ABD hisse senetleri dün gerçekleşen açık oturum sonrası haftanın son işlem gününde dalgalı seyretti. Oturumda Corona aşısının yılsonuna kadar kesin olmadığı bilgisinin yanı sıra Biden tarafından kaya petrolü ile ilgili kesin açıklamalar dikkat çekti. Biden’ın fosil yakıtlardan çevreci enerjiye dönüşünün petrol sektöründe istihdamı azaltacağını vurgulanması ve Teksas, Pennsylvania, Oklahoma ve Ohio’nun ekonomilerinde önemli bir yer sahibi olan petrol sektörü işçileri için bir soru işareti yaratıyor. Diğer yandan artan vaka sayıları ile açılan ek işlerin kapanması ve işsizlik oranlarında artış yaşanması ihtimali ortaya çıktı. Bu gelişmeler ile birlikte seçmenlerin istihdam konusunu göz önünde bulundurarak en azından bu dört eyalet için tercihlerini değiştirme ihtimalleri artıyor. Bunun yanı sıra anketlere baktığımız zaman aradaki farkın %7.9’a gerilediğini görüyoruz.
Güne hafif pozitif başlayan endeksler günde içerisinde değer kayıpları yaşayarak haftayı sonlandırdılar. Belirsizlik ve salgın endişeleri ile düşük işlem hacmiyle seyreden günde Dow Jones %0.1 düzeyinde hafif değer kaybederken, S&P500 ve Nasdaq sırasıyla %0.34, ve %037 oranında hafif değer kazanarak haftayı kapattılar. Özellikle Intel’in dün seans sonrası açıklanan çeyreklik raporu sonrası gün içerisinde %10 değer kaybetmesi endeksleri etkileyen önemli unsurlar arasında yer aldı. Raporda Veri Merkezi Grubu’nun karlılığında bir önceki yılın aynı dönemine göre yaşanan %10 düşüş ve bilgisayar çipi sektöründeki lider konumunu kaybediyor endişesi değer kaybının sebebi oldu.
Sektör özelinde ise Dow Jones endeksinde iletişim servisleri ve sağlık en çok kazandıranlar olurken petrol fiyatlarındaki düşüş ile enerji en çok değer kaybeden sektör oldu. United Health ve JP Morgan sırasıyla %1.5 ve %0.9 değer kazanarak dikkat çekerken Chevron, Boeing ve Apple %0.6 ila % 1 arası değer kaybederek Intel ve American Express’ten sonra en çok değer kaybeden hisseler oldular. S&P500 endeksinde ise en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler Dow Jones ile aynı. American Airlines, Micron ve Exxon’un sırasyla ise %4.18, %2.81 ve %2 değer kaybı dikkat çekti.
Bilanço açıklamalarında ise S&P500’de bulunan şirketlerin %27’si açıklamalarını yaptı. Açıklama yapan 135 şirketin 66’sı bir önceki yılın aynı dönemine göre gelir büyümesi açıklarken 66’sı düşüş yaşadı. Sağlık sektörü ve teknoloji sektörü gelirdeki artışların en yoğun olduğu sektörler olmakla beraber endüstri ve hizmet sektörlerinde çoğunlukla gelir kayıpları yaşandı. Hisse başı açıklanan karda ise tüketici malları ve sağlık sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre çoğunlukla artış kaydederken enerji ve finans sektöründe düşüş çoğunlukta olarak açıklandı. Bugün bilanço açıklayan American Express ise beklentinin altında 1.3 olarak açıkladığı hisse başı karın yanı sıra beklentinin üstünde $8.75 milyar gelir açıkladı. Bilanço açıklaması sonrasında yeni kart sahiplerini arttırmak amaçlı maliyet düşürme politikasından vazgeçmesi ve pazarlama maliyetlerinin artması ile %3.93 değer kaybı yaşayarak günü sonlandırdı.
Avrupa borsaları bölgede açıklanan PMI verilerinin özellikle Almanya için beklentinin üzerinde gelmesi ile birlikte yatay başlangıçlarına karşın değer kazanarak haftanın son iş gününü primli bir şekilde bitirdiler. Euro Stoxx 50, FTSE100 ve DAX endeksleri seansı sırasıyla %0.87, %1.29 ve %0.82 değer kazanarak sonlandırdılar. Euro Stoxx 50 endeksinde en çok değerlenen sektör %1.87 ile hammadde olurken %0.6 değer kaybıyla en çok negatif fiyatlanan sektör gayrimenkul oldu. Endekste Airbus’un tedarikçilerine daha yüksek üretim oranları için hazırlanmalarına dair haber vermesiyle üretim konusunda olumlu düşünceler ile fiyatlanarak %5.55 değer kazandı. FTSE100 endeksinde ise Barclays’ın %7 civarı değerlenmesi ile birlikte finans sektörü %2.71 ile en çok primlenen sektör olurken değer kaybeden sektör bulunmamakta. En az değer kazanan sektör ise %0.17 ile sağlık sektörü oldu. Barclays ise bu gün açıkladığı bilançosunda beklentilerin çok üstünde açıklanan kar ve hisse başı kar ile yükseldi. HSBC ve Lloyds Banking yükselişi takip ederek sırasıyla %4.91 ve %4.71 değerlendi. Endeksin en çok değer kazananı ise %7.4 ile RollsRoyce oldu. DAX endeksinde ise %1.66 ile en çok değer kazanan sektör hammadde olurken %0.5 ile en çok değer kaybeden sektör gayrimenkul olarak gerçekleşti. Deutsche Bank, Allianz ve Volkswagen sırasıyla %2.05, %1.3 ve %1.06 değerlenerek dikkat çekerken Delivery Hero %0.89 ile endeksin en çok değer kaybeden hissesi oldu. Adidas ise dünkü yükselişini bugün sürdüremeyerek %0.11 oranında hafif değer kaybıyla haftayı sonlandırdı.
Veri akışının yoğun olduğu gün içerisinde Japonya TÜFE verisi %0, İngiltere perakende satışlar beklenti olan %0.4’ün üzerinde %1.5 olarak açıklanırken PMI verileri hizmet ve üretim alanında sırasıyla 52.3 ve 53.3 açıklanarak önceki seviyelerinden düşük olmasına rağmen genişleme bölgesinde kalmayı başardılar. Almanya ise imalat alanında beklentinin çok üstünde 58 olarak açıkladığı veriye karşın hizmet alanında beklentinin altında kalarak 48.9 açıklandı. Fransa ise bileşik PMI verisini beklentinin hafif altında 47.3 olarak açıkladı. Amerika üretim PMI verisi ise beklentinin hafif altında ancak bir önceki verinin üstünde 53.3 olarak açıklandı.
Veri akışının zayıf olduğu haftaya Pazartesi ise Almanya IFO iş endeksi ve beklentileri ile birlikte Amerika yeni ev satışları takip edilecek.
Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı