ANKARA Valisi Alaaddin Yüksel’in Başkent’te 2012’yi “Engelliler yılı” ilan etmesinin ardından harekete geçen Yeni Doğuş Çocukları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, fiziksel engelli çocuklar için “Hayatı ayakta yaşamak istiyorum” adlı kampanya başlattı. Başkent’te başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının “rampa” yaparak engelleri aşamayacağını ifade eden Dernek Başkanı Atilla Ertürk, projenin detaylarını anlattı.
Fiziksel engelli bireyler için atılabilecek en önemli adımın, “tekerlekli sandalye” aşamasına gelmeden önce neler yapılabileceği konusun üzerinde durulmasından geçtiğini anlatan Atilla Ertürk, “İki, üç yaşındaki çocuk bugün rehabilite edilmesi lazımken, rehabilite edilmezse bu çocuk zaten beş yaşında tekerlekli sandalyeye mahkum oluyor. Tekerlekli sandalye aşamasına gelmeden önce neler yapabiliriz önemli olan bu” dedi.
Geleceğimiz engelli olmasın
Ertürk, bugünün çok küçük yaştaki engelli çocuklarının gelecekte engelli bireyler olarak toplumda yaşam mücadelesi vermek zorunda kalmaması amacıyla “rehabilitasyon” konusuna ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Devlet desteği azalıyor
TÜRKİYE’de engelli çocukların eğitimi ve tedavisine yönelik devlet desteğinin azaldığını kaydeden Ertürk, şunları söyledi:
“Türkiye’de devlet, engelli çocukların eğitimi ve tedavisi için haftada sadece iki seanslık destek sağlıyor. Bu çocuklar iki saatle ancak kendi durumlarını koruyabilirler, bir ilerleme kaydedemezlar. Eğer bu iki saat yeterli olsaydı sağlıklı çocuklarımızın da eğitim hayatlarını tamamlayabilmeleri için haftada iki saat okula gitmeleri yeterli olurdu. Engelli çocukların hayatı ayakta yaşamayı başarabilmeleri için haftada değil günde en az iki seans rehabilitasyona ihtiyaçları var. Bu amaçla projemiz, bu çocuklara destek olacak duyarlı kişilerini arıyor.”