Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türk Dünyası 2016 Yılı Yıllık Faaliyet Değerlendirme Genel Kurul Toplantısına katıldı. Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Avcı, “Bilim Şenliği’nin 3’üncüsünün Urfa’da yapılmasına ilişkin polemikler doğru değil” dedi.
Türk Dünyası 2016 Yılı Yıllık Faaliyet Değerlendirme Genel Kurul Toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Bilim Şenliği’nin 3’üncüsünün Şanlıurfa’da gerçekleştirileceği doğrultusunda yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakan Avcı, “Son zamanlarda 1-2 şey var, basında da yer alan bu Bilim Şenliği'nin 1’inci ve 2’ncisi Eskişehir’de yapılan Bilim Şenliği’nin 3’üncüsünün Urfa’da yapılmasına ilişkin polemikler bunlar doğru değil. Çünkü bu Bilim Şenliği için vakıftan herhangi bir para çıkmıyor. Çıksa bile o Eskişehir’in parası değil vakfın parası olur ama öyle bir harcamamız yok. Tam tersine burada Urfa Valiliği, vakfa bir jest yapıyor ve bu Bilim Şöleni'nin 3’üncüsünün masraflarını Urfa Valiliği üstlendiği için Urfa’da yapılıyor. Dolayısıyla sanki Eskişehir’de yapılacak bir işin parasıyla Urfa’da bir iş yapılıyormuş gibi bir takım yanlış anlamalar var bunlar doğru değil. Doğrusu 3’üncü Bilim Şenliği, masrafları Şanlıurfa Valiliği tarafından karşılanmak üzere Urfa’da yapılıyor. Gelecek sene de yine, inşallah Bilim, Kültür ve Sanat Merkezimiz Anadolu Üniversitesi’nin işletiminde, Bilim, Kültür ve Sanat Merkezimiz hayata kazandırıldığında da önümdeki senenin yani 4’üncü Bilim Şenliğini de yine burada yaparız. Pek çok bilim şenliklerine, sanatsal etkinliklere, konserlere, sergilere mekan teşkil edecek bir yeni kültür ve sanat merkezini böylece Eskişehir’imize ve üniversitemize kazandırmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Eski stadımızın yerini açarak oraya Türkiye’nin en büyük şehir meydanlarından Türk Dünyası Meydanını kazandıracağız”
Yeni yapılan statla ilgili açıklamalarda da bulunan Bakan Avcı, Anadolu Üniversitesi’nin ciddi desteğinin olduğunu kaydederek, “Üniversitemizle ilgili biliyorsunuz ayrıca, stadımızın yapımında da bunların ciddi desteğini gördük. Başka yerlerde, başka şehirlerde statlar nasıl yapılıyordu? Şehir merkezinde kalmış stat yerleri TOKİ’ye devrediliyor, TOKİ buraları yapılaşmaya açıyor, burayı yapılaşmaya açarak, kazandığı gelir ile de bu şehirlere yeni statlar yapıyor. Eskişehir’de biz bunu yapmadık. Eskişehir’de Türk Dünyası Vakfı, Anadolu Üniversitesi ile işbirliği içerisinde bu alanın yapılaşmaya açılmaması için yeni stadın parasını Türk Dünyası Vakfı bütçesinden karşıladık. Bu bütçe aslında geçmiş yıllarda başka yerlerdeki yeni kurulmakta olan üniversitelerin kuruluşuna katkıda bulunmak üzere Anadolu Üniversitesi’nin bütçesinin bir bölümü yeni kurulan üniversitelerin teşkilatlanmasına harcanmak üzere Maliye tarafından bloke ediliyordu. Çünkü Anadolu Üniversitesi’nde toplanan bu para bütün Türkiye genelinde ve hatta yurt dışındaki açıköğretim hizmetlerine sağlanan gelirdi. Dolayısıyla bütün Türkiye’nin ve yurt dışından gelen öğrencilerin de katkılarıyla oluşan bütçedir. Bu bütçe daha sonra başka yerlerdeki üniversitelerin, yeni kurulan üniversitelerin gelişmesi faslında kullanılıyordu. Sadece 2013 yılına mahsus olmak üzere, bu fasıl Eskişehir’de meydan yapımı için tahsis edilmiş oldu Türk Dünyası Ajansı'na ve ondan sonra Türk Dünyası Vakfı'na geçti. Şimdi böylece Eskişehir, eski stat yerini yapılaşmaya açmadan, yeni bir stat yapma imkanına kavuşmuş oldu. O zaman Eskişehir’deki bazı gazetelerde ‘Biz de inandık!’ diye, biz söylediğimiz zaman bazı yerel gazetelerde ‘Biz de inandık!’ diye bir tür polemik manşetler atılmıştı. O inandık diye istihza konusu yapılan stat, geçen hafta biliyorsunuz çok güzel bir maça da ev sahipliği yaptı. Şimdi dimdik ayakta, inşallah önümdeki dönemde de eski stadımızın yerini açarak oraya Türkiye’nin en büyük şehir meydanlarından birini, Türk Dünyası Meydanını oraya kazandıracağız inşallah. Bunların kamuoyu tarafından bilinmesinde de yarar var diye bu ek açıklamaları yapma ihtiyacı duydum” dedi.