Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>YEREL HABERLER
23 Nisan 2022 Cumartesi - 13:02

Bi'dünya çocuk barış ekmeği pişirdi

Esenler Belediyesi ve TİKA iş birliğiyle bu yıl 13’ncüsü düzenlenen Uluslararası Barış Ekmeği Festivali, renkli anlara sahne oldu.

Bi dünya çocuk barış ekmeği pişirdi

Esenler Belediyesi ve TİKA iş birliğiyle bu yıl 13’ncüsü düzenlenen Uluslararası Barış Ekmeği Festivali, renkli anlara sahne oldu. “Türk Dünyasının Çocukları Esenler’de” sloganıyla Türkiye ile birlikte 10 ülkeden 100 çocuğu Esenler’de buluşturan festivale, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, çok sayıda vatandaş ve çocuk katıldı.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 13. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’ne ev sahipliği yapan Esenler Belediyesi; Azerbaycan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Gagavuzya Kırgızistan, Irak Türkmenleri, KKTC ve Romanyalı 100 çocuğu bir araya getirdi. Festival boyunca yapılan etkinliklerin yer aldığı sinevizyon gösterimiyle başlayan program, Esenler Dörtyol Meydanı’nda düzenlendi. Festivale Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Esenler Kaymakamı Adil Karataş, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras, belediye meclis üyeleri, çok sayıda vatandaş ve çocuk katıldı.

 

MEDENİYETİMİZİN ÇOCUKLARI BARIŞ TEMSİLCİLERİDİR

Festivalde konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Bugün hem Ramazan-ı Şerif, hem 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve hem de barış sebebiyle bir arada bulunmak, bu üç şeyi bir araya getirmek gerçekten büyük bir tevafuk. Çünkü Ramazan-ı Şerif hepinizin malum olduğu gibi diğer insanların dertleriyle hemhal olma, diğerkâm olma ayıdır. Çocuklara ithaf edilen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocuk nezdinde sevginin, barışın, adaletin tüm dünyaya verdiği bir mesajdır. Ekmek tüm inançlarda kutsaldır. İşte tüm dünyanın çocuklarını tüm inançlarda kutsal olan ekmekle birleştirip tüm dünyaya Esenler’den verilen bu mesaj gerçekten çok anlamlı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu medeniyetin çocukları barışın temsilcileridir. Barışın güvercinleridir. İşte Esenler’in çok değerli Belediye Başkanı Tevfik kardeşimizin 13 yıldır istikrarlı şekilde Esenler’den tüm dünyaya seslendiği mesaj, tüm dünyanın en acil ihtiyacı olan barış ve esenlik mesajıdır. Karşımızda duran İyilik Fuarı da barış ve esenliğin bir kardeşidir.”

 

BİZİM SOFRAMIZ HERKESE AÇIKTIR

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da konuşmasına meydanda bulunan çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başladı. “Ekmek, bizim için kutsal” diyen Yerlikaya özetle konuşmasında şunları söyledi: “Yerde görsek kimseye kızmadan suçlamadan sanki kendimiz düşürmüş böyle bir hata işlemiş gibi hemen onu alır, üzerindeki toz toprağı üfler, temizler, kimsenin ezip çiğnemeyeceği bir yere koyarız. Belki bir kuşun, kurdun yiyebileceği özel bir yere bırakırız. Aslında tüm inançlarda da ekmek kutsaldır. Niçin? İnsanlığın varlık mücadelesinde, beslenmesinde en temel, el ürünü bir nimettir. Biz soframızı misafirlerimizle paylaşırız ki bizim sofralarımız gönül sofrasıdır. Herkese açıktır. Az sonra bu gönül coğrafyamızdan masum çocuklarımızın, geleceğimiz, yüz aydınlığımız, yaşam enerjimiz olan bu çocuklarımızın getirmiş olduğu su, maya ve un hepsi birlikte her birinizin gönül elleriyle bismillah diyeceğiz ve onu yoğuracağız. Yaratılanı biz hesapsız, hasbi olarak Allah için seviyoruz selamını her yere tüm dünyaya buradan göndereceğiz”.

