Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin’in başkanlığında, Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Dünya sadece erkeklerin oyun alanı değil. Bizler de bu oyun alanının içinde yönetilecek kişiler değiliz. Fiili eşitliğe geçmek istiyoruz. Çözüm olarak da kotayı öneriyoruz” dedi.
Çözüm kota
Anayasa, siyasi partiler ve seçim yasalarıyla tüm partilerde kota olması gerektiğinin altını çizen Güllü, şunları söyledi:
Sosyal Demokrasi Derneği’nin düzenlediği Siyasette Kadın Paneli’nde bir araya gelen kadın siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum önderleri, siyasette kadının yerini masaya yatırdı.
“Siyasal temsil olanağı sağlanmasına rağmen, kadınların siyasetle ilişkisi apolitik bir görünüm sergiliyor. Bu, evrensel ölçekli bir sorun. Partilerimizin kadın vekil konusundaki karneleri zayıf. Artık değişim zamanı. Kadını sadece aday listelerine koymak yetmez. Kadınları seçilebilecekleri yerlerden yerleştirmek gerekiyor.
Topsumsal, kültürel ve ekonomik yapı, sivil toplum örgütlerine ve siyasi partilere katılımda yaşanan sorunlar ve kotanın hala bir çözüm olarak düşünülmüyor olması kadınların siyasal hayata katılımını engelliyor. Kadınlar yeterli bilgi ve tecrübeleri olmadığı için, siyasi ve kültürel ortamdan kaynaklanan engelleri aşamayacaklarına inanıyor ve siyasetten uzak duruyor.”
Kahraman kadınlar
Türkiye’nin, kadın erkek eşitsizliğinde 134 ülke arasında 126. sırada olduğunu belirtenCHP Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan ise şunları söyledi:
“Kadın muhtar sayısı yüzde iki oranında. Bunun gibi pek çok olumsuz oran var. Hem yerel yönetimlerde, hem siyasette çok gerideyiz. Güçlü kadınların sayısını arttırmak gibi partiler üstü bir göreve sahibiz. Siyasete katılımın önünde psikolojik engeller var. Kadınları siyasete çekebilmek için, siyasetin biraz itibar kazanması gerekiyor. Türkiye’de pek çok cesur, ilkeli, Atatürkçülüğe önem veren kahraman kadınımız var. Bu kadınlar oldukça Türkiye’de kolay kolay eksen değişmez.”
Yerel yönetimlere kadın eli yakışır
TÜRKİYE’de kadınların parlamentoda temsil oranının yüzde 9,1 olduğunu belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Jale Ağırbaş ise, “Sorunların çözüm yeri parlamento. Yerel yönetimlere kadın eli gerçekten çok yakışıyor. Kadının siyasette başarılı olması için, yerel yönetimlerde tecrübe kazanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Türkiye’de kadın cinayetlerinin 2002’den 2009’a kadar yüzde bin 400 oranında arttığının altını çizen Ağırbaş, “Kadına yönelik şiddet kaygı verici noktada. Hala beş kadından biri okuryazar değil. Altı kadından biri herhangi bir eğitim kurumundan mezun değil. Eğitimdeki bu durum istihdama da yansıyor. 1999 yılında istihdamdaki kadın oranı yüzde 30’du. 2010 yılında ise bu oran yüzde 23’e düştü” diye konuştu.