Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Baş- müzakereci Egemen Bağış'a yönelik yumurtalı saldırıyı gerçekleştiren zanlıların, İşçi Partisi'ne yakınlıklarıyla bilinen 'öğrenci kolektifleri'ne üye oldukları ortaya çıktı. Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi 1. sınıf öğrencileri A.B. ve E.Ç. dün adliyeye sevk edildi. Devlet büyüklerine hakaret ve fiili saldırı suçundan gözaltına alınan öğrencilerden A.D., savcılık sorgusunun ardından, E.Ç. ise nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
2006 yılında İstanbul Teknik Üniversi-tesi'nde kurulan öğrenci kolektifleri, ilk olarak 2008'de Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik gerçekleştirdikleri prostesto eylemiyle adını duyurdu. İTÜ'nün 2008-2009 eğitim-öğretim yılının açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan'ı konuşturmamaya çalışan öğrencilere polis müdahale etti, çıkan arbedenin ardından 18 kişi gözaltına alındı. Yine Erdoğan'ın 4 Aralık 2010'da Dolmabahçe'deki ofisinde rektörlerle gerçekleştirdiği ve demokratik açılımın konuşulduğu buluşmayı proteste eden grup polisle karşı karşıya geldi. Bundan 4 gün sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde düzenlenen anayasa panelinde AK Partili Burhan Kuzu'yu yumurta yağmuruna tutan öğrenciler de yine bu gruba mensuptu. Öğrenci kolektifleri bu dönemde hükümet üyelerinin yanı sıra devlet görevlilerini de hedef aldı. Anadolu Üniversitesi ve Türkiye Adalet Akademisi işbirliğiyle 26 Kasım 2010'da Eskişehir'de düzenlenen "Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı" adlı sempozyuma katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a çakmak ve yumurta atıldı. Başbakan Erdoğan, öğrenci kolektifleri için "Aynı yapının mensupları" ifadelerini kullanırken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, grubun derin bağlantılarıyla ilgili ellerinde belgeler olduğunu, bunların yakında ortaya çıkacağını açıkladı.
4. EgeArt Sanat Günleri'ndeki çirkin saldırıya tepkiler ise sürüyor. MÜSİAD Gençlik Kurulu'nca İstanbul'da düzenlenen Gençlik Girişimcilik Kongresi'ne katılan Egemen Bağış, önceki akşam İzmir'de tatsız bir olay yaşadıklarını dile getirdi. Bakan Bağış, kendisine yumurta atan öğrencilere kızmadığını, onlara acıdığını söyledi. "Düşüncesi ve fikri olan, medenice paylaşır. Ama paylaşacak düşüncesi olmayanlar ellerine geçirdiği objeleri atarlar. Keşke protein ihtiyaçlarını gidermeleri gereken o yumurtaları beslenmelerinde kullanabilselerdi, belki yarışmaya katılabilecek eserler ortaya koyabilirlerdi." dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise çirkin saldırıyı protesto için 4. EgeArt Sanat Günleri'ne katılım programını iptal etti. Seçim dönemi olmamasına rağmen bir bakana yumurta atılmasını anlayamadığını belirten Günay, "AB'den sorumlu bir bakan arkadaşımız üniversiteye geliyor, bir heykel açılışına, yani bir siyasi propagandaya gelmiyor. Seçim döneminde değiliz. Bu hırçınlık, öfke nedir?" diye sordu. Bağış, Türkiye'nin iyiliğine çalıştıklarını ancak ama üç beş çağ dışı fikir sahibinin gelip ilkel yöntemlerle üniversitede görüş açıklamaya gelen kamu yöneticilerine, devlet yöneticilerine, üniversite adabıyla bağdaşmaz davranışlarda bulunduğunu söyledi. Günay, "Böyle bir olayın gerçekleşmesinden üzüntü duydum ve aynı üniversitede bu sabah yapacağım toplantıyı bu nedenle iptal ettim. Hepsine destek vermeye çalıştık ama gördüğümüz karşılık buysa... Bu sabah gitmeyerek, üzüntümü yüksek sesle ifade etme imkânını kullanmaya çalıştım." şeklinde konuştu.
Rektör Yılmaz: Fanatik düşünceler yerine sanatın penceresinden bakabilmeliyiz
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, üstü kapalı bir şekilde önceki gün yaşanan saldırıyı eleştirdi. Yılmaz, "Anadolu, yüzyıllar boyunca farklı dinler, diller, geleneklerle muazzam bir kültür oluşturmuştur. EÜ, geçmişi geleceğe taşıma deneyimi yüksek bir üniversitedir. Sanata verdiğimiz önemle fanatik düşüncelerden kurtulup hayatı sanatın penceresinden hoşgörüyle karşılamayı öğrenebilmeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.