Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>GÜNDEM
14 Mayıs 2022 Cumartesi - 11:51

Bakan Varank: 209 test uluslararası standartlara uygun olarak yapılacak

Türkiye ihracatının lokomotif sektörlerinden biri olan kimya alanında kritik bir hamle geldi. Sektörün test ve analiz ihtiyacını yerli ve milli imkanlarla karşılayacak ve yeni nesil bir ekosistemi oluşturacak Kimya Teknoloji Merkezi (KTM) için imzalar atıldı.

Bakan Varank: 209 test uluslararası standartlara uygun olarak yapılacak

Türkiye ihracatının lokomotif sektörlerinden biri olan kimya alanında kritik bir hamle geldi. Sektörün test ve analiz ihtiyacını yerli ve milli imkanlarla karşılayacak ve yeni nesil bir ekosistemi oluşturacak Kimya Teknoloji Merkezi (KTM) için imzalar atıldı. Teknoloji ve İnovasyon Üssü Bilişim Vadisi’nde faaliyete geçecek ve Türkiye’de ilk olacak KTM, eğitim ve danışmanlık hizmetleri de sunan bir Ar-Ge merkezi olacak.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KTM’nin sektörün ihtiyaç duyduğu 209 testi yerli ve milli imkanlarla, uluslararası standartlara uygun şekilde yapacağını belirterek “Kamu, sanayi ve üniversite iş birliğinin en güzel örneklerinden bir olacak bu merkezde kimya teknolojileri geliştirecek yenilikçi start-uplar filizlenecek.” dedi.

 

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile hayata geçirilen KTM, yüksek teknolojili ve katma değerli yerli ürün geliştirme hedefiyle yola çıktı. Türkiye’de ilk olacak KTM, alanında yeni nesil bir kimya ekosistemini kurmayı hedefliyor. KTM, Türkiye'nin Teknoloji ve İnovasyon Üssü Bilişim Vadisi’nde faaliyetlerine başlayacak.

 

KTM için imzalar vadide atıldı. Bakan Varank’ın nezaretinde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister ile Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, KTM’nin kuruluşuna ilişkin imzaları attı. Düzenlenen törene Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ile sektör temsilcileri katıldı.

 

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ VİZYONU

Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında açılışı yapılan Bilişim Vadisi’nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun en somut adımlarından biri olduğunu söyledi.

 

270’TEN FAZLA AR-GE FİRMASI

Türkiye’nin doğuştan elektrikli otonom araç projesi Togg’un yaklaşık bin mühendis ile Ar-Ge faaliyetlerini vadide yürüttüğünü, Togg’un ortağı SİRO’nun elektrikli araçlar için batarya teknolojilerini burada geliştirdiğini kaydeden Bakan Varank, “Şu anda mobiliteden bilgi-iletişim teknolojilerine, yazılımdan tasarıma kadar kritik alanlarda faaliyet gösteren 270’ten fazla Ar-Ge firması burada yer alıyor.” dedi.

 

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Bakan Varank, İKMİB’in öncülüğünde başlayan ve çok kapsamlı bir ihtiyaç analizi neticesinde bugünlere ulaşan Kimya Teknoloji Merkezi’nin sektörün ihtiyacı olan test-analiz süreçlerini hızlandıracağını belirterek Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltacağını ifade etti.

 

209 TEST YAPILABİLECEK

Kimya sektörünün 50’ye yakın test ve analiz için yurt dışından hizmet almak zorunda kaldığını vurgulayan Varank, “Bu merkez faaliyete geçtiğinde, sektörde ihtiyaç duyulan 209 test, yerli ve milli imkanlarla, uluslararası standartlara uygun şekilde burada yapılacak. Burası, sektöre çok kapsamlı eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunacak nitelikli bir Ar-Ge merkezi şeklinde tasarlanıyor. Dolayısıyla, sektördeki teknik ve beşerî kapasitenin geliştirilmesine önemli katkılar sunacak.” diye konuştu.

 

GECİKTİRME LÜKSÜMÜZ YOK

Varank, merkezde bir de kuluçka merkezi kurulacağını anlatarak “Kamu, sanayi ve üniversite iş birliğinin en güzel örneklerinden bir olacak bu merkezde kimya teknolojileri geliştirecek yenilikçi start-uplar filizlenecek. Buranın hızlıca tamamlanıp hizmete açılması noktasında İKMİB yönetiminden ellerini çabuk tutmalarını rica ediyorum. Küresel ekonomide rekabet koşullarının yeniden dizayn edildiği bir dönemde bize avantaj sağlayacak işleri bir an bile geciktirecek lüksümüz yok.” dedi.