 

ÜÇ KUTSALIMIZLA DÜNYAYA HAYKIRIYORUZ

Ev sahibi Barış Ekmeği projesinin fikir babası Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise 13 yıldır bu festivali düzenlediklerini belirterek “Üç tane önemli kelime var. Barış, ekmek ve çocuk. Barış, bizim medeniyetimizin adıdır. 21. yüzyılda insanlığın herhalde en çok hasretle beklediği, insanlığın herhalde en çok hasretle ulaşmak için gün ve dakika hesabı yaptığı şey maalesef barış oldu. Diğeriyse ekmek. İnsanın hayatındaki en kıymetli şey. Mücadelesinin kaynağı, uğraşı. Diğeri ise çocuk. Bir insanın hayatta en kutsal varlığı” dedi. Dünyayı kan emici vampir gibi emmeye çalışan küresel güçlerin, insanları yok etmek için gece gündüz silah üretenlerin, bomba yağdıranların, çocukları yetim bırakanların, anneleri dul, çocukları öksüz bırakanlara bir mesaj vermek amacıyla bu festivali düzenlediklerini söyleyen Göksu, “Acaba bu üç kutsalın bir araya gelmesiyle çocukların masum duygusuyla onlara bir şey söylesek ve desek ki ‘Ey dünyayı kana bulayanlar artık yeter! İnsanlığın tepesinden bombalarınızı alın. Adil bir dünya mutlaka olacak. Mutlaka adaletli bir dünya vardır’ diyerek onlara bunu haykırabilir miyiz diye 13 yıldan beri dünyanın değişik yerlerinden çocuklarımızı Esenler’de misafir ediyoruz” diye konuştu.

 

DÜNYANIN EN SAMİMİ EKMEĞİ

Festivalde pişirilen ekmekleri dünya liderlerine gönderdiklerini ifade eden Göksu, “Un, dünyanın  değişik yerlerinden, su dünyanın değişik yerlerinden maya ise bu topraklardan verilerek ekmek yapılıyor. İnşallah bugüne kadar haykırdık. Haykırmaya devam edeceğiz. Bu zamana kadar barış mektuplarımızı gönderdik, göndermeye devam edeceğiz. Ta ki dünyada barış hâkim olana kadar. Bu ekmeği saygıdeğer cumhurbaşkanımıza ikram ettiğimizde dünyanın en samimi ekmeği demişti. Dünyanın en samimi ekmeğiyle inşallah dünya istikamet bulur." İfadelerini kullandı.

EKMEK DİLİMLERİ DÜNYA LİDERLERİNE GÖNDERİLDİ

Konuşmaların ardından Bakan Özer, Vali Yerlikaya ve Göksu önlük giyerek, dünya çocuklarıyla birlikte Barış Ekmeği’nin hamurunu hazırladı. 10 ülkenin unları, Türkiye’nin sevgi ve kardeşlik mayasıyla karıldı. Yoğrulan hamur “Bismillah” denilerek sahneye kurulan fırında pişirildi. 9 ülkeden getirilen un ve sularla hazırlanan Barış Ekmeği, Başkan Göksu ve diğer protokol üyelerince fırından çıkarıldı ve ilk olarak çocuklara ikram edildi. Bakan Özer'in kestiği ekmek dilimi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Vali Yerlikaya'nın kestiği ekmek dilimi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Göksu'nun kestiği ekmek dilimi ise ABD Başkanı Joe Biden'a postalanmak üzere öğrenciler tarafından etkinlik alanında bulunan PTT aracına teslim edildi.

 

BARIŞ DUVARI’NIN AÇILIŞI YAPILDI

Ülke bayrakları ve ülkeleri temsil eden önemli yapılarla barış güvercininin yer aldığı Barış Duvarı’nın açılışı ise Bakan Özer ve beraberindekiler tarafından gerçekleştirildi. Program sonunda ise dünya coğrafyalarından gelen çocuklar, halk oyunu gösterileriyle izleyenlere görsel şölen sundu. Yeteneklerini sergileyen çocuklar büyük beğeni topladı.

Hibya Haber Ajansı

 
II. Enflasyon Raporu Toplantısı 28 Nisan'da yapılacak
 
Sık görülen 4 ağrıya dikkat'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi meydan, iftar sofraları ile donatıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İnegöl’de düzenlediği iftar programı kapsamında, ...
Bağcılar Belediye Başkanı Özdemir: "Elle kazsanız İBB’den daha fazla ilerlersiniz"
Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, katıldığı bir canlı yayında ...
Adıyaman'da 'İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı' yapıldı
Adıyaman İl Koordinasyon Toplantısı TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ...
 
Büyükşehir ve hayırsever işbirliği ile Kedi-Köpek Evi
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile hayırsever ...
Adıyaman Belediyesi'nden 10 bin aileye ramazan yardımı
Adıyaman Belediyesi, 10 binden fazla ihtiyaç sahibi aileye ramazan ayı ...
“Kuşların Şarkısı Minyatür Sergisi” Gaziantep Sanat Merkezi’nde
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve ...
 
Beydağı Tabiat Parkı’nın devri imzalanan protokolle yapıldı
Başkan Gürkan: Şehrin merkezinde 3 milyon 300 bin m2’lik bir alanın halkımızın ...
Turizmin geleceği gençlere anlatıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nce ...
Büyükşehir’den tarıma 3 ayda 25 milyon TL’lik 3 bin ton “tohum” desteği
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 2022 yılının ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri