Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ocak ayı son toplantısı önceki gün yapılırken, oturuma CHP grubunun meclisi terk ederek gerçekleştirdiği protesto damga vurdu. CHP’nin Çubuk ilçe binası için yapılan imar planına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nun görüşüldüğü esnada AK Parti Çubuk Meclis Üyesi Mustafa Demir, komisyonda onaylanan plan için ‘ret’ önerisinde bulundu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Nadir Koç’un “Grup arkadaşlarımla Mustafa Bey’in ret talebine uyuyoruz” sözleriyle öneriyi destekleyeceklerini açıklaması üzerine tansiyon bir anda yükseldi.
‘BU RET NEREDEN ÇIKTI’ TEPKİSİ
CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya, “Bu konuda daha önceki görüşmelerin sonucunda bütün gruplar olumlu oy verdi. Komisyonda da olumlu oy verildi. Şimdi bu ret nereden çıktı. Bunun açıklanmasını talep ediyorum. Gerekçe istiyoruz” sözleriyle duruma tepki gösterdi. Yılmazkaya’ya yanıt veren Komisyon Başkanı Nadir Koç, “Komisyonda karar alınabilir ancak nihai karar mecliste verilir. Dolayısıyla, meclisteki grup arkadaşlarımla böyle bir karara vardık. Saygı duymaktan başka yapacak bir şey yok” dedi.
Konuşmaların ardından oturumu yöneten Meclis 2. Başkan Vekili Nail Çimen’in yaptığı oylama sonucunda imar planı, AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ vermesi üzerine oy çokluğuyla reddedildi. Oylama sonrası AK Parti meclis üyeleri kararı alkışladı. İmar planının komisyona iadesini isteyen CHP’li Yılmazkaya 2. Başkan Vekili Nail Çimen’e “Arkadaşlarımız hangi nedenle alkışladıklarını söyleyebilirler mi” sorusunu yöneltti. Çimen ise “Neyi alkışladıklarını ben bilemem. Oylamakla mükellefim, oyladım” yanıtını verdi. AK Parti sıralarından ikinci kez alkış sesleri yükselirken bunun üzerine CHP’li Meclis üyeleri meclis salonunu terk ederek kararı protesto etti.
‘OLACAK ŞEY DEĞİL DALGA MI GEÇİYORLAR’
Mecliste protesto eylemine konu olan ve 2 emsalle resmi kurum alanından karma kullanım alanına çevrilen imar değişikline ilişkin konuşan CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya, Çubuk’ta CHP ilçe teşkilatına ait alanın 1980 öncesi parti tarafından satın alındığını ihtilal sonucunda parti mallarına el konulduğu için alanın da devlete geçtiğini belirtti. Bu süre zarfında buraya ilçe emniyet binasının yapıldığını kaydeden Yılmazkaya, devletin cüzi bir kira da ödediğini ancak 80 öncesi durum fark edilince emniyetin binadan ayrıldığını söyledi. Parti teşkilatının burayı kullanabilmesi için plan değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yılmazkaya, “Aylardır bekliyordu. En son Melih Gökçek’le de görüştük. Olumlu karşılandı, gündeme alındı, komisyon da ‘tamam’ dedi. Ama mecliste aniden reddettiler. Bu olacak şey değil dalga mı geçiyorlar” sözleriyle karara tepki gösterdi.
100 BİN ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI ONAYLANDI
Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi, 1/100.000 ölçekli 2038 yılı ‘Ankara Çevre Düzeni Planı’nı da oy birliğiyle kabul etti. Ankara’nın Çevre Düzeni Planı yapmayan iki ilden biri olduğunu belirten BBP’li Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi İbrahim Uyar, “Maalesef Türkiye’de Kilis ve Ankara dışında Çevre Düzeni Planı yapmayan ilimiz kalmamıştı. Bu görev İl Genel Meclisi’nin, Ankara Valiliği’nin göreviydi. İl Genel Meclisi lağvedildikten sonra yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. 2014 yılından sonra Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığı’nın tüm ilçe belediyelerini ziyaretleri ve yıllarca süren çalışmaları sonucunda 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı ortaya çıktı. Ben BBP Grubu adına emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
DIŞARIYA YAPTIRSAK 4 MİLYON LİRA TUTACAKTI
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Nadir Koç da “Cumhuriyet tarihinden bu yana Ankara’mızın üst ölçekli planının olmaması gerçekten üzücü.16 kişilik bir ekiple, dışarıya ihale edilmiş olsa yaklaşık 4 milyon lira tutacak bu planı arkadaşlarımız gecegündüz çalışarak bütün ilçe belediyeleriyle de mutabakata vararak, hatta her geçen planımızı dava eden Mimarlar Odası’nı da bilgilendirerek, böyle bir ekip çalışması yaptı. Tüm belediye başkanı arkadaşlarımıza da, belediye meclis üyesi arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ATO’NUN İMAR PLANINA RET
Meclis’te alınan bir diğer karar da Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) imar planıyla ilgili oldu. ATO’nun bulunduğu alanda 2.50 emsale düşürülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sunulan imar planına komisyon, “İmar planı değişikliği önerisinin yargı iptal gerekçelerini karşılamadığı inşaat ve nüfus yoğunluğunu, trafik yoğunluğunu artırıcı nitelikte olduğu, artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik alt yapı alanının sağlanmadığı”nı gerekçe göstererek 1/5000’lik imar planının ‘reddi’ yönünde görüş bildirdi. Rapor tüm grupların oy birliğiyle kabul edildi.