 

EKONOMİYİ YİNE ŞAHA KALDIRACAĞIZ

Pandemi ve savaş sebebiyle enflasyonun tüm ülkeleri etkileyen küresel bir sorun haline geldiğini bildiren Varank, “Türkiye’nin de etkilendiği bu sorunun giderilmesi noktasında hükümetimiz tüm kurumlarıyla yoğun çaba sarf ediyor. Gerek uyguladığımız pro-aktif politikalarla, gerekse fırsatçılara göz açtırmayarak bunun üstesinden hep birlikte geleceğimizden şüpheniz olmasın. Zamanında yüksek enflasyonla devraldığımız Türkiye ekonomisini nasıl tek haneli enflasyona indirip şaha kaldırdıysak yine aynısını yapacağız. Biraz sabrederek ve provokasyonlara gelmeyerek çok daha aydınlık günlere hep birlikte ulaşacağız.” diye konuştu.

 

KİMYAYI BİLİŞİMLE BULUŞTURUYORUZ

Törende konuşan Bilişim Vadisi Genel Müdürü İbrahimcioğlu, “Türkiye’de bir ilke imza attığımız Kimya Teknolojileri Merkezi aracılığıyla; Bölgenin en güçlü iki sanayi kolundan otomotiv ve kimya alanlarından kimyayı da bilişimle buluşturuyoruz. Bu vesile ile kimya sektörünü, bizim 6 dikey sektörümüzden biri olan mobilite alanı ile de bir araya getirmiş oluyoruz.” dedi.

 

YENİ BİR MODEL

Teknolojik dönüşümün doğasında çok fazla etkenin bir arada uyum içerisinde çalışma zorunluluğunun yattığını ifade eden İbrahimcioğlu, “Kimya sektörünün güçlü alanlardan bir olduğunu bilmekle beraber, Bilişim Vadisi’nde şu anda sayıları 300’e varan yazılım şirketleri ile de bunu destekleyebileceğimiz bir işbirliğini de gerçekleştiriyoruz. Bu merkez sadece kimya teknolojilerini çalışacak bir merkez değil aynı zamanda Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini geliştirebilecek, kimya alanındaki girişimcilere de Türkiye’de daha iyi işler yapabileceği bir altyapı sunacak. Aslında kimya girişimcilerine hizmet verecek ortak bir kuluçka işletme modelini de bir araya getirmiş oluyoruz." diye konuştu.

 

50 MİLYAR DOLARI DA GEÇECEĞİZ

İKMİB Başkanı Pelister de temel amaçlarının 16 alt sektörüyle beraber diğer 27 sektöre hammadde, yarı mamul ve mamul kaynağı olan kimya sektörünü bütün gelişmiş ülkelerdeki gibi en üst seviyelere çıkarmak olduğunu ifade ederek “Sektörel bazda ihracatta birinciliği yakalamış durumdayız. Bu durumu kalıcı kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 2030 yılı kimya sektörü ihracat hedefimiz olan 50 milyar doları da geçeceğiz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

 
Şanlıurfa'da yağ yüklü tır devrildi Sürücü yaralandı
 
Çin ve Yunanistan dışişleri bakanları görüştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı bin 534 oldu
Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka sayısı bin 534 oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zindandan Mehmed'e Mektup" sergisine katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Zindandan Mehmed'e Mektup" sergisine katıldı.
Türkiye ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında eğitim alanında iş birliği anlaşması imzalandı
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti İlk, ...
 
Mavi yüzgeçli orkinos avcılığı 15 Mayısta başlıyor
Ülkemize yıllık 100 milyon doların üstünde ihracat geliri sağlayan Mavi ...
Uzman ve başöğretmenlik eğitim programlarına başvurular 1 Haziran'da başlıyor
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer,Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer ...
İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: "15 bin sığınmacının vatandaşlığının iptal edildiği haberleri uydurma"
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, 15 bin sığınmacının vatandaşlığının ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı sonrası açıklamalarda bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası açıklamalarda bulundu.
Bakan Karaismailoğlu, Rize-Artvin Havalimanı’nda incelemelerde bulundu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rize –Artvin Havalimanı’nın ...
SELEC Genel Direktörlüğü'ne Ticaret Bakanlığı'nın adayı seçildi
Güneydoğu Avrupa Kanun Uygulama Merkezi (SELEC) Genel Direktörlüğüne, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri