiğimiz sene dünya her türlü ekonomik ve sosyal düzenin test edildiği oldukça zorlu bir dönemi yaşadı. Pek çok ülkeye mevcut imkanları çerçevesinde krizin etkilerini azaltmak için görülmemiş ölçülerde genişlemeci politikalara yöneldi.

Küresel ekonomide böylesine zorlu bir dönemde Türkiye salgının olumsuz etkileri ile mücadelede son derece başarılı oldu. Ekonomilerin derinden sarsıldığı 2020 yılında OCD ve G20 ülkeleri arasında bu başarıyı elde edebilen bir kaç ülkeden birisi oldu.

Uyguladığımız kararlı ve etkin politikalar ile büyümeyi destekleyici adımlar önemli rol oynadı. Türkiye ekonomisi küresel krizden bu yana iç ve dış konjonktürde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kesintisiz büyümesini sürdürdü.

Türkiye dünyada İngiltere'den sonra ikinci sırada yer aldı. Sanayi üretimi güçlü ihracatında desteği ile çarpıcı bir şekilde artarak büyümenin sürükleyici gücü haline geldi.

ihracatımız rekorlar kırmaya devam ediyor. Yıllık ihracatımız 207 milyar doları aştı.

Cari işlemler açığımız yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 7,6 milyar dolar azalarak 13,6 milyar dolar seviyesine geriledi.

Geçen seneyi 93,3 milyar dolar ile kapattığımız döviz rezervlerimiz özellikle muhalefetin ana muhalefeti ile diğer muhalefetin  hepsi buraya çok dikkat etmesi lazım. 27 Ağustos itibarıyla 118 milyar doları aşmış durumdadır.

Salgın döneminde tüm dünyada olduğu gibi işgücü piyasamızı da olumsuz etkiledi. Ancak işgücü piyasalarında da kısa zamanda bir toparlanmaya şahit olduk. Öyle ki bu yılın ilk yarısında sağlanan istihdam artışı bir buçuk milyon kişiye çıkarak salgın önce seviyeleri bile aşmıştır.

Ekonomimizin en önemli sorunlarından birinin enflasyon olduğunu biliyoruz. İnşallah bu meselenin de üstesinden geliyoruz.

Salgınla birlikte yeniden şekillenmeye başlayan küresel ekonomik düzende ülkemizi sürekli daha üst sıralara taşımanın gayretindeyiz. Bu amaçla programlarımızı hedeflerimizi sürekli güncelliyoruz.

Önümüzdeki 3 senenin ekonomideki yol haritasını içeren orta vadeli programımızı resmi gazetede yayınladık.

Bu politika belgesi ile ortaya koyduğumuz Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Bütçe ve Strateji Başkanlığımız tarafından hazırlandı. Bu süreçte ilgili tüm bakanlıklarımız kurum ve kuruluşlarımız da işbirliği içinde çalıştılar. Öncelikleri hep birlikte belirledik. Programda temel amacımız yüksek katma değerli üretimi önceliği gerek ülkemizin büyüme potansiyelini artıracak politikalara hız vermektir.

Bu yıl %9 büyüme ile yılı kapatmayı hedefliyoruz.

Sürdürülebilir bir iyileşmeyi de sağlayacağız. Program dönemi boyunca para ve maliye politikalarının eşgüdümü güçlendirmek mal ve hizmet piyasalarında verimliliği artırmak suretiyle enflasyonun kalıcı olarak tek haneli seviyelere inmesini hedefliyoruz.

Yıllık ortalama %5,3 oranında büyümesini öngörüyoruz. Milli gelirimizi bu yıl 800 milyar doların üzerine program dönemi sonunda da 1 trilyon dolar seviyesine taşıyacağız. Bu büyümenin kaliteli kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için makroekonomik dengeleri gözeten ve yapısal reformlarla desteklenen bir kalkınma modeli uygulayacağız.

Bu kapsamda ekonominin motoru olan sanayi sektöründe teknoloji seviyesi yüksek sabit sermaye yatırımlarını ve doğrudan yabancı yatırımlarına özendirecek. Siz özellikle de yatırım teşvik sistemini sadeleştirmeye devam edecek yenilikçi üretime yönelen öz sermaye ağırlıklı gerçekleştirilen ve bölgesel kümelenme öncelikleri ile uyumlu yatırımları münhasıran destekleyeceğiz. Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programının sürdürerek desteklenen projeler için yenilikçi finansman modelleri geliştireceğiz.

KOBİ'lerin modern teknolojilerle çalışma kapasitelerini geliştirip salgın sonrası döneme oyunlarını hızlandırmak için KOBİ'lerin dijital dönüşüm projelerine daha çok katkı sağlayacağız. Özellikle yeşil dönüşüm alanında da iddialı politikalarımız buluyor yeşil mutabakat eylem planında yer alan hedefler doğrultusunda gereken adımları atacağız.

