Ankara’da telefonla dolandırıcılık yapan bir şebeke, bu kez sert duvara çarptı. Adliye’de bilirkişilik yapan Mahir Akkar’ı dolandırmak isteyen kişiler, Akkar’ın anında Emniyet’le irtibata geçerek organize ettiği operasyonla suçüstü yakalandı. Yakalanan üç kişiye dava açan Akkar, 28 Ekim’de Emek Mahallesi’nde yaşanan olayı şöyle anlattı:
“Evde otururken telefonum çaldı. Kendisini Çankaya ilçe Emniyet Müdürüğü’ne bağlı başkomiser olarak tanıtan kişi IŞİD terör örgütünün kimlik bilgilerimi ve banka hesaplarımı ele geçirdiğini, yardımcı olmamam halinde suçlu konumuna düşeceğimi söyledi. ‘Polis olduğunuza nasıl inanayım’ diye sorunca da, ‘Seni, 155’ten ve Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden arayalım’ dedi. Daha sonra beni +9155’ten aradı. Bu sırada hattaki kişiyi, oyalayarak ev telefonumdan 155’i arayarak durumu bildirdim.
BANKA DA OPERASYONA KATILDI
Daha sonra, bankada bulunan bütün paramı çekmem gerektiğini ve bankada çalışan kişilerin de IŞİD ile ilgisinin olabileceğinden ötürü olayı herhangi bir kişiyle paylaşmamamı istedi. Bankaya gittiğimde, banka çalışanlarına da olayı anlattım. Benden talep edilen 27 bin lirayı çekiyormuş gibi yaparak zarfın içini broşürle doldurttum. Zarfı evimin önünde bulunan aracımın tekerliğinin altına bırakmamı istedi. Telefonumu sürekli açık tutmamı istiyordu. Ekiplerin zanlıları suçüstü yakalayabilmesi için parayı bir yere bırakamayacağımı, birinin gelip benden teslim almasını istediğimi söyledim.
ZARFI ALINCA YAKALANDI
Bana endişelenmemem gerektiğini, geri iadesinin yapılacağını söyledi. Israr edince de, ‘Seni şimdi savcıya veriyorum’ diyerek başka bir kişiyle görüştürdü. O sırada, yanıma bir kişi gelerek bana kiralık ev sordu. Telefondakilere benden zarfı alacak şahsın az önce yanıma gelen kişi olup olmadığını sordum. ‘Evet aynı kişi birazdan gelip, senden zarfı alacak’ dediler. Tekrardan yanıma gelen kişiye zarfı uzattım ve aldığı sırada, polis ekipleri dolandırıcıyı yakaladı. Olayın yaşandığı esnada bölgeye bir taksiyle gelen ikinci kişiyi de etkisiz hale getiren polis ekipleri, üçüncü kişiyi de İtfaiye Meydanı’nda yakaladı. Urfa Akçakale’den geldiği tespit edilen şebekedeki bir kişi daha aranıyor.”
VATANDAŞ DİNLEMEDİ PARAYI GÖTÜRÜP VERDİ
Emek Mahallesi’nde Akkar’ın parasını çektiği banka şubesinde çalışanlar, benzer durumlarla sık karşılaşıldığını belirterek, kısa süre önce başka bir vatandaşın tüm uyarılarına rağmen, 150 bin TL’yi çekerek, telefon dolandırıcılarına kaptırdığını söyledi.
ANKARA EMNİYETİ UYARIYOR
Dolandırıcıların sermayesi dilidir. Kimsenin sizin iyi niyetinizden istifade ederek para ve eşyalarınızı almasına, senetler imzalatmasına müsaade etmeyiniz.
Alışverişlerinizde tanımadığınız kişilerden almış olduğunuz çeklerin çalıntı olabileceğini göz önünde bulundurarak ilgili bankaya sorunuz.
Bankadan emekli maaşı veya ikramiyenizi alıp giderken önünüze geçerek bankada görevli olduğunu ve yanlış ödeme yapıldığını söyleyerek paranın eksik kalan kısmının ödenmesi için bankaya davet edip paranızı alan ve sizi pul almaya gönderen şahıslara inanmayınız.
Kendilerini gümrük muhafaza memuru olarak tanıtıp, gümrükten ucuz fiyatla mal alacağını vaat edip paranızı alanlara; kendilerini doktor ya da hastanede görevli olarak tanıtıp, sizi ücretsiz tedavi ettireceğini söyleyip para isteyenlere inanmayınız.
Kredi kartınızın şifresini her ne sebeple olursa olsun kimseye söylemeyiniz.
m İkametinize gelen kamu görevlisi olduklarını beyan eden kişilerden kimlik sorunuz ve komşunuzdan ilgili birimi arayarak konuyu teyit ediniz.
Sizi tanıdığını söyleyen ancak sizin tanımadığınız şahıslara kesinlikle para veya değerli eşya vermeyiniz.
Kendisini makam ya da unvan sahibi olarak tanıtan kişiden mutlaka kimlik sorunuz.
SUÇÜSTÜ İHBARCISI
Gazetecilik yaptığı dönemde, yaptığı ihbarlarla çok sayıda olayda suçüstü yapılmasını sağlayan Mahir Akkar’ın ‘suçüstü ihbarları’ nedeniyle Valilik’ten son olay da dahil olmak üzere 7 adet teşekkür yazısı bulunuyor.