Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
27 Haziran 2022 Pazartesi - 13:08

Asya borsalarında iyimserlik ön planda

Asya borsaları ve ABD endeks vadelileri haftanın ilk işlem gününe pozitif başlangıç yaptı.

Asya borsalarında iyimserlik ön planda

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
    G7 Görüşmeleri    
15:30 USD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (May) 0,40% 0,40%
15:30 USD Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (May) 0,10% 0,50%
17:00 USD Askıdaki Konut Satışları (Aylık) (May) -2,00% -3,90%

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Asya borsalarında iyimserlik ön planda”

Asya borsaları ve ABD endeks vadelileri haftanın ilk işlem gününe pozitif başlangıç yaptı. Enflasyonun zirve yapmış olabileceği ve resesyonun da kaçınılabilecek bir durum olabileceği düşüncesi iyimserliğe kaynak oluşturuyor.

Japonya’da yükseliş 1,3%, Hong Kong’da 3,15%, Çin’de 0,9% civarında seyretti. ABD endeks vadelilerinde ise Nasdaq 0,5% üzerindeki yükselişle ön planda görünüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,15% bölgesinde seyrediyor. Dolar endeksi ise haftaya düşüşle başlamasının ardından sakin bir seyir izliyor.

Diğer taraftan Rusya’nın ile yaklaşık 100 yıldır ilk kez yabancı para borç ödemesinde temerrüde düştüğü açıklandı. Rusya’nın 27 Mayıs’ta ödemesini gerçekleştirmesi gereken iki Eurobond kupon ödemesiyle ilgili süre doldu ve temerrüt açıklaması yapıldı.

Öte yandan ABD Başkanı Biden, dün yaptığı açıklamada G7 ülkelerinin Rusya’dan altın ithalatını durdurma konusunda anlaştığını belirtti. G7 görüşmeleri bugün ve yarın da sürecek. Dolayısıyla gelebilecek resmi açıklamalar izleniyor olacak. Basına yansıyan bir başka spekülasyon ise, Rusya’nın belirlenen bir satış tutarının altında petrol gemi sevkiyatlarına izin verileceği yönünde.

ABD

“Dayanıklı mal siparişleri”

ABD’de büyümeye yönelik ipucu toplama dönemi yoğunlaşıyor. Hafta başında Mayıs ayına ilişkin açıklanacak dayanıklı mal siparişi rakamları da bunlardan birisi. Çekirdek veride artışın önceki aya benzer hızla ilerlemesi beklenirken, havacılık sektörüne ilişkin satışların yer aldığı manşet veride artışın devam etmesi, ancak ivme kaybetmesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

TCELL: Doğan Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık Ödeme Aracılık ve Tahsilat Sistemleri A.Ş. (güncel ünvanı Demirören Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık ve Tahsilat Sistemleri A.Ş.) tarafından, rekabet mevzuatına aykırılık iddiasıyla, toplam 110,5 milyon TL tutarındaki maddi tazminatın, 3 katına kadar takdir olunacak bir tazminat ve faiziyle birlikte tahsili talebiyle Şirketimiz aleyhine Haziran 2012'de bir dava açılmıştı. Bu davanın 22 Haziran 2022 tarihli duruşmasında mahkeme, davanın kısmen kabulü ile 71,9 milyon TL tutarındaki zararın, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca 3 katı oranında takdiri ile birlikte hesaplanan toplam 215,6 milyon TL olarak, dava tarihinden itibaren hesaplanacak reeskont faiziyle birlikte davacıya ödenmesine; kalan kısım için ise davanın reddine karar vermiştir. Gerekçeli karar henüz Şirketimize tebliğ edilmemiş ve bu karar hakkında kanun yolları henüz tüketilmemiştir. Gerekçeli kararın tebliğinin akabinde, bariz hukuka aykırılıklar ihtiva eden bu ilk derece mahkemesi kararı hakkında Şirketimizce üst mahkemeye ve gerekli tüm kanun yollarına başvurulacaktır.

DOCO: DO & CO Aktiengesellschaft, Universal-Investment-Gesellschaft mit beschränkter Haftung'dan aldığı bildirimi duyurmaktadır. (Avusturya Sermaye Piyasası Kanunu'na göre yapılan açıklama)

VESBE: 13.04.2022 tarihli KAP açıklamamıza istinaden, Şirketimizin borçlanma aracı ihracına ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun 23.06.2022 tarihli ve 2022/32 sayılı bülteninde onayı duyurulan ve tarafımıza bugün tebliğ edilen ihraç belgesi ve imzalı başvuru formu ekte kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

VESTL: 13.04.2022 tarihli KAP açıklamamıza istinaden, Şirketimizin borçlanma aracı ihracına ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun tarih ve 2022/31 sayılı bülteninde onayı duyurulan ve tarafımıza bugün tebliğ edilen ihraç belgesi ve imzalı başvuru formu ekte kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. (KAP’ta ilgili ek mevcuttur)

KONTR: Escar Turizm Taşımacılık A.Ş. ile güç birliği yaparak birlikte elektrikli araç kiralama ve paylaşım teknolojileri konusunda faaliyette bulunmak üzere "Mint Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş." ünvanlı bir Şirketin 20 Milyon TL sermaye ve %40 Escar, %40 Kontrolmatik ortaklığı ile kurulması hakkında yönetim Kurul'umuzca karar alındığı açıklanmıştı. Söz konusu şirket güncellenen ortaklık yapısıyla, Kontrolmatik %40 Escar %50 ortaklığıyla "Mint Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş." unvanı ile kurulmuş olup 22.06.2022 tarihinde Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil ve 22.06.2022 tarihli 10604 sayılı Ticare Sicil Gazetesinde ilan edilmiştir.