Ülkemizin beşeri sermayesini güçlendirmek için okullar arası başarı farklarını azaltarak ve okul öncesi eğitimi yaygınlaştırarak eğitimde fırsat eşitliğini takip edeceğiz.

Kadınların ekonomik hayata etkin katılımı için iş kurma ve geliştirme süreçlerini kolaylaştıracak elektronik ticaret platformlarındaki faaliyetlerini teşvik edeceğiz.

Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımı çalışmalarına ağırlık verecek ekilebilir ve sulanabilir alanlarının artırılması için yatırımları hızlandıracağız.

Çiftçilerimizin finansman yükünü hafifletici ve teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programları uygulamaya koyacağız.

Orta vadeli programda ödemeler dengesi tarafında da bir dizi kritik politikayı hayata geçiriyoruz. Program dönemi boyunca ihracattaki artışın devam etmesini bekliyoruz. İhracatın 2021 yılında 211 milyar dolar program dönemi sonunda ise 250 milyar doları aşacağını tahmin ediyor, seyahat gelirlerinin bu yılki 17 milyar dolar seviyesinden 33 milyar doları çıkmasını bekliyoruz.

Cari işlemler açığının milli gelire oranının program sonunda yüzde bir seviyesine gerilemesini öngörüyoruz. Bunun için Gümrük Birliği başta olmak üzere mevcut tercihli Ticaret ve Serbest Ticaret anlaşmalarının güncellenmesini sağlayacağız.

Türkiye coğrafi olarak uzak ancak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticaretimizi geliştirmek amacıyla uzak ülkeler stratejisini hayata geçireceğiz. Elektronik ihracat dahil hizmet ihracatına yönelik destekleri etkinleştirilecek ve yeni destek ve karizmaları oluşturacağız. Yurtdışı Lojistik Merkezler üzerinden ihracatçıların potansiyel pazarları ve dağıtım kanallarına erişimini hızlandıracağız.

Geçtiğimiz 2 yıla yakın süre boyunca gerek bütçeden gerekse diğer kamu kaynaklarından verdiğimiz doğrudan desteklerin yanında vergi ve prim kolaylıkları uygun şartlı kredi imkanları da sağladı. Bu kapsamda aldığımız tedbirlerin ve sağladığımız desteklerin ekonomik büyüklüğü yıl sonunda toplamda 734 milyar liraya ulaşacaktır.

Kamu borç stokunun milli gelire oranını düşürerek maliye politikasının sürdürülebilirliğini güçlendireceğiz. Bu kapsamda merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranının program dönemi sonunda yüzde 2,9 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Dijital ekonominin sağlıklı ve tam olarak davranmasına ve vergilendirilmesine yönelik çalışmaları hızlandıracağız. Stratejik öncelikler çerçevesinde yürüttüğümüz borçlanma politikamızı Türk Lirası öncelikli hale getirecek yurtiçi döviz ve altın cinsi borçlanmaları daha da artıracağız.

Orta vadeli programımızla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarımızın bütçelerinin hazırlanmasına yönelik yasal süreci başlatıyoruz. Bu kapsamda meclisimize sunacağımız ödenek teklif tavanlarını belirledik. İnşallah meclisimizden de onay aldıktan sonra 2022 yılında yapmayı hedeflediğimiz işler için hemen kolları sıvayacağız.

Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda önemli bir adım olduğuna inandığım orta vadeli programımızın bir kez daha ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Diğer yanda önümüzdeki günlerde başlayacak çeltik hasadı için toprak mahsulleri ofisimizin alım fiyatlarını da belirledik. Buna göre ton başına Baldo çeşidi için 5.500 lira Osmancık çeşidi için 4.500 lira Luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulanacaktır. Hasat döneminin ve alım fiyatlarının çeltik üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

 


Hibya Haber Ajansı

 
İstanbul'da balıkçıların ağına mayın takıldı
 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 20 binin üzerine çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orta Vadeli Program onaylandı
Türkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı Orta Vadeli ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı’nda konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı’nda konuştu.
Haftalık insidans haritası yayımlandı
Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan haftalık insidans haritası yayımlandı.
 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 20 binin altına düştü
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı düne göre azaldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Assimi Goita ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mali Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Assimi ...
MEB, 'Covıd-19 Salgın Yönetim Destek Merkezi' kurdu
Millî Eğitim Bakanlığı, okullardaki tedbirler ile olası temas veya vaka ...
 
Eylül geldi, TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları başladı
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında 4 yıldır gerçekleştirilen ...
İçişleri Bakanlığı'ndan 'Stadyumlara Giriş Tedbirleri' konulu ek genelge
İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliği'ne 'Stadyumlara Giriş Tedbirleri' konulu ek genelge gönderdi.
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı düne göre azaldı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri