Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırması Projesi için Başkent’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı organizasyonuyla bir araya gelen katılımcılar, dünyada ve Türkiye’de korunan alanlar hakkında bilgilendirildi. Toplantıda, sit alanlarının mevcut durumu ve veri tabanı çalışmaları ve alanların botanik açısından incelenmesi gibi hususlarda bilgilendirmeler yapıldı. Çalışmanın ikinci gününde katılımcılar, Ankara çevresindeki koruma alanlarını ziyaret etti. Başkent’teki ilk durak Gölbaşı Tulumtaş Mağarası oldu. Mağaranın içinde yaşayan yarasa türleri ve ortamın doğal jeolojik yapısı hakkında bilgiler verildi.
KUŞ HABİTATI EYMİR
Katılımcılar, daha sonra Eymir Gölü'nü ziyaret etti. Sulak alanda yaşayan kuş türleri hakkında bilgiler verilen katılımcılara, gölün etrafındaki ekosistemde yer alan bitkiler hakkında değerlendirilmelerde bulunuldu. Alanın önemli bir kuş habitatı olduğu bilgisin alan katılımcılar, son olarak Ankara'da ‘kalıntı orman’ olarak tabir edilen Beynam Ormanları'nı ziyaret etti. Burada ormanın doğal bitki örtüsü, karaçamların yayılımları gibi konular hakkında değerlendirmeler yapılarak çalışma sonlandırıldı.
TESADÜFEN BULUNDU
TULUMTAŞ Mahallesi’nde 1992 yılında ortaya çıkartılan damlataş mağarası, milletvekillerinin de üyesi olduğu bir kooperatifin SİT alanında yaptırdığı villaların altında kalması ile gündeme gelmişti. Türkiye’nin en büyük damlataş oluşumları arasında yer alan Tulumtaş Mağarası Karayatak Mevkisi’nde, Ankara Çevre Yolu kenarında bulunuyor. Mağara, 1992’de Ankara Çevre Yolu’nun yapımı sırasına taş ocağı olarak kullanılan alanda, dinamitle yapılan patlatma sonucu tesadüfen ortaya çıkmıştı.