Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye Genelinde Öğrenciler Yarıyıl Tatiline Girdi
Türkiye Genelinde Öğrenciler Yarıyıl Tatiline Girdi
MSB: Suriye'nin Kuzeyinde 29 PKK/YPG'li Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Suriye'nin Kuzeyinde 29 PKK/YPG'li Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 Uluslararası Anlaşmayı Onayladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 Uluslararası Anlaşmayı Onayladı
Emine Erdoğan'dan Öğrencilere Yarıyıl Mesajı
Emine Erdoğan'dan Öğrencilere Yarıyıl Mesajı
Beşiktaş Belediye Başkanı ve 23 Kişi Suç Örgütü Soruşturmasında Tutuklandı
Beşiktaş Belediye Başkanı ve 23 Kişi Suç Örgütü Soruşturmasında Tutuklandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
16 Aralık 2021 Perşembe - 12:36

Akciğer kanserinin 6 önemli nedeni

Akciğer kanseri tüm dünyada ve ülkemizde kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1.6 milyon ve ülkemizde de yaklaşık 30 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Akciğer kanserinin 6 önemli nedeni

Akciğer kanseri tüm dünyada ve ülkemizde kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1.6 milyon ve ülkemizde de yaklaşık 30 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüksek olmasının nedeni ise teşhisin genellikle ileri evrelerde konulması. Öyle ki hastaların yaklaşık yüzde 70’inde kanser 3 veya 4’üncü evreye ulaştığında tespit ediliyor. Bunun nedeni ise akciğer kanserine özgü bir belirtinin olmaması ve bazen de hastaların akciğer kanserine bağlı olabilecek bazı belirtileri dikkate almamaları. Oysa günümüzde tedavide yaşanan çok önemli gelişmeler sayesinde, akciğer kanserine erken tanı konulduğunda hastalar uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürebiliyorlar!   

Acıbadem Altunizade Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar, yüksek risk faktörüne sahip kişilerde düzenli yapılan akciğer taramalarının akciğer kanserinin erken evrede teşhis edilmesinde kilit rol üstlendiklerine dikkat çekerek, “Düşük doz bilgisayarlı tomografi ile yapılan düzenli akciğer taraması sayesinde; öksürük, kanlı balgam, kilo kaybı ve ağrı gibi hiçbir şikayeti olmayan kişilerde akciğer kanserini erken evrede saptamak mümkün olabiliyor. Bu nedenle 55-77 yaş aralığında olan, yılda 30 paket veya daha fazla sigara içen ya da son 15 yılda sigarayı bırakan kişilerin yılda bir kez akciğer kanseri taramasından geçmeleri yaşamsal öneme sahip” diyor.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar, akciğer kanserinin aslında önlenebilir bir kanser türü olduğunu da hatırlatarak, “Genetik yatkınlık haricinde, akciğer kanserinin risk faktörlerinin hemen hepsi önlenebilir veya uzaklaşılabilir karsinojenlerdir. Risk faktörlerini bilir ve bunlardan uzaklaşırsak, kanserin gelişme riskini düşürebilir, hatta önleyebiliriz” diyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar, akciğer kanserine yol açan 6 önemli nedeni anlattı; öneriler ve uyarılarda bulundu!

Genetik yatkınlık

Birinci derece akrabalarında akciğer kanseri öyküsü olanlarda akciğer kanseri riski, normal popülasyonu göre 2 kat daha yüksek oluyor.

Sigara

Akciğer kanserinin yüzde 85’inden sigara sorumlu oluyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Yazar, en az 90 kanserojen madde içeren sigaranın özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde akciğer kanseri riskini yükselttiği uyarısında bulunarak, “Günlük içilen sigara miktarı arttıkça ve sigara içme süresi uzadıkça, akciğer kanseri gelişme riski de artıyor. Sigara içen kişilerde akciğer kanseri riski içmeyenlere göre en az 20 kat daha fazla oluyor. Sigara içmemekle akciğer kanserinin yüzde 85 oranında önlenebileceği unutulmamalı. Sigarayı bırakmak kanser riskini azaltmakla birlikte, yine de bu kişilerde kanser gelişme riski hiç sigara içmemiş kişilerden fazladır” diyor. Prof. Dr. Aziz Yazar, ayrıca kendisi sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalan kişilerde de akciğer kanserinin gelişme riskinin arttığına dikkat çekiyor.

Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

KOAH sigaradan bağımsız olarak akciğer kanseri riskini yükseltiyor. Yapılan çalışmalara göre; KOAH hastalarında akciğer kanseri gelişme riski, sağlıklı akciğeri olan kişilerle kıyaslandığında 4-5 kat daha fazla.

Mesleki temas

Yapılan çalışmalara göre; bazı karsinojenlere maruz kalmak akciğer kanseri riskini artırıyor. Bu karsinojenlerden en bilinenleri ise egzoz gazları, kömür dumanı, asbest, arsenik, nikel, silika ve berilyumdur. Bu karsinojenlere maruz kalan sigara içicilerinde akciğer kanseri gelişme riski daha da yükseliyor.

Radyasyon

Akciğerin; meme kanseri veya lenfoma gibi başka bir nedenle radyoterapi almış olması da akciğer kanseri gelişme riskini 13 kata kadar yükseltiyor.  

Radon gazı

Akciğer kanseri nedenleri arasında; uranyum ve radyumdan oluşan radon gazı da gösteriliyor. Uranyum madencilerinde akciğer kanserine daha fazla oranda rastlandığı belirtiliyor.


Hibya Haber Ajansı

 
FED şahinleşiyor gözler TCMB’de
 
Bakan Koca: "Aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımız hatırlatma dozunu olabilir"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soğuk havalar nefesinizi kesmesin
Astım çok sayıda kişiyi etkileyen kronik bir hastalıktır. Çocuklarda da ...
Kışın metabolizmayı hızlandıran 6 öneri
Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte fiziksel aktivite azaldığından ...
Adımlar sokak hayvanlarına 6.5 ton mama oldu
Dünyanın adımları bağışa dönüştüren ilk sağlık uygulaması Help Steps aracılığıyla ...
 
"Omicron daha bulaşıcı, aşı olanlar da korunmaya devam etmeli"
Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz günlerde Omicron’un COVID-19’un son varyantı ...
Dikkat, kısa sürede yüksek kazanç kripto para bağımlısı yapıyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. ...
Hastalıklara bu besinlerle karşı koyun
Havaların soğumasıyla birlikte Covid- 19’un yanı sıra bu dönemde kış hastalıkları ...
 
Burun eti büyümesine dikkat
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci "Burun eti büyümesi" hakkında bilgiler verdi.
Ülkemizde her 5 kişiden biri reflüden yakınıyor
Reflü ameliyatı olamayan, olmak istemeyen hastalarda uygulanıyor, Reflü ...
Dünyayı esir alan Covıd-19’a ‘Karantina penceresinden’ bakış
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün destekleriyle Balkon ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Hayvan Hakları mı? İnsanlık mı?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Türkiye’nin BRICS Hamlesi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Muhalefetin Kaygısı
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Füze stoku ve caydırıcılık
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Toplumun Vicdanla Sınavı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Deizme kayan gençliğin vebali boynunuzda!
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri