Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
17 Ağustos 2017 Perşembe - 14:30

'Aşırı sinirden dişlerinizi kaybetmeyin'

Protetik (Protez) Diş Tedavi Uzmanı Doktor Ufuk Başoğlu, “Aşırı stres ve asabiyet kaynaklı bruksizme bağlı olarak diş kayıpları yaşanabilir” dedi.

 Aşırı sinirden dişlerinizi kaybetmeyin

Alt dişlerin işlev görmediği halde üst dişlere sürtünmesi olarak tanımlanan Bruksizm, halk arasında da yaygın olarak ‘diş gıcırdatma’ olarak biliniyor. Bruksizmin, genellikle uyku esnasında oluşan veya kendinizi gergin hissettiğiniz anlarda güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayı olduğunu anlatan Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Protetik (Protez) Diş Tedavi Uzmanı Doktor Ufuk Başoğlu diş gıcırdatma sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’de psikolojik kaynaklı birçok bruksizm hastası var”

Uzman Doktor Başoğlu, Bruksizmin; beslenme yetersizliklerinden santral sinir sistemi bozukluklarına, alerji ve bağırsak parazitleri gibi sistemik rahatsızlıklardan; kapanış bozuklukları, yanlış diş tedavileri gibi ağız içi sebeplerden veya gerginlik, stres, bastırılmış öfke, asabiyet ve hiperaktif kişilik tipleri gibi psikolojik faktörlerden de kaynaklanabileceğini belirterek, “Ülkemizde en sık karşılaştığımız tip genellikle psikolojik tip kaynaklı hastalardır. Genellikle 10-40 yaşları arasında görülmekle beraber yaş ilerledikçe bruksizmin de azaldığı görülmektedir. Ancak kafein ve tütün kullanan bireylerde bruksizm görülme olasılığı daha fazla olmaktadır. Aşırı stres ve asabiyet kaynaklı bruksizme bağlı olarak diş kayıpları yaşanabilir” dedi.

Dişlerimizi sıkıyoruz ama farketmiyoruz

Diş sıkma ve gıcırdatmanın en çok geceleri görüldüğünü anlatan Doktor Ufuk Başoğlu, “Diş sıkma semptomları toplumun yüzde 80-90 gibi büyük bir kısmında gözlenmektedir. Ancak dişlerini sıktığını, erişkinler yüzde 10, çocuklar ise yüzde 5 farkedebilmektedir. Hatta birçok hasta dişlerini gıcırdattığını birlikte uyudukları kişilerden veya dişlerindeki bruksizm belirtilerini bildiren diş hekimlerinden öğrenmektedir. Bruksizm, ağız içi ve ağız dışı olmak üzere pek çok değişikliğe ve rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Bunlara bakacak olursak; ağız içinde tüm dişlerde aşınmalar meydana gelse de özellikle ön dişlerin kenarlarında kırıklar, arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar- röntgende görülemediği için zamanla büyüyerek arka dişlerde kırılmalar meydana getirebilir. Dişlerde özellikle soğuğa karşı oluşan aşırı hassasiyet, dişlerde sallanma veya aralanma, yanak içlerinde kabartılar, dilde şekil değişiklikleri. Tüm vücutta ise; özellikle sabahları görülen baş ağrıları, çene ekleminde ağrı, ses ve kilitlenmeler; kulak ağrıları, boyun ve ense ağrıları, yatağınızı ya da odanızı paylaştığınız kişinin çıkardığınız seslerden rahatsız olması, diş gıcırdatma çene ve eklemlerde kalıcı hasarlar meydana getirebilir” diye konuştu.

“Tedavi süreci öncelikle kas ve eklem ağrılarını ortadan kaldırmak ve hasarı önlemektir”

Bruksizmin, çene ve eklemlerde kalıcı hasarlar meydana getirebileceğini ifade eden Başoğlu, “Bu sebeple belirtiler ilerlemeden fark edilerek en kısa sürede başvurulursa hasar oluşması engellenebilir. Tedavi süreci öncelikle kas ve eklem ağrılarını ortadan kaldırmak ve hasarı önlemektir. Bu sebeple diş hekimleri çeneler arası dişlerin temasını engelleyebilmek için, özel bir plak uygulaması yaparlar. Bu plaklar semptomların ortadan kaldırılmasında kullanılan araçlardır. Ancak bazı durumlarda tek başına yeterli olmayabilirler. Plaklar dışında rahatsızlık tipleri belirlenerek daha sert ve kalın bir akrilik uygulaması ile splint tedavileri uygulanabilir. Bunlar ısırma plakları, pozisyonlandırma ve stabilizasyon plakları şeklindedir. Plak ve splintler haricinde uzman hekimler tarafından üst düzey eklem rahatsızlıklarında uygulanan ilaç tedavileri ve ağrılara yönelik tedaviler de bulunmaktadır” dedi.

Çocuklarda diş gıcırdatmaya dikkat

Ufak yaşta çocuklarda henüz daimi dişli döneme geçilmeden bruksizm görülebileceğini de aktaran Uzman Doktor Ufuk Başoğlu, “Ancak bu durum 12 yaşından sonra azalmaya başlar. Ancak karma dişli dönem dışında bruksizme sebep olacak sistemik durumlar da göz ardı edilmemelidir. Öncelikle ağız içi muayene ile sebep olabilecek etkenler belirlenmeli gerekli ise yetişkinlere uygulanan gece plaklarından çocuklara da uygulanabilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Etiketler:
 
Fenerbahçe'de imzalar yarın atılıyor
 
Acun Ilıcalı'dan 'Survivor Brezilya' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gebelikte egzersiz hafif şiddetle yapılmalı
Fizyoterapist Yasin Aykut Yıldırım, gebelik döneminde egzersizin hafif ...
Çocuklarda büyüme ağrıları
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim ...
Dünyaya laparoskopi öğretiyoruz
Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden emekli olan Prof Dr. Yaşar Özgök, İstanbul’da ...
 
Gerçek kuryeler 'naylon' kuryelere karşı
Ankara’daki motokuryeler, yaz aylarında ortaya çıkan ‘naylon’ diye tabir ...
AKUT'tan ‘Risk’e atmayın uyarısı
AKUT Ankara ekibinin lideri Mehmet Murat Boz, Ankara’nın yıkıcı etkide ...
Başkent EDAŞ açıkladı
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.(Başkent EDAŞ), Okur Köşesi’ni yakından takip ...
 
Kalın bağırsak kanserinde erken teşhisin önemi
Kalın bağırsak kanseri, erkek ve kadında en sık görülen kanser türleri ...
Tütün kırma başladı, hastaneler boşaldı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), resmi verilerine göre Türkiye'de her gün ...
Hamilelik yorgunluğuna dikkat
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Betül Görgen, hamilelikte ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri