ANKARA-Eskişehir ve ardından Ankara-Konya ile hayata geçen Yüksek Hızlı Tren’de, Ankara-Yozgat-Sivas arasında da çalışmalar sürüyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) bünyesinde açılan “Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü” ise hızlı trenlerde de çalışabilecek eğitimli ve vasıflı personel yetiştirilmesini hedefliyor.
Siftah 30 öğrenci
CÜ Sivas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Acar, yüksekokullarında bu yıl raylı sistemler makine teknolojisi programını açtıklarını söyledi.
Programa 30 öğrencinin geldiğini, bu öğrencilerin ders kayıtlarını yaptırdıklarını ve eğitime başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Acar, şunları söyledi:
Ara insan gücü
“Hızlı tren teknolojisi Türkiye’de yaygınlaşan bir teknoloji. Biz de zaten bu programı bu durumu düşünerek açtık. Biliyorsunuz ilk olarak Eskişehir’de başladı. Şimdi Ankara-Sivas hattına devam ediliyor. Buna yönelik olarak bu alandaki iş gücünü, ara insan gücünü ya da tekniker ihtiyacını karşılamak için, yetişmiş insan gücünü karşılamak için böyle bir programın açılmasını öngörmüştük. Bunu kendi kurullarımızda görüştük, sonra YÖK’e bildirdik ve bu program açılmış oldu. İnanıyorum ki bu program bu alanda ihtiyaç duyulan iş gücünü önemli ölçüde karşılayacaktır.”
1.5 saatte mistik müzik yolculuğu
“KONYA 8. Uluslararası Mistik Müzik Festivali”, bu yıl Yüksek Hızlı Tren ile Ankaralılara çok daha yakın.
Konya Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce, Mevlana’nın doğumunun 804. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “8. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali”nin açılışı Mevlana Kültür Merkezi’ndeki törenle gerçekleştirildi.
Konuşmaların ardından sahne alan 13 kişilik Gineli grup, “Guinee Percussions”, davullar eşliğinde yöresel müziklerini icra etti.
Davulları ve kostümleri ile beğeni toplayan Gineli grup, konserin bitiminde uzun süre ayakta alkışlandı.