ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç yaptığı açıklamada, baraj ve çevresinde iki yıldır Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ olarak rehabilitasyon çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, 1994 yılından itibaren su alımı durdurulan barajı atıl durumdan çıkararak, Ankaralıların şehir stresinden kaçıp, nefes alabileceği, dinlenebileceği, eğlenebileceği yepyeni bir rekreasyon alanı haline getireceklerini bildirdi. Çubuk-1 Barajı’nın, uzun yıllar Başkentin su ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda Ankaralıların mesire alanı ve gelen yabancı konukların ağırlandığı bir yer olduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
Hep kirletildi
“Ankara şehir merkezine yakın en yeşil ve doğal güzelliklere sahip bölgelerden biri olan Çubuk Barajı ve çevresinin, rekreasyon alanı olarak kullanılabilmesi için yapılan temizleme çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Çubuk Barajı, uzun yıllar Başkentin su ihtiyacını karşılamış bir baraj. Maalesef, Çubuk ilçesinin kanalizasyonlarının dökülmesi nedeniyle işlevini yitirmiş ve oldukça kirlenmiş. Bu nedenle, 1994 yılından itibaren bu barajımızdan su alımı durdurulmuş, yapılan bir takım düzenlemelerle mesire alanı haline getirilmiş.”
Bir milyon metreküp çamur
İKİ arıtma tesisinden gelen temiz su, kar ve yağmur sularıyla birlikte barajın doldurulacağına değinen Kılıç, şöyle devam etti: “1994 yılından itibaren su alımı durdurulan Çubuk-1 barajında, 2 yıldır temizleme çalışmaları yapıyoruz. Bu süre içinde barajın dibinde biriken yaklaşık 1 milyon metreküp dip çamuru çıkarttık. Çamur kamyonlarla depolama alanlarına götürüldü. Çamurların döküldüğü alan önceden düzenlendi ve zemini geçirimsiz malzemeyle kaplandı.”