Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, madencilik sektöründe kayıt dışı istihdamın 2014 yılından bu yana azaldığını ve 2023 yılı itibarıyla en düşük seviyeye geldiğini açıkladı. Işıkhan, Ankara'da düzenlenen "Sektör Buluşmaları" toplantısında madencilik sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, sektörün iş gücü piyasalarındaki yapısal sorunları çözmek ve istihdamı artırmaya yönelik ortak çözüm geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı ve 2025-2027 yılları için Orta Vadeli Programda madencilik sektörüne dair önemli makro hedefler bulunduğunu vurguladı. 12. Kalkınma Planı çerçevesinde madencilik sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki oranını 2028 yılına kadar yüzde 2’ye çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Bakan Işıkhan, ayrıca madencilik ihracatının 2023’te yaklaşık 5,7 milyar dolardan 2028’de 10 milyar dolara çıkarılmasının planlandığını ifade etti. Orta Vadeli Program’da ise Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltarak dış ticaret dengesi ve cari işlemler açığını iyileştirmeye yönelik hedeflere yer verildiğini söyledi.
Bakan Işıkhan, Türkiye’nin doğal kaynaklar açısından dünya madencilik sektöründe önemli bir oyuncu olduğunu belirterek, bu sektörün ekonomik büyüme ve bölgesel kalkınmada kritik bir rol oynadığını dile getirdi. Madencilik sektöründe sigortalı çalışanların oranının 2022’de yüzde 0,94 iken 2024’te yüzde 0,88’e düştüğünü, kayıt dışı istihdam oranının ise 2014 yılından itibaren sürekli azaldığını söyledi.
Işıkhan, yeni Ulusal İstihdam Stratejisi’ni yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını ve bu stratejinin yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlarken iş gücü piyasalarındaki yapısal sorunlara çözüm sunmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, çevre ve iş güvenliği bilincinin artırılması, eğitim ve sertifikasyon çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, madenciliğe özel kurumsal altyapının güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.