YEOTK: Şirketimiz ile yurtdışındaki bir müşterisi arasında, sulama projesi kapsamında bulunan pompa istasyonunun elektrik, otomasyon ve mekanik işlerinin anahtar teslim yapılması için sözleşme imzalanmıştır. Tüm dizayn, tasarım, tedarik, montaj ve devreye alma hizmetleri tarafımızdan yapılacaktır. Sözleşme bedeli 2.398.000 Euro'dur.

KRTEK: JCR Eurasia Rating kredi derecelendirme kuruluşu Şirketimizi "Yatırım Yapılabilir" seviyede değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu 'nu ‘A (Tr)', Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu‘nu J1 (Tr)' ve söz konusu notlara ilişkin görünümleri ‘Stabil' olarak belirlemiştir. Diğer taraftan, Şirketimizin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Kurum Kredi Rating Notları ise ‘BB/Stabil olarak belirlenmiştir.

SASA: Yönetim Kurulumuzun 16.02.2022 tarihli kararı doğrultusunda karbon ayak izimizi küçülterek Paris İklim Anlaşmasına (COP26) uyum sağlamak amacıyla, Adana merkez sahamızdaki binalarının çatılarına anahtar teslim Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması için Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. ile 23.06.2022 tarihinde Mühendislik, Ekipman Tedarik, Kurulum ve İşletmeye Alma Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme bedeli vergiler hariç 11.350.000 USD'dir (on bir milyon üç yüz elli bin Amerikan Doları). Şirketimizin mevcut yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %4 ile %5'i aralığındaki miktarının söz konusu santralden karşılanması planlanmaktadır.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ

SAHOL: Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 09.11.2021 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 23.06.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 19,90 TL – 20,10 TL (ağırlıklı ortalama 19,99 TL) fiyat aralığından toplam 1.000.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 23.06.2022 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 50.707.028 TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,4851'e ulaşmıştır.

TRİLC: Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 08.06.2026 tarihli almış olduğu kararı ve aynı tarihli KAP açıklaması çerçevesinde gerçekleştirilen şirketimiz paylarında geri alım işlemlerini kamuoyunun bilgisine arz ederiz. (100.000 - İşleme Konu Payların Nominal Tutarı TL Cinsi)

“Konut satışları”

Haftanın ilk işlem gününde açıklanacak bir diğer veri ise askıdaki konut satışları. Resesyon için önemli göstergelerden biri olarak kabul edilen konut sektöründe son aylarda durum pek iç açıcı değil. Mayıs ayına ilişkin rakamlarda, bir önceki ay olduğu gibi gerilemenin devam etmesi bekleniyor.

TÜRKİYE

“BDDK’dan ticari kredi kararı”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Cuma günü yaptığı açıklama ile ticari kredi kullanımı için döviz alanında bazı şartlar getirmişti. Bu konu ile ilgili yeni bir açıklama yapılarak şartlar belirginleştirildi. Buna göre aşağıdaki şirketlerin ticari kredi kullanımı için aşağıdaki üç şartı birden taşıyan şirketlerin kredi kullanımı sınırlandırılacak.

- Bağımsız denetime tabi olma
- Yabancı para  varlıklarının TL karşılığının 15 milyon üzerinde olması
- Yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son bir yıllık net satış hasılatından büyük olanın 10%’unu aşması

Kararla birlikte TL kredi kullanılarak döviz alımı gibi amaç dışı eylemlerin engellenmeye çalışıldığı belirtilirken, konuya ilişkin istisnai hallerle ilgili de detay verildi.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
İtalya'da kuraklık alarmı
 
Altın kayıplarına devam etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BDDK: YP nakit fazlası olduğu düşünülen firmalara kredi kısıtları
BDDK, döviz nakit pozisyonları varlıklarına veya yıllık satışlarına göre ...
Küresel durgunluk ve emtia sınıfı
Bakır, küresel resesyon korkularının artması, bunun talep görünümünü olumsuz ...
Asya borsalarında görünüm pozitif
Dün ABD’deki veri setinin piyasa beklentilerinin altında kalması ardından ...
 
Fed şahinleşmesinde artan ekonomik risk etkisi
Fed’in 14-15 Haziran toplantısında almış olduğu 75 bps’lik faiz artırım ...
Türkiye: TCMB net rezervleri 7,4 milyar dolara geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
Asya borsaları Powell sonrası ‘kararsız’ seyretti
Fed Başkanı Powell’ın dün resesyon riskini vurgulayan konuşması ardından ...
 
Piyasalarda bugün
TCMB Başkanı Kavcıoğlu yarın ihracatçılarla toplantı gerçekleştirecek.
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda negatif ağırlıklı karışık seyir görüldü. Avrupa ...
Global sıkılaşma etkileri ve resesyon endişeleri
Salı günü yeniden işlem görmeye başlayan ABD finans piyasalarında, risk ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri